Şarj Edilebilen Piller İçin Yeni Hayat

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,269
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Şarj edilebilir pillerin bir kullanım ömrü var.Lityum iyon piller genellikle 300 ila 500 şarj döngüsünün ardından önemli ölçüde performans kaybeder.Peki,pahalı lityum iyon pilinizi belli bir sayıda şarj ettikten sonra neden işlevsiz hale geldiğini hiç merak ettiniz mi?Gizem çözüldü!Zanlı,pilin kapasitesini arttırmak için üretim sürecinde eklenen nikelmiş.

Pek çok pilde lityum-nikel-manganez oksit kullanılıyor.Manganez ve oksijen atomları düzgün sıralar arasındaki boş kanalarda ileri geri gidip gelerek pili şarj ediyor ya da şarjı kullanıyor.

Araştırmacılar,eklenen nikel atomlarının bu sıralar arasında eşit şekilde dağıldığını düşünüyordu.Ancak Pacific Northwest Natioal Laboratuvarları'ndaki bir grup bilim insanı,özel bir yöntemle elde ettikleri ve pilin bileşimini haritalayan 3 boyutlu görüntülere bakarak farklı şeyler söylüyor.

Bir araya kümelenen ve kanalları kapayan nikel,pilin şarj olmasını engelliyor.Bu nikel tıkanması üretim sürecinin bir sonucu gibi görünüyor.Üretim sürecinin koşullarını tanımlamak ve kontrol etmek pillerin ömrünü uzatabilir.

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik Dergisi,Kasım 2012,Yıl 46,Sayı 540,Sayfa 9,Haberler
 
Laptop pilleri 300 kere kuru aküler ise 500 kere falan dayanıyor.Ya bu pil meselesi teknolojinin çok gerisinde kaldı telefon olsun cihaz olsun ne şarj süresi yetiyor ne de doldurma miktarı .
 

Forum istatistikleri

Konular
129,800
Mesajlar
930,202
Kullanıcılar
452,596
Son üye
Medi-terranean

Yeni konular

Geri
Üst