Çok Sayıda Aküyü Paralel Bağlamak (Güneş Enerjisi)

Seri bağlamada da benzer durumlar oluşabilir. Burada ideal olan seride de paralelde de eşdeğer aküler kullanmak. Diğer türlü donanım eklemek ek maliyet getirecektir. Akü maliyeti riske atılacak kadar yüksek değilse istenen voltajı sağlayacak şekilde seri paralel bağlantı sağlanarak, şarj başlangıcı, şarj ortası, şarj sonu, deşarjda da aynı şekilde 1-2 saat aralıklarla herbirinin gerilimi (volt) ölçülerek anormal bir durum var mı takip edilerek, anormal durum halinde diğer tedbirler araştırılmalıdır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.


P kanal Mosfet kullansam, akünün - bacağını G'ye bağlayıp S'yi akünün + kutpuna bağlasam paralel bağlantıda akülerin birbirini şarj etmesini önler miyim?
 
P kanal Mosfet kullansam, akünün - bacağını G'ye bağlayıp S'yi akünün + kutpuna bağlasam paralel bağlantıda akülerin birbirini şarj etmesini önler miyim?
Araya takılacak her eleman voltajı düşürecektir. Şarj sonrası kullanım ya da bekleme sırasında birbirlerini şarj etmeleri çok kafaya takılacak bir durum değil diye düşünüyorum. Sonuçta depolanan güç bir yerden başka bir yere kaymış olacak.

İşin iyice incelenmesi için her aküye aşağıdaki güç, akım, enerjimetreden bir tane bağlayıp verileri karşılaştırılabilir. Cihazdan bende bir adet bulunuyor, kazara bir kısa devre durumunda 2miliOhm'luk şönt direnci yandı. Araya taktığım ince tel ile güvenli bir ölçüm yaptığına emin değilim.

 

Akülerin bir kısmı 12.7 den yukarı çıkmıyor. 13.1v gördüğüm akü 12.7'yi şarj etmeye çalışıp kendi de 12.7'ye düşecek ama diğer akü şarj olsa da 12.7'nin üzerine çıkmayacak. Neticede bu bir enerji kaybı olacak. Yanlış mı düşünüyorum?
 
Yada şöyle bir yöntem deneyin.
Şarj cihazı soketini 30 adet çıkışa kadar çoklayacak bir aparat yapın.
daha sonra şarj cihazından çıkan 30 adet çıkışı artı ve eksileri akülere bağlantı yapın.
Daha sonra bütün aküleri paralel bağlantı yapın. Yada önce bütün aküleri paralel bağlantı yaptıktan sonra 30 adet çıkışı tek tek akülere bağlayınız.
 
Son düzenleme:

Aslında yapmaya çalıştığım buna çok yanı bir senaryo.

Her aküyü müstakil olarak şarj edeceğim. Hatta her aküde şarj kontrol cihazı olacak. Yalnız akülerin paralel bağlantısı her halükarda birbirine güç aktaracak. Bunu ayırmaya çalışıyorum. Paralel bağlamak yerine her aküyü inverter'a mosfet ile bağlayıp birbirlerinden izole etmeye çalışıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • resim_2020-10-05_190420.png
    29.6 KB · Görüntüleme: 26
Son düzenleme:
Tamam sizin istediğiniz gibi olsun maden çok istiyorsunuz.
Her akü bağlantısı arasına bir adet diyot ekleyin. Akülerin akım yönünde her bağlantıda bir adet diyot işinizi görür. Bu şekilde Akülerin voltajlarının bir birine akmasını önlemiş olursunuz. 0.7 voltluk düşüş sizin için pek te önemli değil zaten.
 

Diyot yerine mosfet kullansam peki? PNP Mosfetin Gain çıkışını direk akünün - kutbuna bağlasam, S'yi aküye girip D'leri klemenste birleştirirsem nasıl olur sizce?
 
Diyot yerine mosfet kullansam peki? PNP Mosfetin Gain çıkışını direk akünün - kutbuna bağlasam, S'yi aküye girip D'leri klemenste birleştirirsem nasıl olur sizce?
aşırı ısınır diye tahmin ediyorum. Ama bir deneyip görmek lazım. Daha önce hiç denemedim. Ama diyot ile denemişliğim var.
 
Düz mantık dediğin gibi olsa da zaten 12.7 volt'tan fazla gerilimi yükselmeyen akü daha iyi durumdaki 13.1 volt olan aküden şarj olmaya çalışacaktır. aslında 13.1 volt akünün nominal gerilimi değildir. Kurşun tabanlı akülerde hücre başı 2.1 volt ile çarpınca dinlenmiş bir aküde 12.6 volt olduğu görülecektir. 12.7 volt olan akü de dinlenince 12.4 v gibi normal voltajına düşecektir. Burada 0.4 volt fark ile iyi durumda olan akü diğerine sızdırma yapar mının cevabını dediğim gibi bir güç ölçer ya da avometre/ampermetre ile ölçmek mümkündür. Akünün iç direncinden dolayı 50-100 mili amper seviyelerinden fazla bir akım kaybı olmayacağını düşünüyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…