İLETKEN TEL? REZİSTANS?

hülyaa

Üye
Katılım
26 Mar 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba,

elektrik konularında fazla bilgim yok ancak çalıştığım iş yerinde ısıtıcı özellikte bir ipliğe ihtiyacım var. Bu konu hakkında sorularımı cevaplarsanız ve bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.


Merak ettiklerim

1) her iletken telin üzerinden akım geçirirsek tel ısınır mı?
2) rezistans özellikte her tel ısınınca parlar mı, eğer parlıyorsa parlamaması için ne yapılmalıdır.
3) her paslanmaz çelik rezistans mıdır?

Sizler için eminim çok kolay sorulardır

şimdiden teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
akımı az geçirirseniz parlamaz. Yani voltajı düşürürseniz parlamaz. Mesela ampul normalde parlak yanar. 20-30 volt verirsen yanmaz. ama hafiften ısınır.

Mükemmmel iletken olmadığına göre her tel tabi ki kendi çapında rezistanstır.

Çok ince tel kullanıp düşük akım geçirirseniz ve bu ısı yeterliyse çözdüm budur.
 
OHM kanunu V= R * I ASLA DEĞİŞMEZ

1_ Tabiki ısınır ama bağlanılan güç kaynağına göre ve telin direncine göre akım değeri değişir.????? Biraz..........
2_ Parlamadan kastın ampuller ise; onların için de gaz bulunur . Dışarda bağladığın telin direncine göre parlaklığı ve verdiği ısı değişir.
3_ Tabiki hayır. Isıtıcılar genelde krom ve nikel alaşımı ile yapılır.Uygulanan gerilim altın da kısa devre yapmayacak seviyede ( rezistansın çekeceği akım ) dirence sahip olmalıdır.
 
Sayın Hülyaa
Konu hakkında ne kadar detay verirseniz o kadar bilgi sahibi olunmasını sağlar ve uzmanların da dahil olmasını sağlayabilirsiniz.

Uzman olmayan birisi olarak; Güç=V*V/R formülünden hesaplanır. Buradan Joule/saniye sonucu almalısınız. Vermek istediğiniz ısının ne kadar olması gerektiği zamanı ile de bu gücü çarparsanız direkJoule olarak enerji olarak, kaloriye de çevrilebilir bir yanıt alırsınız.

Kısa bir ısıtma işlemi isterseniz gücünüzün yüksek olması gerekir. Vermeniz gereken ısı enerjisini ısıtmak istediğiniz zamana bölrseniz; gerekli gücü bulursunuz. Bu güç I*V ya da V*V/R olarak düşünülebilir. I*V olarak düşündüğünüzde gücü arttırmak için gerilimi ya da akımı arttırabilirsiniz. Şebeke ceyranında gerilimi sabit düşünürsek; V*V/R formülü uyarınca direnci azaltmanız gerekir. Ancak direncin de daha üstte bahsedildiği gibi kısa devreye yakın bir durumda çok yüksek akım çekerek tesisatın zarar görmesini ve sigorta atmasını önlemek için belirli bir değerde olması gerekir.

Sistemin özelliklerini bilmiyoruz. Parlaklıktan bahsetmişsiniz. Acaba ışınım bu sistemde kullanılmak mı isteniyor? Yoksa siz elektikli ısıtıcı mı düşünüyorsunuz? Hazırda satılan telleri ve tüpleri var. Diğer taaftan elektrikli battaniye teli de var. İncelememiştim ama yalıtkan özellikte olabilirler. Bu telin 1000 metresi için 85TL fiyattan bahsetmişti bir satıcı. 20 küsür metresi de(23 olabilir) elektrikli battaniyeye denk geliyor demişti.

Parlaklık dediğiniz durum için oluşan ısının telden hangi ısı transferi katsayısı ile transfer edildiğinin bilinmesi gerekir. Düşük bir ısı transferi katsayısında sıcaklık çok artar; sizin deyiminizle parlaklık artmış olur; yüksek ısı transferi katsayısı ile de sıcaklık azalır. Bunu telin malzemesi, boyutları, ısı transferi yapılan ortam değiştirir. Mesela hava ortamında parlak malzeme ortam sıvı olsa parlak olmaz muhtemelen.

Bunların yanında gücü arttırmak için gerilimi arttırmak veya şbeke gerilimini insana yakın önlemi zayıf kullanmak tehlikeli olduğundan kaynak makinelerinde olduğu gibi bir trafo ile siz gerilimi düşürüp kullanabilirsiniz. Gerilim düşer ve akım artar.

Başarılar dileriz.
 
