irfz250n mosfet kullandımKardeş anahtarlama frekansın ne? Mosfeti hangi entegre ile sürdün yada direk pwm ile mi sürdün? Şema atsana yardımcı olalım. Hangi mosfeti kullandın?
Hocam gatelerini susturmak terimini biraz açabilirmisiniz elktronik anlamda biraz bilgisizim o yüzden bir acemiyle konuşurmuş gibi konusun lutfen osilator ve sinyal jenaratörü okul labında var sadece ben devreyi 12V 5A trafo ile çalıştırdım osilatorü devreye nasıl bağlamam gerekirOsilatörünüzün frekansı ayarlanabilir ise frekansla oynayarak hangi frekansta daha fazla ısındığını görmeye çalışın.Mosfetlerin gatelerini susturarak yaltkan hale getiremezseniz mosfet aşırı ısınma yapabilir.Kolay gelsin.
Hocam ltspice program kütüphanesinde iırfp250 mosfeti bulamadımPaylaştığın şemanın sürücü kısmına Flyback dönüştürücüsü için ZVS ('Zero Voltage Switching") sürücü deniyor. Yani sıfır gerilimle anahtarlama diye çevirebiliriz.
ZVS sürücünün benzetim programında çalışma şeklini buradan görebilirsiniz.
Benim önerim ilk önce LTSpice gibi bir benzetim programında devreyi kur, test et. Su tankı gibi enerji depolayan kısımda kullandığın ısıtıcı bobin ve paralel sığacın(burada 6 tane kullanılmış ve hava soğutma önerilmiş) değerlerini girerek salınım frekansında çalışıp çalışmadığını test et.
Devrenin çalışmaması sanırım D3 ve D4 diyotları için normal diyot kullandığın için olabilir.
Bunun yerine çok hızlı anahtarlama yapan diyotlardan kullanabilirsin.
Eğer okulda osiloskop ve sinyal üreteci varsa okulda yap. Hocandan yardım almanı tavsiye ederim.
Bu arada devreden yüksek akım geçiyor ve yüksek frekansta çalışıyor. Mosfetleri gümletebilirsin bile. Örneğin burada birisi gümletmiş.
O nedenle dikkatli çalışmanı ve hocandan yardım almanı tavsiye ederim.
mosfetleri osiloskopla izlemek lazim lineer bolgedemi calisiyor yoksa baska bir sorunmu var.
Sonuç nedir Yunus Bey.İyi akşamlar yaptığım indüksiyon ısıtıcı projemde mosfesler ve mosfetlere bağladığım soğutucu aşırı ısınıyor sizce ne yapmam lazım daha büyük soğutucu taksam iş görürmü bu denli ısınması normalmiEkli dosyayı görüntüle 52775