1400 devir ile 1800 devir motorun akımı değişirmi

mustafaöz

Üye
Katılım
10 Şub 2008
Mesajlar
74
Puanları
1
merhaba arkadaşlar. sizlerin bilgilerine ihtiyacım var.

iş yerinde bildiğimiz klasik start-stop (softstartırlı) devresi ile çalışan 15 kw 1400 devir gamak marka var. panodaki motor koruma termiği 24-32 A.

sorum şu; motora bağlı hidrolik pompanın fazla devir istemesi. bu sebeple yarın yine 15 kw ama 1800 devir motor takacağız. bunun akımları değişirmi. 24-32 termik azmı gelir çokmu gelir, bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim

selammetle
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Hidrolik pompalar fazla devirden hoşlanmazlar , istemezler.
Genelde en fazla 1400 dev/dak
İsteyen , debi yetmedi , devri arttıran diyenlerdir !
Bir üst debili hidrolik pompa , bir üst devirli elektrik motorundan daha ucuz !
(tabii motor elinizde varsa ucuz gibi gelebilir :rolleyes:)
 
öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. fakat bizim elimizdeki pompayı özel imalat yaptırdık. (yüke duyarlı değişken debili, 600 bar basıç üreten) biz motor değişimini tercih ettik. termik değeri değişirmi? 1400 devir ile akımları aynımıdır?
 
Sayın mustafaöz,

Sorunuza cevaben aynı termik değerinin yeterli olacağını düşünüyorum. Çünkü devir değişse de anma akımlar aynıdır, çünkü anma güç ve gerilim değerleri aynıdır. Bu açıdan bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. Fakat bence şuna da dikkat etmekte fayda var: Güç değeri tork ve hızın çarpımı olduğu için, bu sefer tork çıkışınız düşecektir. Bu sizin uygulamanızda problem teşkil eder mi bunu da düşünmek lazım.

İyi çalışmalar.
 
Bence termik değerinin değişme durumunu yeni alacağınız motorun etiketine bakarak kararınızı vermeniz.Sanırım en sağlıklısı bu olur.
 
Sayın mustafaöz,

Konu ile ilgili deneme yaparsanız bizlerle paylaşabilir misiniz? Sonucun ne olacağını merak ediyorum. Umarım bir problem yaşamazsınız.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Sayın mustafaöz,

Konu ile ilgili deneme yaparsanız bizlerle paylaşabilir misiniz? Sonucun ne olacağını merak ediyorum. Umarım bir problem yaşamazsınız.

İyi çalışmalar dilerim.


konu ile dene mesini yaptık termik değerinde (akımlarda) değişiklik olmadı. ama bizim yapmak istediğimizde olmadı :) 18,5 kw motor taktık. yani sayın MUSALLİM usta haklı çıktı. teşekkürler.
 
Sn. mustafaöz,

Teşekkür ederim cevap için. Aslında bu da daha önce yazdığım gibi torkun yetmemesine karşılık geliyor. Çünkü deviri arttırıp torku sabit tutmak isteyince mecburen gücü arttırmak zorunda kalınmış. Aynı güç 1800 devirde daha düşük torka karşılık geleceği için çalışmadı sanırım. Siz ne düşünüyorsunuz arkadaşlar?

Tabi bu yazdığım 1800 devir motor çalıştırdıysanız geçerli. Yoksa yine 1400 devir ise farklı bir olay, dediklerim geçerli olmayabilir.

Kolay gelsin.
 
Termik değerinin değişip değişmediğini şansa bırakmayın pens ampermetre ile ölçüm yapıp çekilen akıma göre ayar yapmanızı tavsiye ederim.
 
Bir şey öğrenebilirmiyim;
1800 devir/dk. motoru nasıl buldunuz. Standart devirlerde böyle motor değeri varmı. 1800 devire cıkmak için, Hız KOntrol Cihazı ile frekans değiştirerek devir yükseltilebirdi. O zaman da motor akımı düşer , ama karsıdakı pompanın devir yükselmesınden dolayı cekeceği akım artacakdır, diye düşünmekteyim..
İy çalışmalar..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,087
Kullanıcılar
452,405
Son üye
ngr12

Yeni konular

Geri
Üst