Merhaba arkadaşlar dokuma tezgahlarında kullanılan ipleri tek tek algılama için sensör arıyorum ama swiç olmayacak yani alıcı ve vericiden oluşan bir sensör yada cisimden yansımalı. Araştırdığım kadarı ile kesin bir veriye ulaşamadım. İp algılama konusunda daha önceden çalışma yapmış olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirmi acaba?
aradığım sensör tipini sanırım tam anlatamadım. Şöyle bir şey düşünüyorum. Tezgaha gelen tüm iplere ( ortalama 7000 çözgü diyelim) 90 derece dik olarak duracak ve sürekli olarak tezgah arkasında mekik gibi çalışarak ipleri sayacak. Bu sayma sırasında önündeki ipliği algılayabilecek bir sensöre ihtiyacım var. arkadaşlar. bende imaj teknik diye bir firmada 0,015mm algılama yapabilen bir sensör çeşidi buldum. hassasiyeti ve çalışma şartları hakkında detaylı bilgi istedim umarım gönderirler.
Yanlış anlamadımsa, 7000 tane ipliği saysın eğer 1 tanesi kopmuşsa algılasın diyorsunuz.
Eğer doğru anladımsa bir tane algılama aralığı çok dar (sizin ipliklerin arasını kurtaracak kadar) olan foto elektrik sensör alacaksınız ve tezgah arkasına yaptığınız bir düzenekle sürekli bir baştan diğer başa git gel yaptıracaksınız. Bunu Bir PLC nin hızlı sayıcı girişine bağlayacaksınız. ve bir baştan diğer başa ulaştığında eğer sayıda eksik varsa PLC den İkaz (alarm) çıkışı alacaksınız.
NOT: İplik makinalarını hiç görmedim. Hayal gücüme dayanarak birşeyler üretmeye çalıştım. Sürç-i Lisan Ettimse Affola..
evet yaklaşık olarak tahmin ettiğiniz gibi. bende şu ana kadar böyle bir şey görmediğim için yapmaya çalışıyorum. ancak sensörde sorun yaşıyorum. umarım kısa zamanda bu sorunu aşacağım.
Bu iş için zaten tezgahların çözgü kontrolü için lamel sistemleri var. O ortamda daha iyi bir çözüm de bildiğim kadarı ile yok. Zaten iplerdeki titreşimden dolayı lazer gibi bir sensör ile sağlıklı sonuç alamazsın.
İp kopma için, her bıre bır adte sensör değilde, şöyle olurmu; iplerın altından görecek şekilde reflektörlu veya alıcı verıcılı bır sensör yerleştırebilirsiniz. İp kopup, asagıya düşerken önundengecıp görmesını sağlıyacakdır. Düz örgü makınalarında (galıba SICK marka) bu tıp yöntem kullanılmaktadır. Dokumada klasık lamaeller devam etmekdedır hala..