Arkadaşlar
Konumuz bilimsel bir tartışmadır. Elbette karşı çıkmanız mümkün. Hatta karşıt düşünceler sonuca gitmeyi daha da kolaylaştırabilir.
Isının ölçümü ile sıcaklığın ölçümü farklıdır.
Konunun başlarında örnekler vermiştim. 10W lık güç harcadığımızı ölçebiliyoruz.
V*I=P
Ama 100W lık bir direnç ile 1W lık bir direnç üzerinde oluşan ısıyı (DİKKAT ISI) ölçemiyoruz ama sıcaklığı ölçebiliyoruz.
100Wlık direnç üzerinde 10W güç harcıyoruz ama elimizde efektif bir ısı artışımız bulunmuyor. Ölçemiyoruz.
1W lık bir yükte ise ciddi bir sıcaklık değişimi görüyor ve oradaki sıcaklık artışını ölçebiliyoruz.
Demekki
Elektrik enerjisini bariz bir şekilde ısıya dönüştürebilmişiz.
Aynı durum yarı iletkenlerde de mevcuttur.
Tek sorunumuz bir iletkende mi (Direnç) yoksa yarı iletkende mi aynı güç harcaması ile daha fazla ısı elde edebiliriz?
Temel mevzuumuz bu mühmal üzeredir.
ÖZEL NOT:
Konumuz bilmsel tartışma içeriklidir. Bilimsel tartışmalar daimi olarak müspet dayanaklar ile doğru ilerleyebilir ve sonuca varılabilir.
Ben burada sadece bir araştırma yapmaktayım.
Bu konuyu biliyorum anlamında herhangi bir iddiam yok.
Bilim zaten birçok şeyi ispat etmiş olsa da, bizlerin bilmediği şeyleri tartışmak ve bir sonuca varabilmek önemlidir. Keza bir arkadaşımız literatürde yer almış bir döküman bulur ve de şunu söyleyebilirse...
Yarıiletkenlerde elde edilebilecek ısı yaklaşık şu orandadır.
Veya tersi olarak, iletkenlerde şu seviyede elde edilmektedir. Gibi.
Yoksa iddia edildiği üzere rezistansların %100 verimli olduklarını iddia etmek değildir. Eğer rezistanslar %100 verimli ise, son zamanlarda yaygınlaşan karbon infrared ısıtıcıların verimi belki de %150 dir.
Verilen enerji ile alınan enerjinin eşdeğer olması gerekmez mi sizce.