Çift el röleleri özel güvenlik röleleridir, birinci butonla ikinci butona basma arasında belirli bir ms den fazla zaman geçerse röle çıkış vermez. Yani bir butona sürekli basarım diğerine bastıkça çalışırım olayını engeller.
İki adet buton seri bağlanmasında 1nci butona kürdan sıkıştırma metodu genellikle operatörlerin çok kullandığı bir yöntemdir(diğer eli oynaşta oldugu için
) bu röleleri bu tip üç kağıtlarla kandıramassınız. O yüzden oparatörler çift el rölelerini pek sevmezler.
Ayrıca bu tip güvenlik röleleri çektikleri kontaktörlerin kontakları seri olarak tekrar güvenlik rölesine girilerek kapalı bir geribesleme yöntemi(kontaktörleri test) yapılır, burdaki amaç güvenlik rölesinin çektiği kontaktörlerden birinin bozulması durumunda bunu otomatik tespit ederek çıkışlarını kesmesidir.
Sürekli çift ele basılması olayını genellikle yazımla engellemek gerekir ki makine ikinci çevrime otomatik olarak başlamasın.(Burası çift el için önemli, yazılımcılar dikkat!)
Güvenlik bariyerlerinde ise bir makine çevriminin tamamlandığını bir kontakla bariyerin güvenlik rölesine programcı veya
Elektrik devresi bildirir(tehlikeli durumun bittiğini), böylece bariyerin güvenlik rölesi ikinci çevrim için güvenlik rölesini tekrar kurar. Bariyerlerde de geribesleme yöntemi yapılması zorunludur.
Güvenlik kapı rölelerinde de yukarıda bahsettiğim durumlar genelllikle geçerlidir ve bu devreleri kafanıza göre bağlayamassınız CE ve katagori kurallarına riayet edilerek bağlanmalıdır.
İyi çalışmalar
Daha fazlası :
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/pilz-güvenlik-röleleriyle-yapılan-devreler.3232/