İki fiderde de aynı anda arıza görülüyor.

sista

Üye
Katılım
17 Haz 2010
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
46
Arkadaşlar, TEDAŞ'a ait Şebeke gerilimi 31,5kV olan MMMH-gd bir dağıtım merkezi var..Burada TEDAŞ'a ait 1 ad. yük ayırıcılı giriş hücresi + 1 ad. sigorta yük ayırıcısı bileşiği trafo besleme hücresi ve özel müşteri çıkışı olarak 630kVA trafoyu besleyen 1 adet sigortalı yük ayırıcılı çıkış hücresi ve yine özel müşteri çıkışı olarak 2500kVA trafoyu besleyen kesicili çıkış hücresi var. Özel müşterilerin ikisi de yeraltı kablosu ile kendi trafolarına kadar enerji alıyor.. Şimdi burada özel müşteri çıkışlarıının ikisi de aynı anda arıza görüyor.Şöyleki elektrik kesildi diye bize bilgi geldiğinde, dağıtım merkezine girip baktığımızda kesici toprak arızasından açmış oluyor, sigortalı çıkış hücresinde de sigortalardan birisi atık oluyor..Yorumlarınızı bekliyorum..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Arızaya sebep olan diğer özel müşteri dediğiniz tüketiciler sigortalarını küçültecek arıza hangisinden geldiği belli olacak ve yüklerini kademeli olarak devereye alacaklar bi sürü sebep olabilir.Ama önce bunlar yapılmalı.Kolaygelsin.
 
İki arızanın aynı anda olması tesadüfi olabilir.Sigortalı müşterinin sigortasının atmasına,si-
gortanın küçük seçilmiş veya kalitesiz sigorta olması sebep olabilir.Tek hat şeması ve sigorta değerini verebilirmisiniz ?İki arızanın aynı anda olması,çok zor bir ihtimal.
 

ustam eline sağlık paylaşımların için en rahat ve en anlaşılır bir şekilde yzmışsın
 
dağıtım merkezine 31,5 giriş indeki izalatör veya Parafudr larda bi sorun olabilir baktınız mı?
 
ozel musterilrin hatlarını tek tek enjiliyerek bula bilirsiniz fakat bir özel musteri kesicili diyorsunuz o zaman kesicili ozel musterinin korumaları calısmıyor veya degerleri yuksek arıza ondan kaynaklansaydı onun kesicisini acması gerekirdi
 
Hücre çıkışından sonra olan XLPE kablo başlıkları sağlam mı kontrol ettiniz mi? Kabloların izolasyon dirençlerini kontrol edin bu arada parafudr larıda kontrol edin parafudr ların herhangi birinde bir arıza var ise kesiciyi korumadan açtırır ve sigortada atar besleme tarafından...
 
çok sık karşılaşılan bir durum değil bahsettiğiniz arkadaşlar güzel yorumlar yapmışlar dedikleri gibi büyük ihtimal sigortalı yük ayırıcısı olan müşteriden kaynaklanıyor , fakat kesicili çıkışında toprak hatası vermesinden yola çıkarak bence nacizane fikir olarak
1- kesicili çıkış hücresinde ölçü ve koruma rölelerinin akım ve diğer ayarlarının kontrol edilmesinde fayda var ,
2- xlpe kablolarının örgülü olarak yaptığımız kısımlarının topraklama devreleri bir ise ayrılmasında fayda var ,
3- (belki olabilir) üst barada toplam amper olarak hesaplanırsa birinin toprakla teması demek tek sigorta atıyor ise iki fazdan fazla amper demektir bunada eğililebilir.
4- son secenek olarak aklıma gelen ise eğer bu özel müşteriler birbirine çok yakın ise işletme topraklaması veya koruma topraklamalarında birbirine omaj olarak atlama olabilir basımıza geldi o sebepten topraklama sistemleri birbirinden uzaklaştırılmalıdır .

ama dediklerim hepsi birer secenek onursal üyenin dediği gibi ilk önce sigortalı yük ayırıcısı olan müşteride aramalısınız sebebi , iyi çalışmalar kolay gelsin .....
 
Müşterilere ayrı ayrı sırayla enerji vermek en kolay çözüm Eğer birinde atmazsa diğerndendir denir arıza o müşteride aranır.
 
Aynı baradan beslenen hatların birinde meydana gelen arıza diğer hatlardada dengesiz akımlar dolaştırır . Buda koruma rölesinin açtırmasına sebep olabilir. Röleden arıza kayıtlarını inceleyerek durumu anlayabilirsiniz. Genellikle rölelerin toprak ani açma zamanını biraz uzatmak problemi çözer. Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…