11 kw asenkron motor softstarter kalkışta yüksek akım

7.5kw eski yol verici oraya gelmedik, onu söktüm attım zaten kusura bakmayın paylaştığım resimi örnek olması için ( akım kontrol olmalı diyenler için) koymuştum. Şu an takılı olan ABB psr25-600-70
 

Ekli dosyalar

  • 9E091609-47AD-42D6-88C0-3E3688E2E0AA.jpeg
    330.7 KB · Görüntüleme: 28
Bu da söylediğim gibi ! Onun içinde aynı tedbiri almak zorundasınız.
 
Son düzenleme:
Softstarteri enerjisiz bırakmadan,motor
klemensi açılmaz.Klemens kutusu üzerineu yarı levhası konmak zorunda.
Bence,yanlış seçim !
Sami bey yorumlarınız için teşekkürler.
ilk yorumunuz yardımcı oldu. Fakat 2. ve 3. yorumlarını anlamada zorluk çekiyorum. Soft starter enerjisi kesilmeden kimse motor klemensini açmadı. Bunu bana tavsiye olarak mı yazdınız yoksa genel kültürümüz artsın diyemi açıklarmısınız lütfen.
 
2 faz tristörle tetikleniyor diğer faz direkt motora gidiyor. motor çalışmıyorken bile klemensinde enerji var. dikkatli olmak lazım.

anladığım kadarıyla aşırı yük rölesi kullandığınız için hat kontaktörü de kullanıyorsunuz. kişisel kanaatim inverter ve yumuşak yolverici çıkışlarına aşırı akım rölesi bağlamak sıkıntılara neden oluyor. emniyeti yumuşak yolverici girişine termik manyetik şalter bağlayarak sağlamak benim için daha doğru. ayrıca 3 fazın da tristörle kontrol edildiği bi yumuşak yolverici kullanmanızın kalkınma akımını uygun seviyelere çekeceğini düşünüyorum.
 
Zorunluluktur.Cihazınız,2 fazdan kontrollu.Çalışmıyorken bile,klemenste 1 faz enerji var.Motor çalışmıyor diye klemens açılırsa kazaya neden olur.O nedenle,motor klemensi üzerinde uyarı bulunmalı.Klemensi açmak durumu olduğundada,ana devreden Elektrik kesilmeli.O nedenle uyarı olarak yazdım.11 kw yerinede 15 kw 3 faz kontrollu seçim yapılması gerekirdi diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler bunları biliyorum ve motor klemens kapağı üzerinde uyarı levhası var.
Hat kontaktörü vardı söktüm. Aşırı yük rölesi kullandığımda neden hat kontaktörü kullanmam gerekiyor. Soft starter için güvenlik olarak koyulur. Aşırı yük rölesi diğer sirkülasyon motorlarında da kullanıyorum sıkıntı olmadı şimdiye kadar. Aşırı yük rölesi derken Siemens 3rb2133-4uw1 kullanıyorum. Benim için avantajı enerji kablolarıyla fiziksel teması yok. Yol verme esnasında ki yüksek akımdan kaynaklanan ısı ile etkileşimi yok. Motor koruma termiklerinde fiziksel temas olduğundan yüksek akımla ısınma olacağı için gün içinde ilk startı ve durduktan yarım saat sonra çalıştırabiliyorum.
Termik manyetik şalter için yerim müsait değil.
Kullandığım soft starterlar 2 faz tristör kontrollü, 3 faz tristör kontrollü kullanmadım bir sonraki siparişlerimde dikkate alacağım.
 
Son düzenleme:
Aşırı akım rölesi (termik) arızaya geçtiğinde üzerindeki kontak açılır ve hat kontaktorunu devreden çıkarır. Dolayısıyla yumuşak yolvericinin l1-l2-l3 girişleri enerjisiz bırakılır.

Aynı durum aşırı yuk rölesi için de geçerlidir. Ariza olustugunda hat kontaktörü açılmiyorsa gerçek anlamda bi korumadan bahsetmek mümkün değil.
 
Kontaktörsüz termik , anlamsız bir buluş olmuş.Termik nereyi açtırıyor ?
 
Son düzenleme:
Kontaktörsüz termik , anlamsız bir buluş olmuş.Termik nereyi açtırıyor ?
Kontaktörsüz termik olur Sami bey. Softstarterın A1 ve A2 uçlarına enerji verilir, start içinde sigortadan çıkan 220vac start anahtarına gönderilir, anahtardan çıkan 220vac termiğin kapalı kontağından geçirilerek softstarterın start ucuna gönderilir. Böylelikle aşırı akım olup termik açtığında softstarter start enerjisi kesilerek motora giden enerji kesilir.
Sizin elinizde kontaktör olmasa o an demek ki motoru çalıştıramayacaksınız. Anlamadıysanız güç ve kumanda devresini çizip yükleyebilirim.
 
2 adet 200 kw softatarteri 1985 yılında çalıştırmıştım.Belkide,o yıllardaki ilk uygulama olabilir.Çok bildiğinize
göre 15 gündür boşa cimnastik yapıyorsunuz demekki Soft starteriniz uçtuğunda ! yeniden haberleşelim.
Bizde,o tip metodlara " abdülmucit kesbiç metodu " deniyor.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…