ÖZEL EK:
Konumuz DEDİKODU literatüründe yer almış olup,
Ekran görüntüsü aşağıdadır
Konuya ilgi duyan bilgili arkadaşların katılımını bekliyoruz.
"R direnç değerini 10ohm 100W olarak değiştirdik ve kapalı ortamda test ettik. Sence hangi bölgenin sıcaklığı daha fazla artar?"
Bu sorunun cevabi aslinda fizik kurallari cercevesinde incelemek gerek. Her maddenin bir isi iletim katsayisi varir. Bu sayi dusukse isi yavas yuksekse hizli iletilir. Nihayetinde elimizde iki adet farkli materyal mevcut. Bu iki maddenin iletim katsayisi farkli. Bu fark iki materyalin cikacagi ust sicakligi degistirecektir.
Ikinci nokta yukarida bahsettigim konuyla ilgili sunu soyleyebilirim iki urunler farkli olunca isinma hizlari farkli olacak ama oyle cok aman aman buyuk hizlar olmayacak. Uzerlerinden gecen guc ayni olduğu icın son noktada ortam sicakliklari esit olacak.
"Enerjinin ısıya çevrimi sözkonusu olduğundan, ciddi fizik bilgilerine ihtiyacımız vardır"
Evet bu konuda hemfikirim. Her maddenin uzerinden enerji gectiginde ne kadar isi yaydigini bende merak ediyorum. Aalinda bununla ilgili belki arastirmalar yapilmistir bizde arastirmamiz lazim.
Isı iletim katsayısının konumuzla ilgisi yok Serkan gardaş.
Konumuzun özü ISI OLUŞUMU'dur.
Hangi koşullarda
Elektrik enerjisi ısıya dönüştürülmektedir?
Hangi meteryallerde ısı oluşumu yüksektir. İletkenler mi yarı iletkenler mi?
10W örnek verdiğimiz direncin gücünü 100W a çıkartırsak, üzerinde oluşacak ısı teorik olarak daha az olacaktır. Direncin gücünü 5W yaparsak daha fazla ısınacaktır.
Buraya kadar hemfikiriz sanırım.
Direncin dayanma gücünü içerdiği madde belirlemektedir. Karbon bir direnç en fazla 60'C a kadar ısınabiliyorsa, TUNGSTEN ile yapılmış bir direnç yanlış hatırlamıyorsam 1000'C a kadar ısınabilmektedir.
Günümüz yarıiletkenleri ise 3 grupta incelenmektedir.
1 Amatör (Ticari) 60-70'C
2 Endüstiryel 80-90'C
3 Askeri. 125-150'C (Yanlış hatırlamıyorsam)
Bir madde üzerinde oluşan ısı miktarını ölçemediğimize göre, örnek sıcaklık değeri alarak konumuzu araştırabiliriz.
Örnek sıcaklık değerimiz 50'C olabilir.
Ortam sıcaklıkları eşdeğer olmak zorunda olduğu için, herhangi bir değer baz alınabilir. Bu değer elbette ki oluşturmak istediğimiz sıcaklık derecesinin (50'C) üzerinde olamaz.