İşini çok seveyerek yapan ustalara hayranım

haltın

Üye
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
292
Puanları
1
Merhaba, Elektrik öğretmeniyim. Teknik konulara hep ilgili olmuşumdur. İşini severek yapanlara, araştıranlara, birşeyler üretenlere hep hayranım. Günlük hayatta yada televizyonda böyle kişilerin yaptıklarını görünce seyretmeye anlatılanları dinlemeye doyamıyorum.
Bende buna benzer şeylerle uğraşmak istiyorum.
En azından evde hoby türünden küçük uğraşılar yapmak istiyorum.
Herşey seri üretimken, bir sürü arge çalışmaları yapılıyorken ben ne yapabilirim?
 
Hocam, hani bir deyim var ya..
Tilkinin kırk masalı varmış, kırkı da tavuk üstüne.
Benim önerim, gelin rüzgar türbini yapalım derim. Gerçi biraz para harcanıyor ama o pervaneler dönerken izlemesi acayip keyif veriyor.
Hele bir de Elektrik ürettiğini görünce zevkten kaç köşe olduğunuzu artık siz düşünün. Küçük bir aküyü de doldurmayı başarmışsanız, ve bu elektriği invertörle 220'ye yükseltip evde kullandığınızı düşünün. Lambalar sizin sayenizde yanıyor.

Elektrikler kesilip, bütün mahalle karanlığa gömüldüğünde sizin lambalar yanıyor, tv. çalışıyor. Tadından yenmiyor valla..
 
Sayın ustam, ben sizi zaten hayranlıkla izliyorum. Yaptıklarınızdan ne kadar haz aldığınız her halinizden belli oluyor.
Ben 12 senedir meslek lisesinde öğretmen olarak çalışmaktayım. Çağımızın getirdiği hazıra alışmadan oluşan bir tembelliğin üstümüzde olduğunu düşünüyorum. Özellliklede bu gençlerde giderek artıyor gibi
Yapmış olduğunuz rüzgar türbini elektriğin olmadığı alanlarda daha da önemli. Kırsaldaki insanların Elektrik ihtiyacını karşılamak için güneş panellerinden yararlandığını görüyorum. Fiyat olarak kıyasladığımızda bir güneş paneli sistemi ile, rüzgar türbini sistemi arasında hangisi daha avantajlı? Birde bu rüzgar türbinlerinin küçük güçlülerini piyasada seri üretim olarak rahatlıkla bulmak mümkünmü?

Aslında ben otomasyona çok ilgi duyuyorum. Ancak yaşadığım yerin küçük oluşu, sanayinin gelişmemiş olması vb durumlardan
uygulama sahalarını canlı olarak pek görebilmiş değilim.
Otomatik olarak çalışan sistemleri seyretmek çok haz veriyor. Birde bunu çalışır hale getiren kişiyseniz....
 
Sayın hocam.
Benim türbin kurduğum yerler genelde köy dışında tarlaya yapılmış küçük bir ev, kulübe tarzı yerler.
Çatalca'nın köylerinde, köye uzak tarlaya yapılmış evlerin şebeke elektriği almaya müsait olmayan yerler. 500 w.lık türbinle aydınlatma, tv. uydu cihazı, hatta ara sıra kuyudan su çekme gibi işlerini çok rahat görüyor. Bir müşterim buzdolabı da kullanmak istediği için 400 w. solar Panel ilave ettik, şimdi buzdolabı da kullanıyor.

Solar paneli veya türbini tek başına kullanmak pek verimli olmuyor. Güneş olunca rüzgar olmuyor, rüzgar olunca güneş olmuyor, birbirlerini idare ediyorlar. Hem güneş, hem de rüzgar olunca aküler daha çabuk doluyor.

Şimdiye kadar 4 tane Çatalca köylerine taktım, 1 tane de Ordu'nun bir köyüne gitti.

500 w.lık türbin ile 500 w.lık solar panel fiyatları aşağı yukarı aynı gibi. Sadece türbin veya panelle iş bitmiyor. 400 veya 600 Ah. akü, akü şarj kontrol, invertör, direk, çelik halat vs.vs. bunlar para tutuyor.

Küçük çapta türbin yerli olarak yok. Genelde ithal mallar var. Bir çok firma ithal edip, sadece montajını yapıyor.
 
Hocam şimdi muhabbetinizi okuyunca keyif aldım. :)

Bu rüzgar türbin işini su an bende arastırıyorum kendi çapımda birşeyler yapmayı planlıyorum
.
 
Selam

Aslında sayın şef'in ''Türkiye'de küçük türbin üretimi yok'' söylemine katılıyorum.
Üretmeye çalışan birkaç firma olmasına rağmen,''Evet bu işi başardık,artık gönül rahatlığı ile her yerde rüzgar türbini uygulaması yapabiliriz ''diyebilen bir firma yok malesef.

Buradaki firmaların hemen hepsi yurt dışından gelen bir türbinin kopyalamaktan ibaret.Şahsen kendi tasarımının üzerinden üretim yapan Türk firması ile karşılaşmadım,ben kaçırdıysam lütfen hatırlatın.

Rüzgar türbini üretimi 2 kanat bağlanmış 1 motordan ibaret bir yapı değil.Dışarıdan fark edilmesede sistem elemanlarının son derece uym içinde çalışması gereken komplike bir yapı.

Trakya bölgesi ağırlıklı olmak üzere yüzlerce dolandırıcı türemiş durumda.Dediğim gibi 2-3 kanat bağlanmış bir motoru gerçek şartlarda asla veremeyeceği güçlerde pazarlıyorlar.

Yukarı da verilen örnekteki firma bile yüzlerce ''türbin''satmasına karşılık ''dükkandan al git gerisine karışmam'' derken yanında şarz kontrol cihazını bile yapıp vermiyorsa,örnek olarak verilmesi çokta doğru olmasa gerek.

saygılar
 
planlamaya basladım bende
 

Forum istatistikleri

Konular
129,798
Mesajlar
930,191
Kullanıcılar
452,591
Son üye
Ercan Akkaya

Yeni konular

Geri
Üst