Hareket algılama tabanlı denetimler birçok cihazda giriş alternatifi olarak düşünülse de şu ana kadar tüketici tarafında bunu başarabilen tek cihaz Microsoft’un Kinect’i oldu. Ebatlar, ağırlık, fiyat veya donanım gibi darboğazlar olsa da Kinect liderliğini koruyor.
Fakat Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, çok daha ufak boyutlarda ve daha zengin özellikler sunabilecek 3D bir kamera geliştirmeyi başardılar.Sıkıştırmalı derinlik algılama tabanlı bu projenin adı CoDAC.
MIT
Elektronik Araştırma Laboratuvarı öğretim üyelerinden Vivek Goyal, 3 boyutlu algılamanın revaçta bir konu olduğunu ve tüketici elektroniğinde 3 boyutlu insan-bilgisayar etkileşiminin gittikçe daha fazla önem kazandığını söylüyor ve Kinect’ten çok daha fazla ve kesin bilgi işleyebilecek, daha geniş bir alanda ve her türlü aydınlatma koşullarında kullanılabilecek bir kameranın sözünü veriyor. Bu kamera ayrıca daha az enerji tüketiyor ve ufak bir masrafla cep telefonlarına entegre edilebilecek kadar ucuz.
Bu kamera, alan derinliğini ölçmek için ışığın “uçuş süresini” kullanıyor. Kızılötesi bir lazerin kaynağa ne kadar sürede döndüğüne göre farklı objelerin konum ve uzaklıklarını ölçebilen kamera, farklı sensörler yerine 1 piksellik tek bir sensör kullanıyor. Sensörün döndürdüğü verilerle oluşturulan farklı derinlik haritaları, o anda kamera karşısında bulunan nesnelerin görüntüsünü dijital olarak oluşturabiliyor. Aşağıdaki şemada CoDAC ile oluşturulan iki aşamalı algılama ve işleme yordamı basitçe görülebilir.
Bilim insanları, birkaç matematik formülle, bu kızılötesi lazeri birkaç defa ateşleyerek bütün sahneyi oluşturabileceklerini söylüyorlar. Bunun için pahalı donanımlara ihtiyaç yok. Ucuz bir ışık sensörü ve sıradan bir analog-dijital dönüştürücü ile piyasada bulunan tüm akıllı telefonların kameralarına 3 boyutlu algılama desteği kazandırılabiliyor.
Bu kamera sisteminin ne zaman tüketici elektroniğine yansıyacağını bilemiyoruz. Fakat araştırmacılara göre Qualcomm şimdiden projeyi 100 bin dolarla desteklemiş durumda.
Alıntıdır Kaynak: hARDWAREMANIA