İlk Türk İşletim Sistemi Pardus

bende pardus 'u üretenleri kutluyorum. yaklaşık 1 aydır pardus kullanmaya çalışıyorum. çalışıyorum diyorum çünki windows tan oldukça farklı birçok proğramada uyum csağlamıyor. bu işletim sistemi için kullanım klavuzu varmı , olsa aslında çok iyi olacak.
 

burada site ismi yazamadıgım için tam bir site veremeyecem ama arama motoruna pardus görsel anlatım yazarsan bir çok site var
 

Sayın elektrik pardus sistemi linux cekirdegi üzerine kurulmus işletim sistemidir.
windowsun kernel cekirdeginde cok farklı bir mantıkla calısır.Ama linux dünyasında bir cok programın muadilini bulabilirsiniz.Zati piyasadaki paralı yazılımlarda linux platformunda etkilenmistir.Cünkü atıyorum windows ar-ge sinde
1000 kisi varsa linux un ar-ge tüm insanlık yani sen bir program gelistirip pardusa yada baska bir linux cekirdekli dagıtıma yollayabilirsin.
İnanın linux dünyasından bazen cok ilginc seyler cıkabiliyor.
örnegin compiz fsuion uygulaması bilgisayar masaüstünü komple 3 boyutlu hale getiriyor ve maximum 16 degisik masa üstünde 3 boyutlu gezinti saglıyor.

Bundan özenen macintos sistemler leopard sürümüne 4 masa üstü seklinde sistemlerine kurmuslardır.
Ve microsoftun betasının piyasada dolastıgı windows 7 de de 3 boyutlu masaüstü oldunun duyumunu aldım ama görmedim.
bence pardustan degil linux nedir diye arastırırsan cok daha genis alan oldugunu görüceksin

Bugun 4 milyon linux kullanıcısı var ve hızla ilerliyor
2milyon mac kullanıcısı var
windows son 3 senede cok kullanıcı kaybetti internet tarayıcısı bile geri kalıcak yakında
 
bir süredir pardus"u deniyorum.eh işte fena değil diyebilirim.ne de olsa gelişme aşamasında.ben burada yeni deneyeceklere biriki uyarıda bulunmak istiyorum:windovsunuzu riske atmak istemiyorsanız.pardus"u ayrı bir hdd"ye kurun ve grub ayarlarını yaparken sistem açılışını windows"un (veya mbr" nin) başına değil pardus yüklü olan diskin başına kurun.dolayısıyla pardus"u kullanacağınız zaman bios"tan pardus yüklü diski seçebilirsiniz.bu sayede ilerde başınız ağrımaz.
bir de internetten güncelleme yapmayın!en son sürümü indirin cd"ye yükleyin ondan sonra kurulum yapın.yeni sürüm çıktığında ise paketleri güncelleyerek yükseltme yapmayın.yeniden kurulum yapın.
benim başımda şu an böyle bir sorun var.2008 sürümünü yükledim.kurdum denedim güzel çalışıyordu.ama şeytan dürttü güncel paketleri indireyim dedim.indirdim ve onun arkasından güvenlik duvarının etkin olmadığını farkettim ve etkinleştirmeye çalıştım.root parolası istedi,parolayı girdim(doğru parola) kabul etmedi.bu sefer makineyi yeniden başlatınca da kullanıcı parolasını kabul etmedi(parolaları yazarken numlock ,capslock tuşlarına dikkatediyorum sorun bundan değil pardustan kaynaklanıyor.)
halen bu soruna çözüm arıyorum.bulamazsam pardusu yeniden kuracağım.
şimdilik benden bu kadar.
 
Pardus hala gelisimini sürdürüyor Eger sorun yasayamayacagın linux dagıtımı ubuntu,debian stabil versionları ,fedora,opensuse,mandrive gibi sürümler kullanabilirsiniz.Rahatlıkla güncelleme yapabilirsiniz Ben ubuntuyu kullanıyorum sorunsuz ve dünyada en fazla kullanılan sürüm su an


Ubuntu
Debian
Fedora
Opensuse
Mandrive
 
maşallah siz hepsini denemişsiniz.....aslında bir süredir benim de aklımdaydı,linux sürümlerinin hepsini teker tekr denemeyi düşünüyordum.elimde 8-10 tane p2 ve p3 bilgisayar var.hepsine birer tane kurmayı düşünüyorum,zaten bunları başka türlü değerlendirme imkanı da yok herhalde.yalnız zannedersem hangi linux sürümü olursa olsun 512 mb"tan aşagı ram kurtarmıyor galiba.şimdiden ram biriktirmeye başladım.
yalnız öğrendiğim kadarıyla suse ve mandriva daha çok sunucularda kullanılıyormuş.masaüstü kullanımı için pek uygun değil denildiğini hatırlıyorum.
dediğiniz gibi galiba ubuntu ile başlamak en iyisi olacak.
 
Aslında o söylenti mandriva ve opensuse masaüstünde de rahatlıkla kullanabilrsin
ama ubuntu ban göre en iyi tercih bir de ben bütün bilgilerimi harici hard diske aldım kafama göre kurup baskasını kuruyom
 
Yalnız zannedersem hangi linux sürümü olursa olsun 512 mb"tan aşagı ram kurtarmıyor galiba.

Benim Debian GNU/Linux acildiginda 35 MB RAM kullanıyor. Buna, arkaplanda calisan DNS sunucu, veritabani sunucu, WEB sunucu, Email sunucu ve SSH sunucu da dahil. Normal kullanim esnasinda pencereler, siteler filan acinca bu miktar 150 MB civarina filan cikiyor.

Yani istersen, dusuk RAM ile de GNU/Linux kullanabilirsin. Yine de yeni kullanicilar icin 256 MB RAM iyi olur.
 
yalnız öğrendiğim kadarıyla suse ve mandriva daha çok sunucularda kullanılıyormuş.masaüstü kullanımı için pek uygun değil denildiğini hatırlıyorum.

Tam tersine, bu iki dagitim da oncelikle masaustune odaklanmistir. Sunucularda genelde Red Hat, Centos, Debian tercih edilir.

Masasustu icin ozellikle yeni baslayanlara ben de Ubuntu tavsiye ederim.
 
uzun zamandir bu konuyu arastiriyordun payla;im icin thanks
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…