hakan1846
Profesyonel Üye
Arkadaşlar elimde bir trafo var çıkışından 13Volt alıyorum bunu 12V dcye çevirmem ve filtrelemem gerek İlk önce trafonun çıkışına wattlı direnç koyup bu 13Voltu 12volta düşürüp sonra bunu regüle edeyim diye düşünüyorum.Ancak regüle devrem içinde kullancağım diyot 10A lik olmalı hangi diyotu kullanmalıyım yada yarım dalga doğrultma yapsam diyotdan dolayı 0,7 gerilim düşüm olsa 12,3 elde etsek bu benim 12Voltluk motora zarar verirmi yada trafodaki 13Voltu direk doğrulttuktan sonra 0,7 diyot gerilimi düstükten sonra 0,3 volt gerilim düsürecek güçlü wattlı dirençmi koymalıyım birde kullancağım elemanların değrleri sizce ne olmalı yarım dalga tam dalga doğrultma..Yardımcı olursanız sevinirim
SAYIN CEYERANCI.
Elinizdeki trafonun teknik detaylarını vermemişsiniz.trafo,0-13v mu yoksa 2x13v mu?,bu yapacağınız doğrultma devresiyle ile doğrudan ilgili bir konudur.ayrıca gücü ve amperi hakkında da bilgi vermemişsiniz.10a lik bir akımdan bahsediyorsunuz.
dirençlerle bu işi çözmeniz teknik olarak mümkün değil.AC 13v doğrultma'da dc 15-17v'a yükselecektir.(kullanacağınız blok kondansatöre bağlı).çekeceğiniz akıma göre de belli bir gerilim düşümü olacaktır.ayrıca silecek motorunu ne amaçla kullanacağınızı bilmiyorum ama hız kontrolü yapmak için uygun mudur?.bildiğim kadarıyla silecek motorları farklı sargıları sayesinde kademeli olarak hız ayarı yapabiliyor.bir de bu tip motorların bu kadar yüksek akıma ihtiyaçları olduğunu sanmıyorum.bence max.2-3 amper yeterlidir diye düşünüyorum.
son olarak, 12v sabit gerilim (5a den 30a'e kadar) için piyasada ucuz smps beslemeler mevcut.iyi çalışmalar.