2013 model Renault Sembol Aracın Gösterge Arızası ve Giderilmesi Macerası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan binbaşı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Merhaba, değerli forum üyeleri;

15 gün önce yarım depo benzin (1000 TL.) almış ancak benzim göstergem kokpitte buna rağmen "benzin al" şeklinde devamlı sesli ikazla ayni "benzin azaldı" uyarı ışığını yine iç arızayla yakmıştı. Bu durum düpedüz araçtaki gösterge arızası veya göstergenin iç hatasıydı.

Tam sanayiye gideyim gitmeyelim, teknik servise telefon edelim etmeyelim kargaşasında iken bu sabah araca bindiğimde benzin göstergesinin durumu ne hikmetse kendiliğinden düzeldi, yarım deponun dolu olduğunu düzgünce gösterdi. Ancak bu defa da ABS uyarı ışığı sürekli yanık kaldı Renault araç göstergesinde.

Elektronik ateşlemeli araç sistemlerinin aşırı toz hassasiyetini çok iyi biliyorum, örneğin 26 yıl boyunca kullandığım Broadway'de motor tozlanması daha aksak çalışması açısından fazla hassastı.

Bu sabah 5 kiloluk 4 su dolu bidonla bahçeye inip aracın motor kısmını ECU'su dışında baştan aşağıya yıkadım. ECU (beyin) dış kablo soket bağlantılarını biraz karıştırıp elimle içeri doğru kuvvetlice de bastırdım.

Az önce (yaklaşık saat 22.00'de) aracın kokpitine geri geldim, kontak anahtarını yerine taktım, çalıştırınca kokpitte yine ABS uyarısı uzun düdüklü ikazla yine açıldı. Ayni sorun yine devam ediyor gibi görünüyordu.

Artık teknik servisi çağıracağız galiba derken aracı marşla yaklaşık 10 - 15 dakika boyunca çevirdim, benzin önce kesik kesik gelip motor çok az çalışıp hemen durdu. Tekrar kontak anahtarını çevirdiğimde motor çalıştı, benzin geldi, gösterge panelindeki ABS uyarı ışığı da söndü. Aracı tam benzinsiz bırakıp ben yolda kalmadım ama son benzin almaya gittiğimde biraz geç gittim, herhalde benzin tortusu benzin süzgecini geçip benzin borularında anlık bir tıkanıklığa neden oldu, bu aksaklığı yani benzinin motora enjeksiyonla oldukça geç gelmesini (10 dakika marşla) doğrudan buna bağladım.

Kısacası aracın açılıp kapanmayan sol ön elektrikli camından başka bir sorunu şimdilik kalmadı. Sağ elektrikli cam açılıp kapandığı ve muayene için sadece sol ön cam büyük olumsuzluk çıkarmadığından bu camı üşenip uzun zamandır da yaptırmadım. Çok gerekirse sol ön kapıyı açarak işlerimi o şeklide hallediyorum.

Neyse sözün kısası; araç motorunun çok detaylı yıkanması, ECU'sunun biraz ellenmesiyle ve 10-15 dakika boyunca devamlı marşla çalışır duruma gelip daha önceki tüm gösterge sorunlarından tümüyle kurtuldu. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Akünün zayıflığı arıza ışıklarına sebep olabilir.
Benzinde tıkanma yakıt filitresi kaynaklı olabilir.

Geçen haftalarda benim de abs ışığı arıza verdi. Abs arızası olunca yokuş kalkış desteği de devreden çıkıyor. 2 sene önce de diğer sensör arıza yapmıştı. Onu sanayide değiştirmiştim. Diğerini kendim sensörü alıp değiltirip arıza kodlarını sildim, sorun yok.

