Önerisi olan var mı?Klemense giren kabloların ismi ve nosu belli değil.

turkerweb

Üye
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
120
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar bir makineyle başım dertte..Makina yaklaşık 10-15 metre uzunluğunda bir torba kesme makinası..makinanın elektrik aksamını yapan usta makinanın panosundan makinanın içerisindeki servolara, sensörlere benzersiz şekilde kablo çekmiş..Ama makina üzerindeki ana panodaki ne klemens uçlarından çıkan kabloların numarası var..Ne de kabloların hangi bölümlere gittiği üzerinde yazılı..Siz olsaydınız ne yapardınız? Çözüm önereriniz nedir arkadaşlar..? Kabloların nerelere gittikleri tespit edilecek,ve projesi çizilecek...

Makinenin dağıtım panosunda PLC , Servo Sürücüler , Kontaktörler, faz kontrol rölesi, Solid State Relays var,mot0r aşırı akım koruma röleleri var,sigortalar var(otomat)
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşım öncelikle allah sana kolaylık ve sabır versin diyorum. benimde başıma böyle olaylar sık sık geliyor. ben şöyle yapıyorum;
eğer makina sürekli çalışıyorsa , öncelikle panosundaki bütün kablo kanallarının kapaklarını çıkar çekilen kablolar renkli ise şansın biraz daha iyi demektir. yok değilse işe başlamadan önce birkaçtane sakinleştirici al (uyku yapmayan türden olsun ama) ) kabloları teker teker takip etmekten başka çaren yok ama bunu şöyle kolaylaştırabilirsin, pano içindeki tüm cihazlara isim ver örneğin kontaktörler k1 , k2 gibi röleler r1 , r2 SİGORTALAR fuse1, fuse2 , sürücü1-2 ne kadar cihaz varsa ve de eğer isimleri üzerlerinde yok ise çıkmaz kalem ile bunlara isim ver. daha sonra her isim verdiğin cihazın giriş çıkışlarını da not al. K1 kontaktörünün üst bacak enerji girişleri l1-l2-l3 , enerji çıkışları l11- l22- l33 , bobin uçları A1 - A2 , yardımcı kontakları açık81 -82 kapalı 91-92 gibi bunları tek tek küçük şemalar halinde yaparsan daha iyi olur. sonrada takibe başlayacaksın. sırasıyla gidersen karıştırmazsın diyelimki K1 kontaktöründen başladıysan küçük bir kontaktör şeması çiz ve kablo bağlı olan her klemens için , oraya bağlı olan kabloyu takip ederek nereye gittiğini şema üzerine not al. bunları her cihaz için yapmalısın daha sonra elinde bir sürü şema olacak bunları sayfa sayfa işleyerek güzel ve anlaşılır bir proje haline getirebilirsin.

eğer cihazı durdurma ihtimalin varsa tek avantajın hızlı ve rahat çalışabilmen olacak. izleyeceğin yol yine aynı olacaktır.

aşağıda örnek bir şema ekledim. işlem bitince bunlardan elinde bir sürü olabilir. bunların birbirleri ile bağlantısı fazla olanları aynı sayfaya da çizebilirisn.

 
Evet,kertenkelebek arkadaşın dediği gibi yapılır.Avometre,seri lamba gibi ölçü aletlerinden de faydalanırsın.Bir diğer metot ilk montajı yapan firma faal ise veya usta faal ise onlar ile irtibat kurmakta fayda sağlar.Ayrıca aynı firma veya ustanın yaptığı bir makina daha bulabilirsen karşılaştırma yapabilirsin.Allah yardımcın olsun.
 
Hay Allah razı olsun kertenkelebek...Ben de uzaktaki motor uçlarını tespit etmede şu yöntemi yapıyorum..Avometreyi biippp kademesine alıyorum,bir tane 25-30 cm boyunda kablo hazırlıyorum..Avometrenin bir ucunu ilk panoda bi toprağa bi de bulmaya çalıştığım uca sokuyorum,diğer tarafta ise hazırladığım o kısa kabloyu bulmaya çalıştığım uca ve toprağa sokuyorum..biiiip öttüğü anda işlem tamamdır
 
ucuz işçilik ve mütahit firmaların lakayitliği tek yapacak şey amerikayı tekrar keş fetmek kolay gelsin
 
turkerweb yaptıgın işlem akılcı ama durup biraz düşün bakalım yaptıgın işlemde hata payın ne kadar. ben buradayım hata payını sana yazmaktan şeref duyarım ama ilk olarak senin puf noktaları keşfetmen lazım.
Çılgın Kalite Kontrol Şef.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…