şu an benim bizzat kullandığım sistem. ama plc kullanarak.eğer plc kullanmadan yapılıyorsa bayağı bi uğraştıran düzenek olsa gerek, sn enezli ve diğer arkadaşlar, yapacaksanız eğer plc tavsiyemdir.
tabi akım dönüştürücü kullanmak şart.. akım dönüştürücünüz(akım transdüseri , transmitter) çıkış sinyalleri 4-20mA veya 0-10 v ta olabilir. çünkü plc ye ilave edilen analog modülün configüresinden giriş veya çıkış sinyallaerini 0-10v veye 4-20ma olarak seçebiliyorsun,
hatta ben bunu bir analog modül yakarak kendim buldum.analog modülü yakmayı nasılmı becerdim
çok kolay ;D ;D : 2 input 1 qulput olan bir analog modül var. akım kontrol çalışmayı ilk defa yapacaktım, 1.girişe pot u 2. girişe (0-5 a in 4-20 mA Q olan bir akım transdüserinin) çıkış (4-20ma)ucunu bağladım, analog modülün çıkışınıda ,sürücünün 0-10 v girişine bağladım,
pc ekranından simülasyonu görerek denemeler yapıyordum. potu arttırdığımda ekrandan 1.giriş adresindeki değerin arttığını gördüm,
ama akımını okumak istediğim motoru çalıştırdığımda, 2.girişin adresindeki değerin hiç değişmediğini gördüm. sonra configüreye baktığımda seçilen giriş ve çıkışların hepsinin 0-10 v olduğunu gördüm, sevindim ;D
ama 2.giriş yerine 1. girişi 4-20mA seçince, analog modülden dumanlar çıktığını gördüm,
meğerse pot tan gelen 0-10v, seçtiğim 4-20 ma girişe uygulanınca, cihaz yanıyormuş,
ama değer,çünkü öğrendim ve tecrübe edindim.
yazılımı manuelde ve otomaticte potla, akım otomatikte ise akım kontrolüyle çalışacak şekilde ayarladım,
hatta 90 kw dediğimiz motorun akımının yükseldiğini görebilmek için, 1,5 kw bir motoru, 90 kw motor farz ederek, çalıştırdıktan sonra, milin ucundaki kasnağa bir tahta bastırarak akımının artmasını sağladım. ;D
ve monitörden giriş adresindeki değerin yükseldiğini gördüm..isteyince oluyormuş..