13Volt regüle devresi

Arkadaşlar elimde bir trafo var çıkışından 13Volt alıyorum bunu 12V dcye çevirmem ve filtrelemem gerek İlk önce trafonun çıkışına wattlı direnç koyup bu 13Voltu 12volta düşürüp sonra bunu regüle edeyim diye düşünüyorum.Ancak regüle devrem içinde kullancağım diyot 10A lik olmalı hangi diyotu kullanmalıyım yada yarım dalga doğrultma yapsam diyotdan dolayı 0,7 gerilim düşüm olsa 12,3 elde etsek bu benim 12Voltluk motora zarar verirmi yada trafodaki 13Voltu direk doğrulttuktan sonra 0,7 diyot gerilimi düstükten sonra 0,3 volt gerilim düsürecek güçlü wattlı dirençmi koymalıyım birde kullancağım elemanların değrleri sizce ne olmalı yarım dalga tam dalga doğrultma..Yardımcı olursanız sevinirim

Sayın ceyerancı35.
Bu trafoyu önceden bahsi geçen motorda kullanacaksanız 13 v. olmasında bir sakınca olmaz. Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tam doğrultma yapın. 14, 15 voltlarda da kullanılabilir.

Sayın ceyerancı35.
Bu trafoyu önceden bahsi geçen motorda kullanacaksanız 13 v. olmasında bir sakınca olmaz. Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tam doğrultma yapın. 14, 15 voltlarda da kullanılabilir.
Sn ŞEF
evet kullanacağım motor önceden bahsettiğim 12V silecek motoru 10A uygun nasıl bir diyot kullanmalıyım ve kullancağım dirençler wattlı dirençmi olmalıdır ve kondansatörün değerleri nasıl olmalıdır.Ayrıca tam dalga derken köprü tipi tam dalga doğrultmaç dan bahsediyorsunuz sanırım.Teşekkürler

Ben teşekkür ederim sayın ceyerancı35.
Tam doğrultma 4 adet tek diyot kullanarak ya da bir adet hazır köprü diyot kullanarak elde edilir. 10 a. veya biraz üst değerde köprü diyot kullanmakta fayda var. Kondansatör olarak da 16 v. 2200 mF kullanabilirsiniz.

Anladım birde dedin ya motora 13V zararı olmaz diye peki 12V hız kontrol devresi yapacağım orada sıkıntı yaratırmı 13V bahsettiğin kondansatör milifaratmı mı microfaratmı acaba birde kullancagım direnç kaç ohm ve gücü ne olmalı acaba.

Hiç bir zararı olmaz. Zaten yapacağınız devrede büyük ihtimalle LM7812 regülatör vardır. Çünkü bu devreler genelde 12-24 v. veya 24-48 v. aralığında çalışan devrelerdir. Sadece kumanda kaç voltla çalışıyorsa kumanda için bahsettiğim 78xx regülatör vardır.

Ekran Alıntısı.JPGBahsettiğim hız kontrol devresi

Evet, basit devre. Üzerinde regülatör yok ama 2-3 v. yüksek olması sorun çıkarmaz. Q1 isimli BUZ11 mostefine alüminyum soğutucu bağlamayı unutmayın.

Ekran Alıntısı.JPGburada Q1 D3 için farklı farklı bir kaç eleman verilmis bana 10A lazım bunlardan hangisini kulanmalıyım