57HHXX nema23 stepper motor + hrj-c30 kaplin + BK12 + 1605 vidali mil + BF12 şeklinde bağlantı yapmaya çalışıyorum. Fakat BK12 ve BF12 kısmının kaç mm tornaltıldığını şemalardan bulsam da kaplin ve motor miline kaç mm girmesi gerektiğini anlayamadım.
Yani motorun yanağı ile bk12'nin yanağı arasında kaç mm mesafe olmalı, kaplin motor miline kaç mm girmeli ve 1605 vidali mil bk12'nin çıkışından itibaren kaç mm sonra kaç mm girmeli?
Solda ve sağda 15mm aluminyum kullanıyorum. Aradaki 90x180 sigma profil ise 550 mm uzunluğunda. Yani motorun yanağı ile bf12'nin dış/çıkış yüzeyi arasında toplam 15mm+550mm=565mm mesafe oluyor. Bu ölçüye göre bk12 ve kaplin optimum motordan kaç mm uzakta olması gerekiyor bir türlü çözemedim.
Motor mil uzunluğu: 19.5mm
Kaplin uzunluğu 35mm
Kaplin iç çapı motor tarafı 8mm, diğer tarafı 10mm
Kaplinin (Şahin HRJ-C25 veya 30) iç yapısı gereği, motor mili ve vidalı mil arasında belirli bir boşluk kalır mı? Veya sağlıklı çalışması için min. bir boşluk bırakılması gerekir mi?
Cevap;
Bulabildiğim kadarı ile, HRJ-C30 kaplinin orta kısmında yer alan plastik parçanın iç delik çapı küçük, millerin bu parçayı ezmemesi gerekir. Kaplinin uzunluğu 35 mm, orta kısmın genişliği 10 mm kadar. Millerin kapline giren uçlarının uzunluğu 12 mm yi geçmemeli.
Motorun mil ölçüsü 19.5mm. Ancak motorun milinde çentik gibi düzlenmiş bir bölüm var. Oranın uzunluğuda 15mm. 15mm motoru mili kapline girse, diğer taraftan 1605 mil 15mm kapline girse arada 5mm kaplin içinde boşluk kalıyor. Doğru olan bu mudur?
Benimde cevabını alamadığım bir soru. HRJ-C30'u incelediğimde tam ortada yaklaşık 10 mm genişliğinde plastik parça var eğer miller bu parçayı ezerse kısa sürede parçalanır diye düşünüyorum.
ayrıca kaplinin iki kısımdan oluşur o iki kısımda tam birbirine değecek şekilde monte edilmemeli.
sebebi bizim tornacılar mili ve kaplini tam ekseninde işleyemedikleri için yamukluklar eksen kaçıkları olacaktır. o yüzden kaplin bu iş içindir bir taraf bir tarafa dönerken eğilir ve ortadaki plastik bunu karşılar. ama kaplinin iki bölümü tam olarak birbirine bitişik monte edilmemesi gerek bence
@Yusuf&CNC arkadaşımız dediği doğru o zaman 12mm. Bana az gibi gelmişti ama @asenyurt'un da dediğini dikkate alırsak en ideali. Zaten 12mm olan kısmı kaplini tutunca orta kısımda bir daha tutmasının mantığı olmaz. Öyle olsa zaten tek parça haline boru şeklinde uzun bir parça yaparlardı. İki taraftan sıkıştırırdık. Sanırım benim jeton yeni düştü
Şimdi yine aynı milin devamından yeni bir sorum olacak. 12mm kapline motor mili girdi. Kaplin orta kısmı boş kaldı. Sonra 1605 vidalı mil'in yine 12mm kısmı kapline diğer taraftan taklıyor. Daha sonra bir diş gibi bir şeyler işlemişler. O diş ne işe yarıyor? Arada da belirli bir mesafe var bk12'ye kadar. Bunun ölçüsü ne olmalı?