İlginç Bir Ekranlı Kablo Denemesi ve Sonucu.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,239
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

Pc sistemime gelen kablomun, uzun ve bana yakın olabilen bir alt zeminden gelmesi sırasında oluşturacağı elektromağnetik etkiyi en aza indirmek maksadıyla,wikipedia ansiklopedi'de okuduğum ekranlı kabloyu kendim yapmaya karar verdim.Uzatmada kullandığım kablo, çift bakır çok telli,üzeri polietilen kablo malzemesiyle kaplı, 8-10 metrelik eski bir elektrik süpürgesi kordonudur.

Bu amaçla kablo üzerine uzun şeritler halinde kesilmiş olan alüminyum folyo kağıtlarını,belli bir sarma düzeninde sararak,8-10 mt.lik uzunluğu tamamlayıp bitirdim.Kabloyu havadan pc'ye gelecek şekilde masama kadar ulaştırıp da,bağlantılardan sonra pc'yi açtığımda çok ilginç bir sonuçla karşılaştım.

Bir elektrik kontrol kalemiyle kablo üzerine sarılı alüminyum folyolara temas ederek dokunduğumda da(Folyonun herhangi bir elektrik bağlantısı olmamasına rağmen),kontrol kaleminin bir elektrik değeri gösterip yandığını farkettim.Bu durum başlangıçta beni şaşırtmıştı,ancak çok şaşırılacak bir durumun olmadığı da ortadaydı.

Bu durum üzerine folyolardaki statik elektriği deşarj edecek toprak hattına bağlanan bir kabloyla bağlantıyı folyolar üzerine bağlayıp işlemi sonlandırdım.Tekrar kontrol kalemiyle yapılan elektrik ölçümünde kontrol kalemindeki neon lamba hiçbir şekilde yanmıyordu,statik elektrik tam olarak boşaltılmaktaydı.

Sonuç olarak; 220 volt ac. ve 50 hz. frekanslı ev elektriği,elektromanyetik indüksiyon yoluyla, kablo çeperinde bir statik elektrik yükü oluşturabilmekteydi.Ayni statik elektrik yükü,çamaşır makinelerinin üzerlerinde bulunan özel statik elektrik hattı,düzgün olarak topraklanmadığında da,tamburun sürtünebilmesi veya diğer elektrikli devrelerin mağnetik etkisiyle de oluşabilmektedir.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...rekansindaki-elektrik-manyetik-alanlarin.html
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Benim başıma gelen sorunuda anlatayım, A,A!, B, B!, Z, Z! line driver bir enkoderi 10 metre uzaklıktaki A ve B giriş kanalları olan PLC modülüne girmiştim enkoderde pulse kaçırmaları oluyordu, çapraz ve ekranlı kabloyu pano tarafından topraklamama rağmen yinede kurtulamadım sorundan, en sonunda profibus enkoder kullanmak zorunda kaldım. :(
 

Forum istatistikleri

Konular
129,073
Mesajlar
923,032
Kullanıcılar
451,360
Son üye
warlock4157

Yeni konular

Geri
Üst