Merhaba,

Cevaplar için çok teşekkür ederim. Yapmayı planladığımız Şey ısıtıcı özellikte bir ped. Paslanmaz çelik teli dokuma doluyla kumaşa dahil edeceğiz. Ancak Rezistans tellerinde ısınmayı sağlayan nikel- krom mudur? Yoksa direnç mi? Elimde 6 adet çelik tel numunesi var. Bunlardan biri rezistans özellikte ve çapları da dikkate aldığımda direnci rezistans özellikte olmayanlardan çok da farklı değil. Yani direncin pek etkisi yok diye düşünüyorum bu sonuca bakarak. Doğru mudur?

kumaşta 50 derecelik bir ısınma bekliyoruz. bunu tel boyunu ayarlayarak elde ederim die düşünüyorum. 12vlt veya 8 volt ile ısıtma yapacağız

Bir de başka bir çalışmada da çelik teli sadece voltaj iletiminde kullanacağım. bu durumda direnci düşük bir tel seçmem gerekiyor sanırım.
 
Son düzenleme:
Merhaba Sayın Hülyaa

Bahsettiğiniz işin anlattığınızdan elektrikli battaniyenin daha farklısı olduğu düşünülüyor.
Isınmayı sağlayan telden akan akımdır. Akım olmazsa ısınma olmaz. Ne kadar akım aktığını belirleyen de dirençtir. Büyük direnç az akım akıtır. Direnç ve akım birbirine bağlı dolduğundan değişmediğini beklediğimiz gerilim ile : V*V/R formülü ile gücü ifade ettim.(yanılmıyorsam bir çevirme katsayısı ile watt a çevrilmekte.) Belirli gerilimde belirli sıcaklıktaki ısıtma işlemi için belirli bir telin çapı da bulunan bir değerdir. Gerilim vb değitiğinde çap,uzunluk da değişmeli.
Rezistans aslında İngilizce resistance(direnç) kelimesinden gelmekte ama pratikte rezistans teli dendiğinde ısıtmada kullanıma uygun tel anlamına geliyor. Rezistansın paslanmaz telden seçilmesi metalurjik özelliklerinden olmalı. Yüksek sıcaklıkta paslanma reaksiyonu hızlı olur. Yine sıcaklık arttığında metallerin mukavemet özellikleri azalır. Bu vb birçok tasarım kriterine göre seçilmiştir paslanmaz tel.
50 derecelik ısınma dediğiniz aslında ısınma değildir. 50 derece sıcaklık birimi olarak gerekli elektrik gücünü bulmada direk rol oynamaz. İnsanı mı ısıtmak içindir bu kumaş bilemiyorum. Zamanında bu tip düşüncler aklmızdan geçmiş olup; bu durumda ortalama bir ısı transferi katsayısı bulmanız gerekir. Ya bazı araştırma türü açıklamalardan ya da deney yaparak. Bu ısı transfer katsayısı ile tel ve bulunduğu ortam sıcaklık farkını çarptığınızda gerekli gücü bulursunuz. Kullandığınız gerilimin karesini bu güce bölerseniz; telin sahip olması gereken direnci bulursunuz. Tüm bu değerlerdeki değişimler tel sıcaklığı vb özellikleri etkiler, değiştirir.
Bu arada kullanmanız gereken gerilim alternatif akım (şebeke) içinVrms doğru akım(pil,akü) için kendi değeri olmalı. Elektrikçi arkadaşlar detaylı bilgi verebilirler.
Bu arada elektrikli battaniye telinin hazır satıldığını size iletmiştim. Bahsettiğiniz sıcaklıklarda kullanılmakta olan etrafı yalıtılmış yanılmıyorsam hazır bir gereç.
Eğer profesyonelce, imalat için uğraşıyorsanız verebildiğiniz detaylı bilgiler neticesinde yapmanız gereken deneyler, sisteminizi nelerin etkilediği daha iyi açıklanır.
Voltaj iletimi dediğiniz durumda; iletkenliği yüksek tel kullanılmalı. Tabi bakır kablolar bu iş için. TTR denilenleri burkulup düzelmeye şekil değişirmeye uygun, Antikron olanları ise tek bakır olup tesisat içindir ve şekil değiştirmesi daha zordur.
Başarılar dileriz.
 
meraba arkadaşlar hülya hanımın sorusuna benzer benimde bir sorum olacaktı.
bir ısıtıcı yapmaya çalışıyorum
300 dereceye 10 saniyede çıkacak 40 sn 300 derecede çalışacal bakır telin
boy ve çap orantısı ne olmalıdır? yardımcı olurmusunuz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…