Ölçü Aleti

sami inci

Profesyonel Üye
Mühendislikte,önemli sloganlarda birta-
nesi de " ölçülemeyen büyüklük,kontrol edilemez " dir.Forumda yapılan tartış-
ların çoğunda,ölçüm yapılmış olsa,bel-
kide hiç sorulmayacak sorularla,konu-
lar uzamaktadır.Yüksek tahsilli forum
üyeleri bile,bu gerçeği biliyor olmalarına
rağmen,sanki başı ağrıyormuşta,aspirin
içsemmi gibi,aspirin cevaplar bekle-
mektedirlir.
Bence,özellikle Elektrik Müh. ve Teknis-
yenlerinin,asgari seviyede ölçü aletine
sahip olması zorunluluğu vardır.Aceba,
bu ölçü aletleri ne ve hangi kalitede ol-
malı gibi bir soru merakım var.Görüşle-
rin bildirilmesini rica ederim.

Ölçü aletinin ne olacağı yada hangi büyüklükleri ölçeceği kullanım alanına göre değişiklik gösterecektir.

İç tesisat, klasik tip kumanda ve büyük ekipmanlarda (motor, alternatör vb) sökülmeden yapılacak bakımlarda kontrollü kalibre olan ekipmanların çok da gerekli olmadığını düşünüyorum.

Ekipmanın (büyük bir motorda olabilir, ufak bir sensörde) sökülerek (atölye veya laboratuvarda) kontrolünde mutlak suretle masa tipi hassas ve kalibre kontrollü cihazlar kullanılmalı. Bakım hizmeti veriyorsanız kullanıcıdan daha iyi ekipmana sahip olmanız şart.

Havacılık, tıp elektroniği, haberleşme gibi alanlarda kesin olarak kalibresi sık kontrol edilen ekipmanlar kullanılmalı.

Konu ev uygulaması olunca hassasiyet ne kadar önemli sorusu aklıma geliyor. Açıkçası binde bir gibi bir hassasiyet olmasada en uygun fiyat performans açısından orta derece bir ölçü aleti olmalı kanısındayım.

Çok elektrikle ilgilenmesem de elimde pens ampermetre yok. Dijital multimetre şimdilik işimi görüyor.

Uzun yıllar teknik hizmet veren çok bilinmiş bir markanın hizmetini verdim. Aşağıdaki iki ölçü aletini ucuz oldukları için kullanmak zorunda kaldım ve kullanmaktan hiç zevk almadığım hassasiyetine güvenmediğim iki ölçü aletidir. Bazen hassas iş yapmak istediğimde beni yarı yolda bıraktılar hep. Kimi zaman bir sensörden gelen 0 - 10 volt ölçmek yada bir direnç okumak istediğimde doğru değerleri net veremedi.

0001272_300.png
m266_6880.jpg

DT830B_large.jpeg

bundan ve gri renklisi var çok nazikler elektrikçi bozuntusu notebook'un inventer çıkışını ölçmeye kalkıp bozdu saının volt metre entegresi değişebilirken grinin ki gömülü sakız tip dediklerinden kısaca 10TL fiyata bu kadar mesajı var...
20110129075015000492872.jpg

evde kullanılır ama çok da büyük hayaller kurmayın.
bendeki 10A 750v ac 1000v dc ölçüyor...

Bende de bundan var (yukarıdaki mesajdaki 830D modeli) bir kaç adet eskittim düşme yanlış ölçüm ... İşimi görüyor, hayırlısıyla ESR metre alacağım, bir tane cep boyu otomatik değer atayan var onun da komutatör anahtarı platinini temizlik esnasında kırdım yerine 1-2 uygulama denesem de dikiş tutmadı bir kenarda dinleniyor Sami Hocam.

253271903_tn120_0.jpg

ben bunu kullanıyorum evde ev için ideal

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Kullanıcılar
452,685
Son üye
rahmandogan

Yeni konular

Geri