Merhaba Arkadaşlar,
İş yerindeki yoğun geçen günün ardından, yorgun olmazsam fırsat buldukça arızasına ilgilenmeye çalıştığım kaynak makinemde, işler iyice bilinmeze giderken en sonunda sizlerin değerli tecrübelerinden faydalanarak bir an önce makineyi toparlamayı istiyorum.
Konuyu kısaca özetlemek gerekirse;
Yaklaşık 3 yıldır bahçe işlerimizde kullanmış olduğumuz Askaynak 155 kaynak makinemiz enerjide takılı, güç düğmesi açık fakat kullanılmazken, fanı durdurarak (ön paneldeki bildirim lambalarıda söndü) kapanıp enerjiyi keserek arızalandı ve bir daha hiç çalışmadı. İlk başlarda korumaya geçmiştir vs diye düşünerek bir müddet bekledim ama sonuç değişmeyince sökerek kontrollere başladım. Bu arada makine daha öncesinde hiç tamir yüzü görmedi ve ilk sahibiyiz.
Arızadan sonraki süreç;
Makineyi söktükten sonra ilk olarak fiziksel hasara uğramış bir parça aradım fakat herşey yerli yerinde ve ne bir yanık kokusu nede sağa sola sızmış veya deforme olmuş devre elemanı göremedim. Daha sonraki elimle yaptığım sıcaklık kontrollerinde ise girişte yer alan ntc ve ptc nin makine çalışmamasına rağmen aşırı ısındığını fark ettim. Devre üzerinde elemanların beni yanıltabileceği düşüncesi ile anakart ön yüzünden başlayarak ntc, ptc, diyotlar, IGBT'leri ve köprü diyotu söküp ölçü aletiyle kontrollerini yaptım. Hepsi sağlam göründüğü için arka yüze geçerek IGBT'lerin hemen dibinde yer alan diyotlar, dirençler, transistör ölçümlerinide yaptım fakat onlarda sağlam görünmekte. Gözlemlediğim kadarıyla anakartta bir çatlağada rastlamadım.
İlk arıza yapabileceğini düşündüğüm yukarıdaki parçalardan ne varsa hepsini sökerek kontrol ettim ama cihaz bir türlü anakarttan küçük kontrol kartına enerji vermiyor. Bu arada devre elemanlarını anakarttan sökmeside gerçekten ayrı bir eziyet resmen. Cihazın tüm devreleri dış etkenlere (neme, korozyana) karşı öyle sağlam yalıtılmış ki ölçü aletinin probları temas etmeyle iletime geçmiyor. Tinerle diş fırçası yardımıyla çıkartıp öyle ölçebiliyor yada parçaların kodlarını okuyabiliyorum.
Şimdi tüm bu uğraşlarım sonuç vermemişken devre kartı üzerinde kalan parçaları söküp takmaya devam etmek yerine siz değerli arkadaşlarımın tecrübelerinden ve bilgilerinden faydalanarak sizlerin vereceği bilgiler doğrultusunda hem benzer sorunu yaşayanlara faydalı hemde kendi sorunuma çözüm olabilecek ek fikirler edinmek istiyorum.
Bu arada benim daha öncesinde kontrol ettiğim parçalardan şüphesi olanlar için önerilere açığım, gerekirse tekrar söküp ölçebilirim arkadaşlar. Neticede atladığım yada gözden kaçırdığım yerlerin olması muhtemel olabilir. Aşağıya resimleri ekliyorum.