2 kablodan tek faz geçirmek

kablo.png
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
yük ve mesafe biliniyorsa kesit-gerilim düşümü hesabı yapılır ve uygulanır. bi büyük kesit, iki büyük kesit veya paralel 2-3-4 kabloyla mı tasarruf yapılacak? potansiyel yüksekse giderken çift gelirken tek yol o trafik illaki sıkışır.
 
Son düzenleme:
4x4 kabloya kumanda kablosu muamelesi yapılıyor. Kablo kumanda kablosu olsa "yedekli çalışma iyidir" değil, kesinlikle yedekli çalışılmalıdır. Ama kablo kumanda kablosu değil. Bu kablolar genelde 3 fazlı motorları beslemesi için kullanılır.

Tek fazlı beslemelerde dış ortam için 3x4 kablolar piyasada mevcut ama böyle uygulamalar çok mecbur kalındığında örneğin yük çok uzaktaysa nadiren yapılıyor zaten. 3x4 kablo nerden baksanız 6-7.5 kW güç taşıyor, bu seviyede güç genelde tek faz olmuyor ya da yük fazlara bölünüp taşınıyor. En azından ben böyle yapıyorum. Bina tesisatlarında zaten NYA kablo kullanıyorum.

Bununla beraber kumanda devreleri için besleme taşınmayacaksa güç taşınacak kabloda yedekli çalışılmaz. Kablo geçiş güzergahı çok sıkıntılı ise aynı kablodan yedek bırakılır ama bu da maliyet. Bunun yerine kablonun rahat işleyebileceği güzergah hazırlanır. Ek bilgi olarak, OG kablolarda yedekli çalışma yapılması iyidir.

4x4 kablonun renkleri genelde K.rengi+Siyah+Gri+Sarı Yeşil dir. Piyasada İki faz rengi+nötr+topraklama ya da üç faz rengi+nötr damar renkleri olanları mevcuttur. Tahminim genel uygulamalara dayanmaktadır. Soruyu soran arkadaş neyi nasıl beslediğini söylemediği için tahminim genel uygulamaya yöneliktir. Bununla beraber sahada kontrollerde topraklama kablosundan besleme yapılan çok yanlış uygulamalar gördüm. Amacımız uyarmaktır.

Saygılar.
 
Son düzenleme:
Isı pompası beslenecek. Elimde 30m 4x4 vardı. Alan 26m. 3x4 almaya gerek duymadım o yuzden konuyu acmistim hani bir damar boştamı dursun yoksa boşta duranıda bağlarsam +sı veya -si olurmu diye
 
Isı pompası beslenecek. Elimde 30m 4x4 vardı. Alan 26m. 3x4 almaya gerek duymadım o yuzden konuyu acmistim hani bir damar boştamı dursun yoksa boşta duranıda bağlarsam +sı veya -si olurmu diye

Hayırlı olsun .

4X4 mm2 kabloya baktığınızda kabloyu 3X4 mm2 olarak görürseniz problem kalmaz . ( 3 KABLO )
Zaten problem yapacak durum yok .
Sorun tersi olsaydı o zamam sorundu ( problem ) .

Kolay gelsin Sağlıcakla ...
 
Tarimsal sulamada 205V'tu bile uzun mesafelere goturup kullananlar var. Bi de aluminyum iletken secildigini falan dusunun. Yani kabloda akim tasima kapasitesi tek parametre degil.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,401
Mesajlar
926,254
Kullanıcılar
451,924
Son üye
haluk turkoz

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst