2(faz-nötür) ve 4(3faz-nöt kutuplu şalter/sigorta nerde kullanılılır/kullanılmalıdır?

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,806
Puanları
281
konu başlığındaki sorunun cevabı nedir?

saygılar..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bu dediğin şalter ancak kaçak akım rölesinde olur.Her türlü ana hat üzerinde bu kaçak akım rölesinin kullanılması insan sağlığı güvenliği açısından gereklidir.
 
2 kutuplu hakkında bilgim yok ama 4 kutuplu olan şalterler her yerde kullanılabilir(trifaze sistemlerde) TOKİ şartnamelerinde 4 kutuplu şalter istemektedir. (en azından jeneratör için bu şekilde olduğunu biliyorum)
 
Bazı Ex-proof alanlarda nötr kesmeli şalter kullanılması zorunlu tutuluyor.

Ayrıca transfer şalterlerinin de nötr kesmeli olması taraftarıyım.
 
kaçak akım rölesi mecburen nötür kesmeli olur.

Bazı Ex-proof alanlarda nötr kesmeli şalter kullanılması zorunlu tutuluyor.

Ayrıca transfer şalterlerinin de nötr kesmeli olması taraftarıyım.

teknikte taraf olmak yoktur. Gerekçesini izah ediniz.

Benim sorum şu. 2/4 kutuplu şalter/sigorta kullanımının gerekçesi nedir? neden ihtiyaç duyulmaktadır?
 
Son düzenleme:
Nötr kesmeli şalterler, bir yerin besleme kesildiğinde nötr geriliminin de kesilmesinin istendiği yerlerde kullanılır.

Diyelim ki nötr kesmeli olmayan 3 fazlı şalterlerle transfer panosu yaptık. Yani trafonun nötrü ile jeneratörün nötrü, dolayısıyla yıldız noktaları birbirine bağlı kalıyor devamlı. Siz de jeneratörün panosunda çalışma yapacaksınız. Oradaki tuttuğunuz nötr kablosu, ayrıca şebekenin de nötr kablosu. Eğer trafo uzakta ise ve jeneratörünüzün yıldızı da iyi topraklanmışsa, o kablodan faz dengesizlik oranına da bağlı olarak epey bir akım geçecektir.

Şahsen ben trafoya bağlı ve çalışan bir sistemin nötr kablosuyla uğraşmak istemem, siz ne dersiniz?

Not= Ayrıca böyle bir durumda ,sistemde transfer şalteri ile trafo arasında kalan kısımlarda kaçak akım koruması yapılamaz.
 
Son düzenleme:

Ground-Fault Current: Problems and Solutions sayfasını incelediğinizde, direk 4 kutuplu nötr kesmeli şalter kullanımının uygun olmadığını göreceksiniz.

"Nötr kesmeli şalterler, bir yerin besleme kesildiğinde nötr geriliminin de kesilmesinin istendiği yerlerde kullanılır." demişsiniz. Mesela evlerde kullanmaya gerek var mı?.

"Eğer trafo uzakta ise ve jeneratörünüzün yıldızı da iyi topraklanmışsa, o kablodan faz dengesizlik oranına da bağlı olarak epey bir akım geçecektir." demişsiniz. bir örnek ile bu epey dediğiniz akımın ne olduğunu şekil çizerek gösterebilirmisiniz?
 
Son düzenleme:
Ground-Fault Current: Problems and Solutions sayfasını incelediğinizde, direk 4 kutuplu nötr kesmeli şalter kullanımının uygun olmadığını göreceksiniz.

Size bu yazıda böyle düşündüren kısım nedir? Bu yazıda 3 kutuplu transfer sistemlerinde meydana gelen problemler anlatılıyor ve 4 kutuplu şalter de bir çözüm yolu olarak anlatılıyor.
Solution 1: 4-pole transfer switch. Sadece 1 taraftan gelen enerjiyi kestikten sonra anlık olarak diğer taraftan beslenmemesi gerkiyor. Biz jeneratörleri devamlı çalışır halde bulundurup, elektrik kesilir kesilmez yükü jeneratöre vermediğimize göre böyle bir sıkıntı olmayacaktır.


Sizinde üzerinde kafa patlattığınız üzere bazı durumlarda nötrde gerilim olabilmektedir. Patlayıcı ortamlarda güvenlik önlemleri hat safhadadır. Böyle bir alanda açıktaki bir iletkende potansiyel fark olması istenmez. Mesela LPG sahasında bir bakım çalışması var, adam gitti ex-proof junction-box un 3 fazlı sigortasını açtı, nötr hala iletimde kaldı. Sonra gitti sahadaki box un kapağını açtı, ingiliz anahtarıyla junction box un içindeki bir vidayı söküyor. Bu arada box un içine gelen nötr hattında da 20V gibi bi değer var. Anahtarın ucu nötr kablosuna değdi ve minik bir kıvılcım çıktı. Sizce ne olur?
Dairelerde kullanıldığını görmedim ama daha güvenli olacağını düşünüyorum.




Burada In büyüklüğünde bir dengesizlik akımı var. Ve sistem de şu anda trafodan besleniyor diyelim. Şimdi burada Şal1 ve Şal2 nötr kesmeli değillerse In, Ing ve Int olarak 2ye ayrılır. Bu ayrılan akımlar trafonun yıldız noktasına kadar ayrı ayrı giderler. Bu akım yolları üzerindeki dirençler şunlardır;
Int = Trafoya doğru giden nötr kablosunun direnci (Rnt)
Ing = Generatöre doğru giden nötr kablosunun direnci (Rng) + Jeneratör işletme topraklaması direnci (Ryg) + Trafo işletme topraklaması direnci (Ryt)

Şimdi Ing nedir? Şudur : (In x Int) / (Rnt+Rng+Ryg+Ryt)
Bu durumda en yüksek Ing ne zaman oluşur? Int nin en fazla, Rng, Ryg ve Ryt nin en küçük olduğu durumlarda. Yani Eğer trafo uzakta ise ve jeneratörünüzün yıldızı da iyi topraklanmışsa sözünün anlamı bu.Ben işte bu parametreleri bilmediğim için ne kadar akım nereden geçiyor bilemem. O yüzden nötr kesmeli olmayan transfer şalterlerine sahip sistemlerde jeneratör tarafına giden nötr kablosundan çekinirim.
 
PLC'li uygulamalarda nötr kontağını "otomat devrede/otomat attı" bilgisi için yardımcı kontak olarak kullanıyoruz. Daha güvenli ve daha ekonomik
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…