Selamun Aleyküm
Makina mühendisi arkadaşınızı tanırmıyız bilmiyorum. Çok önceden eylemsizlik ile hareket konusunda bazı düşüncelerim olup, yanılmıyorsam konuştuğum kişiler belki de forumlar olmuştu. Sizin gibi düşünceleri daha farklıları ile ele almıştım.
Yalnız olayı sadece eylemsizliğe kurulu düşünüyorsanız; eylemsizliğin ters etkisini de analiz ettiğinizde sadece eylemsizlik ile sonuç almanın olağan olmadığını görürsünüz. Burada sonuca gidilmesi; eylemsizliğin ters etkisinin başka etkenlerle azaltılması ile mümkündür. Bu tip analizlerinizi paylaşırsanız fikirleriniz geliştirilebilir.
Sayın ErmanA nın mekanizma adında bahsettiği gibi mekanik çözümler aramanız size uygun olabilir. Yanılmıyorsam bir firma araçların emme,egsoz valflerini solenoid olarak yapılmasındaki ölçülerini çıkarmıştı. Saniyede 50..100 devir atan aracın(subaplar yarı hızda döner) gereksinimleri size de uygun olabilir ancak valf boyutu çok büyük görünüyordu ve de işi yaptığı açıkça ifade edilmiş olarak kalmamıştı aklımda.
Mekaniğin elektronikten bir farkı sistemlerin mukavemetine göre bağlanması ile yer değitirme eşitliği sağlanabilmesidir. Bu bağlantıda birbirine sabit parçalardan biri yer değiştirmişse diğeri de değiştirmiş demektir. Yani bir tanesi ne hızda hareket ettirirseniz diğeri de aynı hızda hareket eder. Buna uygun mekanizmayı bahsettiğiniz diske hareket olarak sabitlerseniz, disk pozisyonlanmasına göre aktüatörde elde etmek istediğiniz hareketi elde edebilirsiniz. Ağırlığınız vida ile disk merkezine bağlı olsa ve bu vida uygun dişli mekanizmaları ile disk merkezinde sabitlense merkezdeki uca disk dönmesinin etkisi ile dönme hareketi verildiğinde sonuç alabilirsiniz. Yine diskte hareketi istediğiniz pozisyonlanmaya göre link bağlantıları ile sağlayabilir ve sonuç elde edebilirsiniz. Eksantrik kaçıklığı olan bir milin eksantriğinin/eksantrikliklerinin uygun pozisyona yerleştirilmesi ile uygun açılarda hareket elde edebilirsiniz. Bahsettiğimiz gibi yer değiştirme sabitliği bir anlamda mekanik kilit gibidir. Krankın dönmesine göre mekanik bağlantılı pistonun hareketi gibi.
Yalnız bu mekanizmayı bağımsız olarak yapmak isterseniz; sizin komut verdiğinizde çalışan bir devreden ziyade, zaten çalışan bir motora vb komut verdiğinizde sonuç almayı düşünmeniz beklenir. Bu durumda çalışan motoru devreye almak için uygun mekanizmalar gerekir. Belirli geliştirilmiş ratchet sistemleri ile tekil, teklemeli hareket ettiren mekanizmalar ile kontrolü sağlayabilirsiniz. Birçok mekanizma sizin gereksinimlerinize göre geliştirilebilir. uygun örnekler verilebilir, eksantrik eski model preslerde pedala bastığınızda sadece bir devir atıp duran ve devir hızının bağlandığı motor hızı ile değiştirilebildiği(mümkün olan) bir sistem vardır. Bunlarda pedala basılı durulduğu durumda da dönme devam eder. Basıldığında sadece bir devir atan modeli yapılabilir ve daha çok farklı özellikler eklenebilir de.
Diğer taraftan çok yüksek basınçlı bir hidrolik akışkanında kumanda edilmesi düşünülebilir. 1000bar hidrolikte kullanılmakta ki siz uygun ölçüler ile sistemi kurduğunuzda daha üstüne çıkmak mesele olmaz. İki sabit pozisyon arasında bu sistem uygulanabilir. Bu sistem hem mekanik kısımlara çarparak durdurulabilirken hem de hidrolik mantık ile durudurulması düşünülebilir. Tabi hidrolik sadece silindirde değil, hidromotorda da kullanılır. Tabi pnömatikte pozisyon sabitlemek pek akla gelmediğinden bahsetmedim.
Hidrolik sistem enerji depolama yine akışkan olmadan yayda depolanan enerjinin uygun harekete dönüştürme mekanizması ile sürülmesi ile değiştirilebilir.(yay yerine malzeme esnekliği de düşünülebilir)
İlk bilgisayarın makina olduğunu hatırlatır;
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-yardimlasma/41834-makina-muhendisleri/sayfa3.html
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-tartisma-alani/66851-turk-enteljansiyasi.html
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mekanik-konulari/66576-mekanik-zeka/sayfa5.html
konularına davet ederim.
Mesela sizin fikriniz döndükçe disk üzerindeki kanalda uygun pozisyonda dışa savrulan bir link bağlantısı ile ağırlığın dışa açılıp tekrar içe döndürülmesi ile uygulanır gibi gelebilir. Ve ağırlık açılma anında savrulma olur. Ve hız ayarı ile bu savrulma ayarlanabilir. Yalnız devamlılık için o ağırlığı tekrar içe döndürmenin eylemsizlik etkisi sistemi ilk haline getirecektir. Bu durumdaki hareket sağlanan yerler ise eylemsizliğin ters etkisinin azaldığı yerlerdir.
Siz temel eylemsizlik düşüncelerinizi geliştirip sistemi analiz etmye başlarsanız; buradan nasıl üzerine gidilmesi gerektiği de anlaşılır.
Başarılar dileriz.