Sevgili rşimşek ustam; aracın periyodik bakımları zamanında (satın alındığından beri 1- 1500 ve 2- 10.000 km. bakımları olarak çok nizami olarak yapıldı) yapılıp araç şu anda zaten 13.904 km.' dedir. Ama km. sinin nispeten çok az olması 12 yıllık araçta hiç bir sorunun çıkamayacağı anlamına gelmiyor, son yaşanan bu hadiseyle açıkça da görüldüğü üzere. Bir atasözümüz bize şunu açıkça der; "bakarsan bağ bakmazsan dağ olur!"

Son zamanlarda aracın genel bakımını, iç motor ve dış gövde temizliğini ziyadesiyle ihmal etmiştim, kendimce bunu sorgulayıp kendimi de suçluyorum bu konuda.

Akü şarjında düşük şarj veya herhangi bir zayıflık kesinlikle söz konusu değildi. Akü tam bakımsız "Mutlu" markalı olup 5 yıllık ve düzenli olarak her gün binilmese bile, araç çok uzun sürelerle çalıştırılmadan kullanılmadı. Balkonda şarjlı 60 A-h'lik bir aküyü zor günler (özellikle çetin kış günleri için) sürekli yedek akü olarak bekletiyorum, aküyle ilgili olası bir problemde anında takas işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Ancak bu gibi çok uzun süreli araca binilmemelerde ve araçta aküden zayıf deşarjların zafiyeti söz konusu olmasında ve ayni akünün araca devamlı olarak bağlı olması durumunda akü şarjında çok büyük gerilemeler görülebilir, sadece bu gibi olumsuz durumlarda araç aküsünün genel şarjında büyük gerilemeler görülebilir. Araç haftada en az 2-3 kere alışverişlerde ve çok kısa mesafelerde de olsa binilerek mutlaka kullanıldı.

Benzinin enjeksiyonla motora geç gelmesini zaten ben de yakıt filtresi (benzin filtresi) üzerinde yoğunlaştırmıştım. Periyodik değişim zamanı gelmese bile benzin süzgecini veya filtresini mutlaka değiştirmek istiyorum, bu konu oldukça önemlidir. Çünkü önümüzdeki günlerde de ayni sorun nüksederek yine ortaya çıkabilir, bu muhtemeldir. Kolay gelsin. .

Son düzenleme:
Yatan araba olsa da yakıt filitresi önemli. Yakıt göstergesi takılması, seviye sensöründen kaynaklı olabilir. Yakıt pompa sorunu da olabilir. Sonuçta bu fa akü kaynaklı olabilir. Takip etmek lazım.
5 yıllık akü ara ara sökülüp ya da araç üzerinde yer müsaitse şarj ediliyor mu? Aksi halde boştayken 12.40v altına düştükçe sülfatlaşma oluşmuştur.
Bir de atalarımızın, "işleyen demir ışıldar" sözü var.

Hayır, aküyle ilgili ciddi bir iç sorun şimdilik yoktur zannediyorum, çünkü akşam uzun saatler boyunca ev civarında sürüp test ettim araç ve üzerindeki aküyü. Bir voltmetreyle ölçüm yapmadım ama akşam farların araç alternatörüyle eskisi gibi yanması rölantiye geldiğinde far ışığında çok büyük azalma olmaması 12 volt DC ve üstünde akü voltajı olduğunu bu haliyle bize açıkça gösteriyor. Bir gözü bozulmuş aküyle Broadway'de far ışığında alternatörle birlikte çok aşırı artma rölantide ise akü voltunda çok aşırı düşme görülmüş ve akü tek gözünün bozulması yüzünden değiştirilmişti. Evet, "işleyen demir ışıldar" sözü de güzel o anda aklıma gelseydi onu da yazmış olurdum sevgili ustam. Kolay gelsin.

Yine de ustam, eksi kutup sökülü halde 24 saat kadar bekletip, gerilim ölçümü yaparsan daha isabetli sağlık durumu tespiti yapmış olursun. 12.60V civari ölçüm sağlığının yerinde olduğunu gösterir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…