payitaht_1453
Üye
merhaba, AC elektriği hiç sevmem ve bildiğin kaç tane akım varsa hepsine çarpıldım. (ac-dc) neden 220 volt için birazcık tesla'yı araştır. sonra en ucuza nasıl Elektrik iletiliri araştır geçmişten günümüze. youtube te gördüğün o videolar en ilkel eviricilerdir (invetör) kare dalda verir ve nerdeyse hiç bir şeyi çalıştırmazlar. yani görseldir verimli değildirler. edison amca kendi çıkarları için dc akımı savunmuştur. ama maliyet çok pahallı gelince o da ac akıma dönmüştür. voltaj standardı her ülkede farklı olsa bile artık evrenselleşmiş 110 ve 220 volt ortalamasında sabitlenmiştir. aslında bu konuya kafa yormaktan çok nasıl faydalanırım, neler yapabilirim üzerinde çalışman senin geleceğin açısından daha faydalı olacaktır.
İki cevap içinde teşekkürler. Aklımda soru işareti kalmadı.Voltaj düştükçe aynı gücü elde edebilmek için daha fazla akım çekmek zorundasınız. Bu durumda elektriği iletmek için kullanılacak olan iletkenler daha büyük çapta olmak zorunda. Haliyle elektriği iletme ve işçilik maliyetleri artacaktır. Başka nedenler de yazmak mümkün.
yok aslında birbirinden farkı; örnek: XXX makine 220 v 5 A = 110 v 10 A, güç tüketimi aynı.aslında en güvenli voltaj 110v ac ama niyese 220v ac 50Hz yapılmış ...
Anladım çok teşekkürler.Konunun anlaşılması için basit bir örnekle açıklayayım. Rakamları kafadan söylüyorum. Şimdi kurulu gücümüz 30 kw olan bir tesise iki farklı gerilimle enerji verdiğimizi düşünelim ve güç kaybını hesaplamaya çalışalım olayı anlamak açısından.
Güç : 30kw
Gerilim : 380 volt
Akım: 45,60 amper
iletken direnci : 1 ohm
Güç kaybı hesabı : 3 x I kare x R 6238 watt (6,23 kw)
hesabı 110 volt için yaparsak aynı güç değeri aynı iletken fakat gerilim farklı 110 volt
Güç : 30 kw
Gerilim : 110 volt
Akım: 157 amper
iletken direnci : 1ohm
Güç kaybı hesabı : 3x I kare x R 73947 watt (73,9 kw)
Aradaki fark : 67,7 kw
Görüldüğü gibi güç kaybı gerilim farkından dolayı çok fazla çıktı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?