İçinden Akım Geçen Tele Bobin Sarmak

ercanatnr

Üye
Katılım
19 Ara 2010
Mesajlar
290
Puanları
1
Merhabalar,

Evde kullandığımız güneş enerjisinde bir rezistans mevcuttu bende havaların soğuması ve sıcak su ihtiyacından dolayı enerjide bulunan rezistansı değerlendirmek istedim. Rezistansa gerekli bağlantıları yaptım çalışıyor. Ancak şöyle bir sorunum var rezistansın çalışıp çalışmadığını bilemiyorum dolayısıyla su ısındı mı soğuk mu her seferinde çeşmeden kontrol etmek olmuyor. Aklıma şöyle bir şey geldi rezistansa giden faz kablosunu aşağıdaki resimdeki gibi bir bobinden geçirsem ve bu bobine de led bağlasam rezistansın çalışıp çalışmadığını anlamak için sizce böyle bir şey olur mu? Isıtıcı 5 kat yukarıda olduğu için başka kablo çekme ihtimalim yok. Bobin ve yapmak istediğim resmi aşağıda paylaşıyorum.
 
Sanırım yapmak istediğiniz bir nevi akım trafosu yapıp bu trafo üzerinde voltaj indükletip bu indüklenen voltaj ile bir led veya size uyarı verecek bir şekilde kullanmak istiyorsunuz.

Gayet mantıklı bir yaklaşım. Ancak bunu resimde gösterdiğiniz ferit nüveli bobinle yapabileceğinizi sanmıyorum. Neden derseniz bu nüveler yüksek frekanslarda çalışacak şekilde dizayn edilmiştir.

Hesabını bilmiyorum ancak bir iletkenden 10 amper akım geçerken bu akımla bir ledi yakacak kadar voltaj indüklemel için ne kadar sarım yapmak gerekir bilemiyorum.

Belki şöyle yapılabilir yine bir sarım yapılıp bir opamp ile bu voltaj sinyali yükseltilebilir. Sonrasında bir led yada göstergeye aktarılabilir. Ancak bunun için ayrı bir devre yapılmalıdır. İşi daha karmaşık bir hale getirir.

İkinci bir yöntem seri bir transformatör devreye bağlanıp sekonderden bir led yakılabilir.
 
Resimdeki nüve olmuyorsa mesela bobini bir kaleme sarıp kalemden çıkarıp iletkene geçirsem yani nüve olmasa bu şekilde olur mu? Ayrıca o resimdeki nüvede 20 sipir sarılı iken içinde 5 A geçen tele taktım 2.6mV indüklendi.
 
Evet o şekilde olur elbette..

Bir trafo transformatör akım trafosu v.b. nüve kullanılmasının amacı manyetik akıya yön vermek ve bu sayede daha fazla akı daha fazla voltaj sağlamaktır. Nüve kullanılmaz ise aynı voltajı almak için yapacağınız sarım sayısını arttırmanız gerekecek.

Örnek verdiğiniz sistemde 5 amperde 2.5 mV indüklenmiş. Bu voltajla bir led yakabilmek için en az 1.5 volt indüklenmesi gerekiyor. Buda sipir sayısını baya bir arttırmak gerekecek. Belki nüvenize sığdıramayacak kadar çok çıkacak.

Diğer örneğinizde mantıklı ancak sipir sayısı için bir önerim yok.

Kolay gelsin.
 
Peki teşekkürler demir bir nüve bulup tekrar deneyim.
 
Isıtma tesisatı kapalı mı, su tüm katlarda devirdaim yapmıyor mu? Isı sensörü koyarak bundaki ledi yaktırabilirsin. Bu nüveli yapıya faz kablosunun 2-3 tur atarak tekrar ölçmeni tavsiye ederim. Benzer bir yapı görmüştüm.
 

Şimdi olay şöyle çatılarda bulunan güneş enerjisi (yani güneş ile suyu ısıtan) buna modifiye ile rezistans bağlamışlar bende o rezistansı sürekli açık tutmuyorum sıcak suya ihtiyacım olacağı zaman 45dk önceden açıp kullanıyorum. Güneş enerjisi malum 5 kat yukarda çatıda ve kendime ait merkezi değil. 20 sipirli yukarda resmi gösterilen nüveye faz kablosunu geçirdim(kabloya yüzük gibi taktım) 2.6mV indüklendi ama ben led yakmak istiyorum.
 
Olayı anladım, neyse değişik sarım sayılı değişik kesitteki tellerle deneme yapman gerek, kolay gelsin. Bir de buna direk ledi değil de trafo sekonderini (9-12v) bağlayıp primerde (220v) oluşan voltajı ölç sonucu yaz.
 
Kesit incelirse mi voltaj artar kalınlaşırsa mı?
 
Kesit incelirse akım düşer kesit kalınlaşırsa akım artar.

Sipir azalırsa voltaj düşer sipir artarsa voltaj yükselir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…