Şarj olması gerek

Arif Emre

Üye
Arkadaşlar ortalama 0,05V gerilim çıkışı sağladığım termoelektrik soğutucu ile 3,7V'luk bataryayı şarj etmem gerekiyor. Bunun için bir şarj cihazının düşürücüsünü çıkardım elimde sadece Kondansatör kaldı. Yani 0,05V gerilimi bataryaya depolamak için sadece elektrolitik kondansatör kullanıyorum. Deney yaptım ve bataryanın doluluğunun artması gerekirken azaldığını gördüm. Bataryanın gerilimi yüksek olduğu için akımın bataryaya akmak yerine bataryadan aktığını düşündüm ve danıştığım insanlar da bunu doğruladı. Tek yönlü akım sağlayayım belki olur diye diyot kullandım. Diyot da direnç sağladığı için 0,05V'u zank diye sıfırladı. Voltajı yükselt öyle depola dediler. Voltaj yükselticilerin giriş voltajları en az 1V. Yani benim bir şekilde bu bataryayı bu alet ile depolamam gerek. Yardımcı olursanız sevinirim.
knpDdq.png

Bunlar da değerleri.

Termoelektrik urunden birden fazlasini seri baglayarak voltaji arttirmalisiniz. Birde bunlarin verdigi akim cok dusuktur bir iki ledin ancak yakar. Boyle bir yöntemle pil sarj etmek biraz zor.

boşuna uğraş... farklı bir enerji elde etme yöntemi deneyin...

3.7 volt altında olan gerılımle şarj mumkun değıl akim düşük olması şarjın uzun sure devam etmesıne sebep olur hadı ona razıysan voltajı kesınlıkle 3.7 volta çıkarman lazım hatta 4.1 olması lazım kı tam şarj etsın

Ortada gerilim yok 0.05 volt bir yarıiletkeni iletime bile sokamaz. Akımda yok termoelektrik peltierleri az çok okumuşsunuzdur. Yani ortada güç yok.

Peltierde ne kadar sıcaklık farkı uyguladınız şöyle mesela bir tarafına buz diğer tarafına 50 C derece sıcak su koyup bir ürettiği enerjiyi ölçün kaç volt ve kısa devre akımınıda ölçün kaç miliamper veriyor.

Ona göre yorum yapalım.

Peltierlerde sıcaklık farkı düşükse elde edeceğiniz voltaj farkıda o derece düşük olur.

Belki seri ve paralel guruplarla TEST için bir sistem yapılabilir ama arkadaşlarımızında söylediği gibi mantıklı bir proje değil.

:) ben ona dıkkat etmedım peltıerlemı şarj edecekmış mumkun değıl yıllar önce bende 2n3055 lerle şarj için uğraşmıştım :)

boşuna uğraş... farklı bir enerji elde etme yöntemi deneyin...
Usta bir proje için kullanacağım. Proje hazır bu saatten sonra problem çıkamaz. Yani bir şekilde şarj etmeliyim.

Ortada gerilim yok 0.05 volt bir yarıiletkeni iletime bile sokamaz. Akımda yok termoelektrik peltierleri az çok okumuşsunuzdur. Yani ortada güç yok.

Peltierde ne kadar sıcaklık farkı uyguladınız şöyle mesela bir tarafına buz diğer tarafına 50 C derece sıcak su koyup bir ürettiği enerjiyi ölçün kaç volt ve kısa devre akımınıda ölçün kaç miliamper veriyor.

Ona göre yorum yapalım.

Peltierlerde sıcaklık farkı düşükse elde edeceğiniz voltaj farkıda o derece düşük olur.

Belki seri ve paralel guruplarla TEST için bir sistem yapılabilir ama arkadaşlarımızında söylediği gibi mantıklı bir proje değil.
Bir taraftan vücut ısısı diğer taraftan oda veya çevre sıcaklığı kullanılacak. Oldukça düşük bir gerilim olduğunu ben de biliyorum. Lakin bu büyük bir proje ve her şey hazır. Yani bir şekilde şarj etmem gerekiyor. Edebilirsem önemi çok büyük

3.7 volt altında olan gerılımle şarj mumkun değıl akim düşük olması şarjın uzun sure devam etmesıne sebep olur hadı ona razıysan voltajı kesınlıkle 3.7 volta çıkarman lazım hatta 4.1 olması lazım kı tam şarj etsın
4.1V'a çıkarmamın hiçbir yolu yok mu usta?

Forum istatistikleri

Konular
129,891
Kullanıcılar
452,777
Son üye
Phaidon57

Yeni konular

Geri