16f877 de ısı ve ışık kontrolu sorunu

Katılım
20 Mar 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaslar kucuk bi proje yapıodum.ortamdaki ısı ile ışıgı olcup ona gore role calıstıracaktım.Proteusta kurdugum devrede hiçbir sıkıntı cıkmadı fakat devreyi kurup denedigimde ldr den gelen sinyal degiştikce sıcaklık degerimde degişmeye başlıyor.Bunun nedenini veya ihtimalleri ile ilgili yardım edebilirseniz cok sevinirim.
 
Devrenin beslemesinde akımla ilgili bir sorun yok değil mi? Röle geçişlerinde ciddi değişimler oluyor mu sıcaklıkta?
 
su an için role baglantısı yok sadece led surdum.Ama işte soyledigim sorun cıkıyo ortaya hiçbişey anlamadım :(
 
program sadece ısı olarak çalıştırılınca doğru çalışıyor mu? çıkış olarak kullanılan tüm bacaklar çıkış olarak atanmışmı? ben assembler kullanıyorum bu programdan bişey anlamam ama genel olarak böyle şeyler olabilir bir bakın isterseniz.
 
Röleyi akım sorunu var mı diye sordum, röle de ciddi akım çeker o yüzden.. Analogdan pek çakmam ama, ldr dediğin dirençtir.. Işık seviyesine göre volt oluşturmak için, ldr nin serisine düşük ohmlu direnç bağladıysan ve diğer uclarını da + ve - ye bağladıysan bu sistem ışığın şiddetine göre fazla akım çekebilir.. Eğer picin beslemede akım yetersizse besleme gerilimi düşecektir.. Dolaylı olarak da adc nin referansı ile oynamış olursun.. Eğer ki LM35 gibi bir ısı sensörü kullanıyorsan, beslemesi belli sınırlar içinde iken çıkışı (hemen hemen) sadece sıcaklığa göre değişir.. Pic in besleme gerilimi düştükçe, sıcaklık sensörünün çıkışı sabit olduğunu düşünürsek, sıcaklık değeri de normalden fazla görünecektir.

Eğer aydınlıkta yüksek sıcaklık, karanlıkta düşük sıcaklık görünüyorsa akım yeterli olmayabilir..

Bu arada simülatörlerde genelde pek hata olmaz.. Nadiren tek tük hatalar olur, eğer simülatörde çalışıp devrede çalışmıyorsa donanımı incelemenizi tavsiye ederim..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,211
Mesajlar
924,279
Kullanıcılar
451,576
Son üye
economi_st

Yeni konular

Geri
Üst