@paskomya usta, çarşamba günü akşam yemeğinden sonra tekrar kontrollere başlayarak yaklaşık 4 saatimi alan mücadelemin sonunda, çıkış voltajındaki düşüklük ve dalgalanmanın sebebini nihayet tespit etim.
Hiç sormayın, meğer sorun benim ölçü aletindeymiş
güya birde daha yeni (2-3 aylık) almıştım.
Son görüşmemizde çıkış voltajını düşük görmeniz sonrası, kaynak makinesinin üreticisi sayfasından dokümanlarına ulaşarak boşta çıkış voltajının 77 volt olduğunu öğrendim. Akabinde dirençler üzerinde arıza arayışına girdim. İlk olarak IGBT ayaklarındaki direnç gruplarına baktım 1K Ohm ve 680 Ohm dirençlerden bir kaçını düşük değer olmasından kaynaklı değiştirdim. Çıkış voltajını dc200v da kutuplar doğru olacak şekilde (+/- olarak) ölçüm yaptığımda 25-30v arası dalgalanma, probları yer değiştirdiğimde ise -81v olarak değer okuyordum. IGBT bacaklarından çıkış ölçümü yapıyorum oda aynı şekilde soldakinde 80voltları okurken sağdaki IGBT de 30v civarlarında geziyor. Tek tek bütün devre elemanlarını gözden geçirdim ama garip bir şekilde, durumda bir kaç volt haricinde kayda değer bir değişim olmadı. Yine gariptir ki bu voltaj farkına göre uygulamada makine gayet güzel kaynak yapıyor? Evir, çevir oraya bak buraya bak derken aklıma eski lise yıllarımdan kalma ilk ölçü aletim olan emektar geldi. Onu çıkardım geldim ölçümü onunla yaptım, sonuç? her iki şekilde de ölçüm +81v ve -81v olarak geliyor. Velhasıl uzun lafın kısası bizim sorun aslında ilk diyot değişiminde çözülmüş ustam ama gel gör ki elimizin ulağı dediğimiz yeni diye güvendiğimiz ölçü aleti bizi yanıltmış.
Dip Not: Piyasada 25-30TL arasında satılan DT830D model ölçü aletlerine ciddi işlerde ben gibi bel bağlamayın arkadaşlar sonra yine benim gibi tırmalar durursunuz.
Son olarak kasayı kapatmadan sürekli olacak şekilde bir kaç elektrot yaktım. Kaynak başlangıcı, havuzu, yanması ve dikişi gayet başarılı. Arızadan önce çalışmayan makinede ateş olan ntc ve ptc lerde hiç ısınma yok. Kaynak sonrası, kasa açık vaziyette temel parçalarda (IGBT, transistörler, diyotlar) aynı şekilde ısınmıyor. Böylelikle bu arızanın defterinide kapatmış olduk. Umarım benzer şekilde sorun yaşayan arkadaşlara bu konu faydalı olur.
Konunun çözüme kavuşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.