Çelişkide kaldım akım trafosu ile motoru korumak mümkünmüdür ?

Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
141
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba Arkdaşlar,

Kafamı kurcalayan bir soru hakkında yorumlarınızı bekliyorum.

Geçenlerde arkadaşımla konuşurken, bana demişti ki, misal 1000 A akım çeken bir motoromuz var, ben bu motora ( 1000 A ) tekamul eden termik bulamaz isem, örneğin 1000/ 5 dönüştürme oranlı akım trafosu kullanarak, 5-7 akım ayar sahalı termik ile yine akım kontrolünü yapabilirim demişti.

Benim kafamı kurcalayan kısım şu, 1000/ 5 Akım trafosunuın sekonder çıkışı 5 A olduğuna göre, Motor aşırı akım çekti diyelim örneğin, akım trafosundan 1100 veya 1200 A akım geçince, dönüştürme oranıda yükselirmi ?


Kısaca yüksek akım çeken motorlarda, akım trafosu ve termik ile motorun çektiği akım kontrol edilebilirmi ?
 
Akim trafolarinin surekli calisma akimi 1.2xIn kadardir..1000/5 lik bir akim trafosundan 1100 A gecerse biz seconderden 5.5 A okuruz...5-7 A araliginda bir termik kullanip 5.5 A e ayarlarsan motordan 1100 A gectigi anda termik role kontaktor bobinini uyaracaktir...Arkadaslara sormak istedigim akim trafosu olarak 1000/5 yerine 1200/5 kullanmak,daha iyi degil mi?Cunku 1200 A bizim ''asiri akim'' limitimiz ve fazla bir hassasiyet kaybi olmaz degil mi?
 
Elbette mümkündür zaten 300-400 A sonra genelde termikler bu şekilde yapılır. Yüksek akımlı bimetal hassasiyet, montaj, kapladığı alan, maliyet ..... açısından problem yaratır. Büyük motorlarda ve TMŞ lerde çoğunlukla bu sistem kullanılır. Eskiden termikleririn üzerinde açık olarak bu bağlantı görülürdü. Şimdilerde kompak yapı sayesinde bu görülmüyor.
 
Sn.hicbirsey ve Sn.edremit arkadaşlara aynen katılıyorum.

Dile getirilmiş ama genede eklemek istedim
Evet nominal motor akımını kapsayan (motor akımı 10A Trafo 12A gibi) bir akım trafosu kullanıldığı sürece yapılır. Fiyat kıyaslaması yapılırsa bir çok küçük güçte dahi (Verdiğiniz örneklere nispetle) kullanılabilinir.
 
Sayın arkadaşlar, bu sistem hassaslık yönünden düşündürücüdür. Örneğin 1000/5 akım trafosu ile böyle bir koruma yapıyorsunuz. Aşırı akımda koruma olması lazım, diyelim 1300 amper çekildi ve akım tr patladı. Böyle bir koruma olabilir mi ?
 
Tavsiyelerde nominal motor akımının üstünde bir değer tavsiye edilmekte zaten.

Birçok üretici de büyük güçlerde aynı sistemi kullanıp üretim yapmakta. (Her faz için ayrı akım trafosu ve 3X5A termik röle)

Konu güvensizlikse ?
alakasız ama yapı itibariyle Kaçak Akım Röleleri de aynı mantığa sahip elemenlar değil mi? ve motoru değil hayatımızı korumaya çalışıyorlar.
 
Sanirim hepimiz bu motoru ''sadece'' akim trafolari ve termik role nasil koruruz cercevesinde yorum yaptik.Eger problem illa bu motoru guvenli bir sekilde calistirmaksa,asiri akim roleleri var zaten...Devrenin girisine Elektronik beyinli ACB(Air circuit breaker) koyup icine asiri akim,dusuk gerilim,uzaktan actirma vs bobini yerlestirdikten sonra her turlu korumayi yapabiliriz zaten..sorun, mesela bu devreden 1300 A (asiri akim) gecmesi durumunda akim trafolarinin patlama ihtimalini nasil yok ederiz? Acaba akim trafolari da,asiri akimlara belli bir sure dayanikli olacak sekilde mi imal ediliyor arastirmak lazim...cunku demeraj esnasindaki asiri akim karsisinda termik role de termik manyetik salter de sagir kalacaktir.
 
Arkadaşlar ilgi gösterip ve kayıtsız kalmayıp cevapladığınız için teşekkür ederim.
Konuyu biraz daha açmak gerekirse şunuda sorabilimiyim. Böyle bir uygulamada 1000/5 akım trafosunun primerinden geçen akım 1000 A üstüne çıkarsa bu sekonder çıkışınada yansırmı ? Bazı arkadaşlar primerden geçen akım ne kadar yükselirse yükselsin, 5 amperlik sekonder çıkışı sabittir değişmez dediler. ???
 
Çözüm doğru.Sizin dışardan aldığınız büyük akımlı termiklerde böyledir.Bu devreyi kendiniz kurmak ister
iseniz,akım trafosu doyma katsayısını n büyük 10 seçmeye dikkat etmelisiniz.Klasik termiklerin harcadığı
güç 4,5-5 VA olduğundan,akım trafosu gücünün de asgari 5 VA olması gereklidir.Büyük akımlı sistemler
için en uygun çözüm budur.Termiği,motorunuzun akımına uygun seçmeniz gerekir.
 
Sn Yuksek gerilim...
Kafanizdaki soru isaretini rahatlikla silebilirsiniz...Cunku 100/5 A olan bir akim trafosunu ornek alalim...Carpanimiz 100/5=20 dir...Devreden sozgelimi 80 amper cekildiginde,biz akim trafosunun sekonderinden 80/20=4 A okuruz...Akim trafolarinin %20 asiri yuklenebildiklerini bildigimize gore,
devreden 120 A gectiginde sekonderden biz 120/20=6 A okuruz...Yani 100/5 A lik bir akim trafosunda sekonderin 5 A olmasi,bizim sekonderden 0 ila 5 A arasindaki degerlerde akim okuyabilecegimizi gostermekte...Elimde kaynak da var,paylasabilirim...saygilar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,203
Kullanıcılar
452,597
Son üye
BLacKSTaiNNN

Yeni konular

Geri
Üst