Şişe dolumunun bittiğini bildiren sensör ?

Merhaba arkadaşlar..

Kurduğum sistemde 70'C sıcaklıktaki renkli akışkan şişelere dolacak,akışkanın sıcaklık düştüğünde katılaşma gibi bi problemi var. Dolum ünitesinde pnömatik aktüatörlü küresel vana ve dolum bittiğinde bu vanayı uyaracak bir sensör kullanacağım. Sensörü dolum hortumunun ucuna(yantarafına bağlı aynı hizada) takmayı düşünüyorum,hortumdan akan akışkan şişeyi hortum ucunun 20mm altına kadar doldurduğunda sensör akışkanın yeterli seviyeye geldiğini algılayıp aktüatörlü vanaya sinyal gönderecek ve vana kapanacak.

Sensörde aradığım özellikler kısaca şöyle; 0-20mm arasında algılama mesafesi,sensörü şişe ağzına yaklaştırdığımda şişenin yan duvarından etkilenmemeli yani tam olarak karşısındaki nesneleri algılamalı yan taraflarını değil.

Bu özellikler için kapasitif sensör kullanmam uygun olur mu arkadaşlar,yardımınıza ihtiyacım var.


arkadaşım bahsini ettiğin makinalarda ya flowmetre kullanılır ki bu makinanalr dolum yapacak ürüne göre oldukça pahalıdır yada dolum nozullarını indirpi kaldıran pistona proksmt sensör takılır..daha önce tuz ruhu çamaşır suyu şampuan dolduran bu tür bir makina projelerim oldu..izmir civaındaysan yardımcı olurum
 
ilk işe başladığım zamanlar bahsettiğim bu mantıkta çalışan makinalarla çamaşırsuyu dolumu yapıyorduk.tam bir rezillikti.kapasitif sensörler bazen görmüyor veya geç algılıyordu.tabi haliyle taşmalar oluyordu.sensörler ıslanıyor,kurutmadan çalışmıyordu.Ama sıvı kremde böyle bir sorun yaşamıyoruz.750gr lık bir şişede %5lik toleransla çalışıyoruz.elbetteki %100 kusursuz değil arada nadirde olsa taşma olabiliyor ama hız bakımından makinadan memnunuz.
 
Dolum hızını azaltarak (çalkalanma vs önleyerek) sensörde çıkabilecek algılamama gibi sorunların önüne geçilebilir mi sizce?
 
ilhano1978 hocam bende izmirdeyim,size bir mail gönderdim.
 
Değerli fikirleriniz için çok teşekkürler,
Dolumunu yapacağım ürün sir (kuaför malz).

Sistemde kaptaki akışkan kendi ağırlığıyla dolacak,seviyenin azalmasıyla oluşacak basınç düşümünü yaşanacak. Debi regülatörü gibi parçalar kullanarak zamana bağlı dolum yapamıyorum çünkü akışkanın dolum sonrası bu elemanlarda katılaşma sorunu var,uzun ömürlü olamıyor.
Sistemde bant şişenin geldiğini algılayıp (tekli dolum) onu bir piston yardımıyla sıkıştıracak ve piston sıkıştığında vana açılarak dolum başlayacak,ardından sensör dolum mesafesine geldiğinde devreye girip vanayı kapatacak,gramajın hassasiyeti çok çok mühim değil. (zaten vana kapandıktan sonrada bir miktar akış olacaktır.)

Selenoid vana ve diğer bazı ürünleri kullanamıyorum,proses öncesi ve proses sırasında sir'in akışkanlığını kaybetmemesi için termostatla yaklaşık 70C de tutulması gerekiyor buda bobinleri yakmama sebep olabilir diye düşünüyorum.
O yüzden pnömatik aktüatörlü vana seçiyorum 150Cye kadar dayanabilir bi model kullanıcam.

Loadcell sistemi 100ml dolum için ne kadar yerinde olur bilemiyorum,günde 10000adet dolum yapacağım bu ünitede hızda önemli bir unsur.

@ibosch01--Dolum lineer bir sistemde bantla yapılıyor.
@pense--Viskozitede değişim gözlenmiyor termostatla sabitlenmiş sıcaklıkta akışkan.
@hasanzincir-- Ürün o sıcaklıkta su gibi akışkan vaziyette,mekanik sistemden kurtulmak isteniyor,işletmede yanmayan adamımız kalmağı için:confused:
@ephasus--Kuracağım sistem sizinkiyle birebir aynı sanırım,umarım fazla sorun yaşamam.

?Kapasitif sensörün dolum esnasında sıvıyı algılamama veya istediğim mesafeden geç algılama (fazla dolum) gibi bir ihtimali var mıdır?

merhaba loadcell ile 10 000 adetlık kapasıteye çikamazsın mumkun değıl çıksanda hassas gramajda olmaz bırkaç loadcell koyarsan olur ancak
başka bır çozüm önereyım ultrasonic sensor hem hizli olur hemde gramajda hatasız tek dezavantajı ılk kurulumda sistemı bıraz teknik olarak sıkıntılı olur :)
 
Ultrasonic sensörü ne şekilde bağlayabilirim,şişe dışından mı olucak bahsettiğiniz? ve ne kadar zor bi Elektronik bağlantıdan söz ediyoruz:)

Ve bugun bir otomasyon ürünü satan firmaya gittim olayı anlattım,proximity sensör ve kapasitif sensör çıkarıp denemeye koyulduk.Çıkardığı proximity sensör 100 mm kadar algılayan modelmiş kapasitif sensörü ise 0-8mm çalışma aralığına sahipti.proximity sensörü su dolu plastik bardağa üstten tuttuğumda suyu algıladı kapasitifte biraz sorun çıkarsada algıladı.Fakat ardından işletmedeki arkadaşın fikriyle kapasitif sensörü plastik bardağın yanından içerisine yönelterek yere paralel şekilde tuttuk,sensör bardağı boşken algılamadı fakat içine su doldurduğumuzda algıladı,dolumu yapacağım şişeler biraz daha kalın çeperli ve saydam değil, umarım aynı performansı benim şişede de alabilirim ,bu şekilde hızlı ve ekonomik bi düzenek kurabilirim diye düşünüyorum(en azından bayram sonrası denemeyi yapana kadar)
 
bizm kullandığımız şişelerde saydam değil (cif şişesini bilirsin).algılamada sorun olmuyor fakat senin dolduracağın miktar bizimkine göre çok az,şişe çok küçük.Kullandığım kapasitif sensörler 30mm çapında.elbet daha küçük çaplı sensörler mevcut ama ben hiç onları denemedim.Gramj azldıkça kontrol daha güç olur diye düşünüyorum,tabi birde hızlı olsun dersen.
 
ephasus arkadaşım teşekkür ederim ilgine,akış hızını sensöre göre ayarlayacağım artık,1.25 ile 1.5 mm arasında değişiyor şişe et kalınlığı. Sensörün karşısında algılaması için et kalınlığının ardında 2cm kalınlığında bir akışkan tabakası olacak veya şişenin diğer tarafına yerleştirip 5cmlik bir akışkan kalınlığı elde edebilirim ama zaten kapasitifler genelde 0-20mm ye algılıyor diye biliyorum yanlışım varsa bilenler uyarsın lütfen..
 
merhabalar, öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim. küçük şişelerdeki dolum kontrolü her zaman kapasitif sensörler aracılığı ile yapılmaktadır. ultrasonik sensörlerin kullanımı daha çok büyük çaplı ve ağzı açık sistemlerde kullanılmaktadır. hatta biraz araştırma yaparsanız kapasitif sensörlerin anlatımında bu uygulamayı göreceksiniz. benim size tavsiyem, ayarlı bir kapasitif sensör kullanmanız. şişenizin boyutlarına uygun olarak m30 m18 sensör kullanırsanız algılama mesafesini arttırabilirsiniz. eğer şişeleriniz şeffaf ise optik sensör de kullanılabilir. fiyat performans açısından değerlendirme yapıldıktan sonra ürün seçilmelidir.

kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
130,064
Mesajlar
932,671
Kullanıcılar
453,046
Son üye
alicam8

Yeni konular

Geri
Üst