4. KISA DEVRELERE KARŞI MEKANİK DAYANIM DENEYİ
Bu deney onlarca kiloamperler mertebesinde kısa devre akımları ile yapıldığından çok özel ve pahalı yatırım gerektiren laboratuarlarda yapılmaktadır. Ayrıca deney sırasında enerji iletim ve dağıtım sistemleri aşırı zorlanmalara maruz kalabilmektedir. Bu sakıncalarından ötürü dünya üzerinde kısa devrelere karşı mekanik dayanım deneyinin yapılabileceği laboratuar sayısı pek fazla değildir. Türkiye’de de böyle bir laboratuar mevcut değildir. Ancak müşteri tarafından talep edildiği taktirde ücreti alınmak koşuluyla yurtdışındaki laboratuarlarda yaptırılabilmektedir.
Bu laboratuarlardan başlıcaları CESI ( İtalya), KEMA (Hollanda) ve IPH (Almanya) laboratuarlarıdır.
Bu deneyde transformatör anma geriliminde çalıştırılırken kısa devreye maruz bırakılır yani kısa devre süresince teste tabi sargı anma geriliminde sabit tutulur. Deneyden sonra transformatöre izolasyon testleri yapılır. Bu testlerden de başarılı olarak geçerse trafo aktif kısmı kazandan çıkartılarak genel göz kontrolu yapılır. Sargılarda kısa devre neticesinde herhangibir deformasyon olmamalıdır.
Arkadaşlar asıl demek istediğim buydu yukarıdaki yazı merih şanlı ya aittir.isteyen herkes internetten daha iyi araştırma yapabilir.