01.01.2008 Tedaş Şartnamesi

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Arkadaşlar, tedaş'ın 01.01.2008'de yürürlüğe girecek olan kompanzasyon oranlarıyla ilgili şartnamesini paylaşabilirmisiniz, tam metnini. Ayrıca yeni oranları yakalamak için neler yapılmalıdır, en uygun yöntem nasıl olmalıdır, acaba bazı firmaların sırf bunun için geliştirdikleri cihaz var mı, kompanzasyon bir işletme için 1. derecede önem taşır, tüm arkadaşlar fikirlerini paylaşırlarsa, sevinirim. İyi çalışmalar.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sn Roboelektronik kompanzasyonla ilgili yeni tebliği daha önce siteye koymuştum buradan bakabilirsiniz.*
https://www.kontrolkalemi.com/forum/kompanzasyon/1389-kompanzasyon-yeni-teblig.html
Sorunuzla ilgili olarak ;
1) Dengesiz yüklenmesi az olan , sisteminde devreye hızlı girip çıkan yükler bulunmayan tesisler, tek fazdan akım bilgisi alan röleler ile %10 end. değerini geçmeyen tesisler kompanzasyon sistemlerinde revizyon yapmasına gerek yoktur.
2) Dengesiz yükü olan , sisteminde devreye hızlı girip çıkan yükleri olmayan mevcut oranlara yakın olan tesisler tek fazdan akım bilgisi alan (az kademeli)röle kullanıyorlarsa üç fazdan akım bilgisi alan röle ve 12 kademeli röle kullanmaları gerekecektir.
3) Sistemlerinde devreye hızlı girip çıkan yükleri fazla olan tesisler tristör anahtarlamalı kompanzasyon sistemi kullanmak zorunda kalacaklardır klasik kontaktörlü kompanzasyon sistem alternatifleri çözüm olmayacaktır.
4)Sistem revizyonuna girmeden mevcut sistem tam ve doğrumu çalışıyor iyi kontrol etmek gerekir (Röle ayarları,kondansatör kapasiteleri,kademe kondansatör güçleri v.b. )
5) Yasa yürülüğe girdikten sonra kompanzasyon sisteminin takip ve kontrollerini daha iyi yapmamız gerekecektir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkür ederim,yardımlarınız için.Yani genel olarak herşeyden önce daha hassas bir kontrole geçmemiz gerekiyor. Kademe sayısının artması gibi, tristör anahtarlamalı kompanzasyon gibi, tek fazdan akım bilgisi gibi.
 
Konu ile ilgili EPDK kararı, www.epdk.gov.tr adresinden Yönetmelikler/Elektrik Piyasası Müşteri Hizmet-
leri Yönetmeliği'nden takip edilebilir.Çözüm önerisi olarak,Teknik Adam arkadaşıma aynen katılıyorum.
Fazla geç kalmadan,iyileştirmelere başlamak gerekiyor.
 
merhaba arkadaşlar biz 2 fazlı sistemleri kullanıyoruz ve yükler 2 tane makinada dengesiz 1 sn de devreye girip çıkıyorlar (punta makinaları) kompanzasyonumuz ise tristörlü. kapasitif %0 a yakın indükif ise %30 yeni gelecek kanuna göre ne yapmamızı önerirsiniz? zeum (Fahri Bey) bizim sistemi çok iyi bilir :)
 
elektronik 67 kardeşim.Set değerini kapasitife çekerek deneme yaptınızmı? 2008 den itibaren
yapılacak uygulama biliyorsunuz bağlantı gücü 50 kva altındaki tüketicilri ilgilendirmiyor.Sizin
rakamınız küçük ise, 0,30 değerini ayarlar ile biraz daha aşağı çektiğinizde sorun kalmaz.
 
Daha önceden benim gözden kaçırdığım konuyu sanırım başka arkadaşlarda gözden kaçırmış...
Çünkü yeni yönetmelikte "50 kVA altı sözleşme gücü olan abonelerin reaktif aktif oranı %33 ve kapasıtıf aktif oranı % 20 olarak devam edecek" derken bizi yanılgıya düşürüyor... Şimdiye kadar 50 kVA altı sözleşme gücü olan abonelerın kapasıtıf tuketimleri değerlendirmeye alınmıyordu; dolayısı ile bu kararla sistemde bulunan tum mekanık aktıf reaktıf sayaçlı aboneler mevcut sayaçlarını kombi sayaç ile değiştirmek zorunda kalacak ve kapasitif tüketimleri değerlendirmeye alınacağı için kompanzasyon sistemini yeniden düzenlemek zorunda kalacak.Hemen hemen birçok 50 kVA altı abonenın panosunda sabit kondansator bağlıdır .Bu sabıt gruplar yenı kombi sayacın çalışma mantığına gore akşam dükkanı kapatıp evıne giden vatandaşın sayacının sabaha kadar reaktif yazmasına neden olacak...
Ben bu durumu sonradan farkettim .... 50kVa altı aboneler için farklı bir durum varsa paylaşalım...
 
Moner69 arkadaşımıza teşekkür ederim.Bu önemli noktayı hatırlattığı için..Bir küçük ilavede ben yapayım.

50 KVA altı abonelerde ; Aktif-Reaktif mekanik sayacını kombi sayaca çevirmeyen aboneler için Kapasitif sayacı olmadığından, Tedaş satış sisteminde Reaktif sayacının kaydettiği değere bakılmaksızın Aktifin %90'ı kadar Kapasitif Reaktif tüketim faturalandırılacak.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba arkadaşlar,aktif-reaktif mekanik sayaç kullanmaktayım.bu ay ki faturamda kapasitif %90 geldi. araştırdım bir dilekçe veremem söylendi.dilekçemi verirken kombi sayaç takmam gerektiğini öğrendim.benim işyerimde 100 adet 11watt lamba ile 1 adet 2200watt klima var.hepsi bu kadar.yazılanları okuduktan sonra düşündüm,acaba trifazeyi iptal ettirip monofaze ye geçmem daha mı doğru olur.bilgilendirirseniz sevinirim .teşekkür ederim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,691
Mesajlar
929,042
Kullanıcılar
452,396
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Geri
Üst