İki Ayrı Trafodan Beslenen İki Ayrı Panoyu Ortak Jeneratörden Besleme

shinning

Üye
Katılım
8 Ocak 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
40
Selam arkadaşlar,

Benim sorunum şebeke jeneratör ortak çalışması hakkında. İki ayrı trafodan beslenen ayrı iki ana pano ortak bir generatörden beslenmek isteniyor.Ana panolar aynı binayı besliyor. Mekanik tesisat ve sistem yükü bir panodan tenvirat(aydınlatma, priz vs.) başka bir panodan besleniyor. Binada birbiri ile senkron çalışacak iki adet jeneratör bulunuyor. Yükler bu jeneratörlerden ortak olarak beslenecek. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Günaydın
Her iki ana panonuz için de bir adet transfer panosu hazılayarak sorunu çözebilirsiniz.Generatör şalterlerinin girişi ortak olacağından;hangi panonun şebekesi kesilirse kesilsin sadece o pano generatörden beslenecek diğeri şebekeden devam edecektir.
İkinci panonun hem şebeke hem de generatör şalter girişinde enerji olması soruna yol açmaz.
Transfer panosunda kontaktör yerine motorlu şalter kullanmanız ve mutlaka mekanik kilit kullanmanız gerekir.Mekanik kilit kullanılmaması durumunda kabulde sorun yaşarsınız.Ayrıca generatör işletme ruhsatı alıp bunu dağıtım şirketine onaylatmanız gerekir.
 
Selam arkadaşlar,

Benim sorunum şebeke jeneratör ortak çalışması hakkında. İki ayrı trafodan beslenen ayrı iki ana pano ortak bir generatörden beslenmek isteniyor.Ana panolar aynı binayı besliyor. Mekanik tesisat ve sistem yükü bir panodan tenvirat(aydınlatma, priz vs.) başka bir panodan besleniyor. Binada birbiri ile senkron çalışacak iki adet jeneratör bulunuyor. Yükler bu jeneratörlerden ortak olarak beslenecek. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Trafolar paralel mi çalışıyor? yoksa iki ayrı trafo bağımsız çalışıyorda tek ana panoda(ortada) kuplaj şalteri var ve açık pozisyondamı.
 
kolay bir iş bu arkadaşım iki tane ayrı transfer panosu yaparsan yani 2 çift kontaktör koyup 1 enversör yaparsan sorunu rahatça çözersin

eğer jeneratör kartı otomatik start modulu remote starta izizn veriyorsa ve trafolar farklı ise bir gerilim kontrol rölesi koyup normalde kapalı kontaktan remote start gönderebilirsin eğer modul öyle bir özeliğe sahip değilse gene gerilim kontrol rölesi koyup refarans fazlardan birini normalde açık kontaktan geçirip module verdiğin zaman hiç bir sıkıntı olmaz .
daha detaylı bilgi için mail atarsan telde anlatabilirim
kolay gelsin
 
mevcut olan 2 farklı trafodan(TR-1 ve TR-2 trafoları olsun isimleri) beslenen 2 dağıtım panosunun(DP1 ve DP2 olsun), senkronalanacak olan 2 jeneratörden(G1 ve G2 olsun) beslenebilmesi için(DP1 ve DP2'ye bağlı tüm yüklerin beslenmesi durumu);

1-TR-1'in ve TR-2 nin çıkışındaki ana şalterlerin motorlu şalter olması gerekecektir. Mevcuttaki şalter motorlu değilse, ya sökülerek yerine motorlusu takılacak yada trafo ile şalter arasına motorlu şalter bağlamak gerekecektir. Bu şalterlerin adı ŞŞ1 ve ŞŞ2 (ŞŞ=şebeke şalteri) olsun. Şebekeye tersten beslememe vermemek için bu şalterler gereklidir.

2-2 adet jeneratörü senkronlamak için bir senkronlama panosuna gerek olacaktır. Senkronlama panosu 2 adet motorlu şalter(1 tanesi G1 jeneratörünün çıkışında diğeri G2 jeneratörünün çıkışında bağlı olan, adları GSŞ-1 ve GSŞ-2 olsun(GSŞ=Generatör senkronlama Şalteri) ) ve şalterlerin çıkışının birleştiği tüm yükü karşılayacak özellikte baradan(senkronlama barası) oluşacaktır.

3-Senkronlama panosunun barasına 2 adet motorlu şalter konularak(bu şalterlerin adı DPBŞ-1 ve DPBŞ-2 olsun(DPBŞ=Dağıtım panosu besleme şalteri), bu şalterlerin çıkışı beslenmek istenen DP1 ve DP2 panolarının ana baralarına irtibatlandırılacaktır.

4-Yukarıda bahsedilen şalterlerin hangi durumda nasıl açılıp kapatılması gerektiğini kontrol etmek için, bir kontrol panosuna(muhtemelen PLC ile kontrol edilecek v), gerek olacaktır.

Hasılı, bu işlemleri gerçekleştirebilmeniz ve sorunsuz şekilde devreye sistemi devreye alabilmeniz için, bu işle uğraşan bir firmadan destek alamk zorunda kalabilirsiniz.

Çünkü yukarıdaki verdiğim bilgiler nelere ihtiyaç duyduğunuz konusunda size bir iışık olur ama uygulama yaparak devreye almanıza yetmez.

Saygılar...
 
tek hat çizimi böyle olacaktır.
 
Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkürler. Çok aydınlatıcı oldu. Sağolun.
 
Ekteki bilgiler konu ile ilgili başka nelere ihtiyaç duyacağın konusunda biraz daha fikir verebilir.
 

Ekli dosyalar

  • UcgenOtomasyon_EryetisYaman_tez_ITU.rar
    2 MB · Görüntüleme: 80
Genelde üyelerimiz sordukları sorularda çok eksik bilgiler verdikleri için onlara yardımcı olmak isteyen üyelerden de farklı yorumlar çıkıyor. Bu belirsizlikleri gidermek adına soru sordum ama cevap alamadım !
Bir İşletmeye 2 trafo tesisi genelde yükü önem arz eden yerlerde bir trafonun arızalanması durumunda diğerinin devreye alınması genel arızada da jeneratör sisteminin yükü beslenmesi istenir. Aksi taktirde bir işletmeye 2 trafo konulmasının zaten başka bir mantığı da yoktur.
Örneğin;
Yapmış olduğumuz bir hava alanı uygulamasından bahsetmek istiyorum. Tek hat şemasını verdiğim uygulamada her bir trafo tüm sistemi besleyebilecek güçte, toplamda 4 adet motorlu şalter otomasyon kontrolüyle her türlü arıza durumu senaryosu için farklı çalışmaktadır. Trafolardan birinin arızasında çıkışındaki motorlu şalter açtıktan sonra kuplaj motorlu şalteri kapatır, tek çalışan trafo arızasında yada o.g. enerji kesintisinde kuplaj ve jeneratör motorlu şalterleri kapatıp sistemi beslemekte.
 
Merhaba arkadaşlar,
Benimde benzer bir sorum olacak. 2 ayrı trafoyu tek jeneratörden beslemek istiyoruz. Trafolara TR-A ve TR-B diyelim. TR-A ile Jeneratör için Transfer panosu mevcut. TR-B ile jeneratör için ikinci bir Transfer panosu yapmamız gerekiyor. Öğrenmek istediğim Jeneratörden 2 ayrı çıkış almak yerine TR-B ile TR-A ana panosu arasında transfer panosu yapmamız mümkün müdür. Yani TR-B de sorun olduğunda yük TR-A'ya binecek, her ikisinde sorun olduğunda Jeneratör devreye girecek.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst