16 Voltu 12 Volta Düşürmek İçin Kaç Ohm Direnç ?.

Sn.ŞEF' im burada kullandığınız besleme gerilimi sensörlere yeterli geliyor ise. Röle kartı sizin tasarımınız ise bunun yerine opto-cupler kullanmanızı ya da ilave etmenizi öneririm. bunları belirtirseniz size bir kaç alternatif sunabilirim. (çizim ve malzeme olarak) daha sağlıklı çalışacağı düşüncesindeyim.

Saygılar
 
Sayın abuzettin20 arkadaşım !
Yine bilmediğim şeylerden bahsediyorsunuz. Opto-cupler nedir ve ne işe yarar bilmiyorum. Röle kartını ben yaptım. 16 adet mini röleyi 2 sıra halinde bir karta yerleştirdim. Toplam 16 adet sensör bölgesi var, her sensörün kontağından çıkan ( - ) uç o sensöre ait röleye kumanda ediyor. Her rölenin kontağından çıkan ( + ) uç da mönitörün arkasında 16 klemens var, tek tek o klemenslere giriyor.

Aslında 7912 nin bağlantısının şemada doğru olup olmadığını teyit etmeniz yeterli.

Opto-cupler burada ne işe yarar doğrusu bilmiyorum.
 
Optokuplör ,elektriki bir bağlantı olmadan düşük gerilimlerle ,yüksek gerilim ve akımları kontrol edebilen devre elemanına denir. Yapısında ise bir led diyot ve onun yaydığı ışıktan etkilenerek iletime geçen bir adet foto eleman bulunur.

Optokuplörler görünüş bakımından ;
1. Entegre tipi optokulörler ,
2. Foto eleman ve led diyodun açıkta bağlandığı optokuplörler ( plastik veya metal kap içinde ) , olarak iki şekildedir.

Optokuplörler yapı bakımından ise ;
1. Foto diyot - led diyottan yapılmış optokuplörler ,
2. Foto transistör - led diyottan yapılmış optokuplörler ,
3. Foto tristör - led diyottan yapılmış optokuplörler ,
4. Foto triak - led diyottan yapılmış optokuplörler , olarak sıralanabilir.



Optokuplörlerde ışık verici olarak kullanılan led diyotlar Galyum Arsenürden yapılmıştır.Bu ledden çıkan ışık insan gözünün algıladığı ışık dalga boyundan küçük olduğundan göz tarafından algılanamaz.
kullanılan bu ledlere " infaruj verici ledler " denir.
Optokuplörlerin Çalışma Prensibi
Optokuplörlerin bir led ve ondan gelen ışığı algılayarak iletime geçen foto elemanlardan oluştuğunu daha önce belirtmiştik.Şimdi ise foto elemanın çeşidine göre çalışma prensiplerini kısaca açıklayacağız.
Optokuplörde foto diyot kullanıldığında led diyottan yayılan ışığın şiddeti artmaya başladıkça diyot iletime geçer ve diyot üzerinden geçen akım ışık şiddetiyle doğru orantılı artar.Bu şekilde foto diyot transistör veya başka bir devre elemanını iletime geçirebilir.Foto diyot ters polarizasyon altında çalışmalıdır.
Optokuplörde foto transistör kullanıldığında beyz yüzeyine düşen ışığın şiddeti artmaya başladıkça
emiter - kollektör arası iletime geçerek istenen bir elemanı kontrol edebilir.Bildiğiniz gibi ışık istenen yüzeye düştüğünde burada küçük bir gerilim düşümü olur. İşte bu gerilim ile eleman akım geçirmeye başlar.
Optokuplörde foto tristör kullanıldığında ise geyt yüzeyine düşen ışığın şiddeti artmaya başladıkça
anot - katot arası iletime geçerek akım geçişine izin verir.Bu sistem daha çok yüksek AC akımların kontrolünde kullanılmaktadır.
Optokuplörde foto triyak kullanıldığında ise geyt yüzeyine düşen ışığın şiddeti artmaya başladıkça
A1 - A2 arası akım geçişine açılır.Triyaklar çift yönlü akım geçişine izin verdikleri için AC ve DC de
kullanışlıdır
 
Peki korkmaz_design hocam !
Bu opto-cupleri benim çizdiğim şemadaki 7912 yerinemi kullanacağız yoksa mini röle yerinemi kullanacağız ?. Şemada sensörün kontağından gelen ( - ) uç önceden mini rölenin bobinine direk geliyordu. Gerilim düşümünden dolayı röle çekmediği için bu sistemde yapmam gerekli oldu.
 
Sn.Şef' im burada kullanılacak opto nosu belirtmedim bulabileceğinizi düşünerek (TLP 521-1) öneririm 4 ayaklı küçük bir malzemedir. (Tümleşik 2 li ve 4 lü tipleride mevcut, birleştirilmiş) Ekteki şemalara bir göz atın 2,2k (Seri bağlı led opsiyoneldir, size kalmış direnci 1k tercih edebilirsiniz) direnç gerekli 2. alternatif şema düşünülürse ilave olarak 4,7k direnç gerekebilir.


(Birinci şemada optonun 4. ayağı "-" ye gidecek yanlışlık yapmışım)

Saygılar
 
Sayın abuzettin20 ustam elinize, emeğinize sağlık. Şema çok açık ve net olmuş. Çok iyi anladım. Yalnız şunu belirteyim, sensörün kontağı normalde açık kontak ve sensörler birbirini gördüğü süre kapalı halde bulunuyor. Sizin şemadaki opto-cuplerin ledine sürekli enerji geliyor demektir. Ledin enerjisi kesilince röle bobinine giden enerji de kesilmesi gerekiyor. Bağlantı gene aynımı olmalı. Birde bu lede gelen enerji 8 - 9 volt civarı olacak, çalışması için yeterlimi.

Birde trafo doğrultmasında 4700 uF kondandatörün yanında bir tanede 1 nf kondansatör kullanmışsınız. Bunun faydası nedir acaba ?.
 
Ledin enerjisi kesilince röle bobinine giden enerji de kesilmesi gerekiyor. Bağlantı gene aynımı olmalı. Birde bu lede gelen enerji 8 - 9 volt civarı olacak, çalışması için yeterlimi.

evet şefim fazlasıyla yeterli herhangi bir değişikliğe gerek yok (Direnç olmadan opto için 1,2v -1,5v yeterlidir) . bu devrenin tetiklenmesi için 3-5v bile yeterli gelebilir. (yeterli gelmesse giriş direncini daha küçük bir değerle değiştirebilirsiniz) daha fazla alternatif sunulabilir aslında ama hem sizi fazla uğraştımaya gerek yok hemde detaya gerek yok.

Kısacası bu opto yu bobinene ve kontak ucuna seri diyot bağlı bir röle gibi düşünebilirisniz. (tabi tepkilere çok daha hızlı yanıt veren bir röle 1 sn de binlerce açma kapama yapabilir)

sonrdan basettiğiniz şu 1 nf aslında 100nf olacaktı bildiğiniz üzere aceleye geldi, anlatması uzun ama koymanızda büyük faydalar var.

Bu arada "Türkün aklına ne saçarken, ne kaçarken gelirmiş" o misal benimde aklıma şimdi geldi. 1. şemayı uygulamayı düşünüyorsanız. çektirdiğiniz röle bobinine ters yönde (1N4001) bir diyot bağlamanız gerekli
(Oluşacak ters EMK yı absorbe etmesi için)

Saygılar
 
Sayın şefim,7912 ile regüle etme işini çözebildiniz mi?
 
Mustak ' Alıntı:
Sayın Şef 'im arkadaşlar
yardımcı olmuşlar, aklıma gelmişken akımınız düşükse 1 amperden, aklınızda bulunsun devreye bağlayacağınız her seri diyot 0.5 volt gerilimi üstünde düşürür. örneğin 13 voltu 12 ye düşürmek için iki seri (1N4001 50Volt 1 amper) diyotu araya gireseniz üzerinde 1 volt düşecektir. Böylece direnç kullanmadan da istediğiniz gerilim ayarlamasını yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Değerli arkadaşlarım !
Maalesef 7912 de işimi görmedi, çok ısındı ve bende vazgeçtim. 17 volt trafoyu doğrultunca boşta iken 22 v. oldu yüke binince 18 volta düştü. Yakın mesafelerde 16 v. uzak mesafelerde 14 - 15 v. gibi. Ben de en son sayın Mustak hocamın belirttiği 1N4001 diyot kullanmayı deneyeceğim. Ben 1N4001 diyotları küçük ölçüde trafo doğrulturken kullanmıştım. Mustak hocam yanına 50 volt 1 amper diye not düşmüş. Bu 1N4001 diyotlar farklı değerlerde olabiliyormu. Yani 1N4001 diyot istediğimde ayrıca 50 v. 1 amper diyemi istemeliyim. HOŞÇAKALIN.
 
ŞEF ' Alıntı:
...Bu 1N4001 diyotlar farklı değerlerde olabiliyormu. Yani 1N4001 diyot istediğimde ayrıca 50 v. 1 amper diyemi istemeliyim. HOŞÇAKALIN.

Hayır ŞEF'im. 1N4001 demek, en fazla çalışma gerilimi (Ters polarizasyon delinme gerilimi) 50V, ve 1A olan diyot demek. Uygulamalarda diyotun uzun süre görev yapabilmesi için 0,6-0,7A akımda çalışması önerilir.
1N4002 diyotun en fazla çalışma gerilimi de 100V ve yine 1A'dir.
Aynı şekilde 1N4003 200V,1N4004 400V, 1N4005 6000V,1N4006 800V, 1N4007 1000V ve 1 A.
Akımın daha fazla oduğu yerlerde başka diyot kullanılır mesela 3A taşıyabilen 1N5400
 

Ekli dosyalar

  • Diyotlar.rar
    1.6 MB · Görüntüleme: 0

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,169
Kullanıcılar
452,787
Son üye
Azemm333
Geri
Üst