ısı pastası


uygulamaya ne zaman başladınız
 
Bende bir örnek vereyim.İnverter kaynak makinalarında kullanılan IGBT,giriş köprü diodu,çıkış diodu ve mosfetlerin hepsinde termal macun kullanılıyor.Eğer sürülmez ise pek şansları yok %90 üzerindeki ısıyı transfer edemediği için bozuluyor %10 luk kısımda temas yüzeyleri çok düzgün ve arada ufak bir parçacık bile kalmamışsa çalışabiliyor.Aslında esas yaptığı hava boşluklarını doldurup ısı iletimini sağlamak ana malzemesi metal oksit.
Birde şöyle bir durum var mosfetlerde cam elyafı izolatörler kullanılıyor termal macun her iki tarafada sürülüyor, son zamanda aldığım silikon izolatörlerde izolatörü aldığım firma termal macun kullanmana gerek yok dedi.Bende denedim yaklaşık bir aydır kullanıyorum herangi bir sorun yok.
 
Bende bir örnek vereyim.İnverter kaynak makinalarında kullanılan IGBT ve mosfetlere'de termal macun sürülmesi gerekiyor.Sürülmez ise ısı transferini sağlayamadığı için %90 bozuluyor %10'luk kısımda temas yüzeyi çok düzgün ve arada çok ufakda olsa bir parçacık kalmamışsa çalışabiliyor.Birde mosfetlerde cam elyafı izolatörler kullanılıyor bu izolatörlerin iki tarafınada termal macun sürülüyor ancak son aldığım izolatörler silikon ve aldığım firma termal macun kullanmadan takabilirsin dedi.Bende 2 aydır deniyorum herhangi bir sorun yok.
 
uygulamaya ne zaman başladınız

Yaklaşık 2 ay önce kontaktör kontak bakımı yaparken sürmüştüm.Sonraki bakımda (makina duruşunda yaklaşık 2 hafta sonra) baktığımda sparkın azaldığını gördüm.sanırım bir tür sönümleme yapmış gibiydi.
Mantıken bakıldığında ısıyı düz yüzeylerde çok iyi ilettiği düşünülürse hareketli kontak yüzeylerinde pek bir işe yaramayacağını düşünüyordum.Tabi bu test deneme arasında kontaktörün bu zaman içerisinde çekmiş olduğu akımlar da önemli.Sadece daha az sparklı çalışmış olduğunu tespit ettim.
 

Uygulamanızın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü kontaklar elektrik iletkenliği için yapılmıştır. Uçlaır ya bakırdır ya da gümüş kaplıdır. Bu metallerin elektrik iletim katsayıları oldukça iyidir bildiğiniz üzere. Termal macunda ise esas olan ısı iletkenliğidir. İletkenliği hakkına birşey söyleyebilir misiniz?

Dolayısıyla Daha az sparklı çalışma göreceli bir kavramdır. Ne kadar sürede ve hangi akımlarda denendi. Kontaktör kaç defa açma kapama yaptı? Her açma kapama sırasında akımın aynı mıydı? Kontaktörlerin yay bastırma kuvveti ne durumda vs... Bunun gibi deneyinizi doğrudan etkileyen daha bir yığın faktör bulunabilir.

Bence uçlarındaki termal pastayı silin.
 

yener74 kardeş.kontaktör kontaklarında kullanma amacını acıklarmısın?benim bildiğim bu macunun ısıyı iletmekten başka bir görevi yok,bunun kontaktöre ne gibi bir iyileştirmesi olabilir veya bilmediğimiz başka bir etkisi dahamı var acıklarsan sevınırım.
 
bu piyasada satılan termal macunlar var 3,5 dolara onlar nasıl iş görürmü acaba yoksa kalitelimi kullanmalıyız
 
termal macunu ssr lerde deneyen var mı acaba ?
 
Bu termal gres için belli bir kalınlıkta sürülmesi gerekiyor.Bunun için elek yaptırmayı düşünüyorum mümkünmüdür.Çeliğe asit indirgemesi ile yapılıyormuş sanırım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…