13Volt regüle devresi

SAYIN CEYERANCI.

Elinizdeki trafonun teknik detaylarını vermemişsiniz.trafo,0-13v mu yoksa 2x13v mu?,bu yapacağınız doğrultma devresiyle ile doğrudan ilgili bir konudur.ayrıca gücü ve amperi hakkında da bilgi vermemişsiniz.10a lik bir akımdan bahsediyorsunuz.
dirençlerle bu işi çözmeniz teknik olarak mümkün değil.AC 13v doğrultma'da dc 15-17v'a yükselecektir.(kullanacağınız blok kondansatöre bağlı).çekeceğiniz akıma göre de belli bir gerilim düşümü olacaktır.ayrıca silecek motorunu ne amaçla kullanacağınızı bilmiyorum ama hız kontrolü yapmak için uygun mudur?.bildiğim kadarıyla silecek motorları farklı sargıları sayesinde kademeli olarak hız ayarı yapabiliyor.bir de bu tip motorların bu kadar yüksek akıma ihtiyaçları olduğunu sanmıyorum.bence max.2-3 amper yeterlidir diye düşünüyorum.
son olarak, 12v sabit gerilim (5a den 30a'e kadar) için piyasada ucuz smps beslemeler mevcut.iyi çalışmalar.

Tam olarak benimde bilgim olmamakla beraber internet silecek motor hız kontrol devreleri adıyla devreler mevcut ona güvenerek yapılasbildiğini düşünüyorum trafoya gelince trafoyu forumdan bir abimiz hediye göndermişti sagolsun gücünün 450W 500w olduğunu söyledi özelliklerini okuyamıyorum trafonun üstünde çince yazıyor birde 0-13 2*13 derken ne dediğini tam olarak anlayamadım benim motorum için gerekn 10A akımdır aslında silececk motorunu çıkma olarak aldığım için üstünde özellikleri yazmıyor satın aldığım oto çıkmacıda bilmiyor netten baktım yaklasık olarak hemen hemen hepsinde zorlanma akımı 10A diyor bende max akım üzerinden yola çıktım

Resimlerin üstündeki işaretlere aldırmayın onlar daha önceden sorulmustu onların bir önemi yok resimde gördüğün 380 girisine(resimde gösterdiğim S fazına) 220faz ve 0 girisine nötr verdiğimimde 21,5 çıkışından 13 volt civarı okudum.0-13 2*13 belki çözersin buradan nasıl olduğunu.Teşekkürler
Trafonun 2*13 veya 0-13 olduğunu öğrenmeye çalısıyorum onunu dışında bunu tespit ettikten sonra

böyle bir devre yapsam diyotlar yerine 7A lik 1N4007 koysam gerilimde 15V değilde 13V şeklinde düşünersek dirence wattlı direnç koysam birde gğüçlü bir kondansatör koysam olurmu sizce kondansatöre gerek varmı onuda bilmiyorum internette bakıyorum bazı dköprü tipi tam doğrultucularda kondansatör var bazılarında yok. trafonun özelliğini tespit ettikten sonra buraya yazacağım.
Kullanacağım motorda

resimdeki trafo özel üretime benziyor,çıkış voltajları 21.5 - 25 - 36 diye yazıyor.silecek motoru için uygun bir trafo değil.bence hazır besleme almalısınız.

Uygun olmamasındaki sebep ne sizce ben 21,5 V çıkışından 13 alıyorum gücüde uygunsa sorun olacak olan nedir sizce.Teşekkürler

sn hakan1846
ömer bey gerekli açıklamayı yapmış benim adıma şimdi yardımcı olma şansın varmı acaba.Teşekkürler.​

Sonuçta bir köprü diyot ve bir kondansatör alman lazım çok pahalı malzemeler değiller.Bence işini görür ama olmazsa Hakan bey'in dediği gibi Smps beslemeye bakarsın.

sn hakan1846
ömer bey gerekli açıklamayı yapmış benim adıma şimdi yardımcı olma şansın varmı acaba.Teşekkürler.​

"Hepsi tamamda güç kaynağı yapmak şartmı trafodan çıkan 13 Voltu direk bununla regüle etsem olmazmı"

Güç kaynağı terimini bu yapılacak doğrultma için genel terim şeklinde belki gereksiz olarak da kullandım.Zaten öyle yapacaksınız,yani trafodan 13 volt ac. çıkışı alıp yukarıdaki Elektronik devre şemasına göre doğrultarak basitçe bir redresör devresini de yapmış olacaksınız.Güç kaynağı dediğim de,yine yukarıdaki şemadaki gibi çok basit yapıda olan bir güç kaynağıdır.Başka bir güç kaynağına da gerek yoktur.

Not: Özel mesajlar kısmındaki mevcut posta kutunuz dolmuştur.Buradaki gereksiz,eski mesajları silersiniz çok iyi olur.Çünkü size özelden acil olarak ulaşmak isteyenler güçlük çekebilir.Kolay gelsin.

Çok teşekkürler anlattığınız her şeyi sorunsuz anladım bu hafta uygulayacağım özetle trafodaki 13 volt ac yi verdiğin değerlikli Elektronik devre elemanları kullanarak doğrultacağım ve bu regüle devresiyle hem hız kontrol devremi hemde silecek motorumu sorunsuz bir şekilde kontrol edeceğim inşallah. Yardım eden herkese teşekkürler.

Hakan bey haklı çıktı Bugün konuştuğumuz gibi bir deneme yaptım.0-380 arasına 220 Volt ile besleyince 15-16 Volt çıkış aldım.Fakat maksimum 2.5 Amper yükleyebildim.Sonrasında voltaj 12 Volt altına doğru çökmeye başlıyor.Artık iş sende , silecek motorunu yükte çalıştırıp kaç amper çektiğini öğreneceksin her şey belli olacak.