Merhaba, değerli forum üyeleri;
15 gün önce yarım depo benzin (1000 TL.) almış ancak benzim göstergem kokpitte buna rağmen "benzin al" şeklinde devamlı sesli ikazla ayni "benzin azaldı" uyarı ışığını yine iç arızayla yakmıştı. Bu durum düpedüz araçtaki gösterge arızası veya göstergenin iç hatasıydı.
Tam sanayiye gideyim gitmeyelim, teknik servise telefon edelim etmeyelim kargaşasında iken bu sabah araca bindiğimde benzin göstergesinin durumu ne hikmetse kendiliğinden düzeldi, yarım deponun dolu olduğunu düzgünce gösterdi. Ancak bu defa da ABS uyarı ışığı sürekli yanık kaldı Renault araç göstergesinde.
Elektronik ateşlemeli araç sistemlerinin aşırı toz hassasiyetini çok iyi biliyorum, örneğin 26 yıl boyunca kullandığım Broadway'de motor tozlanması daha aksak çalışması açısından fazla hassastı.
Bu sabah 5 kiloluk 4 su dolu bidonla bahçeye inip aracın motor kısmını ECU'su dışında baştan aşağıya yıkadım. ECU (beyin) dış kablo soket bağlantılarını biraz karıştırıp elimle içeri doğru kuvvetlice de bastırdım.
Az önce (yaklaşık saat 22.00'de) aracın kokpitine geri geldim, kontak anahtarını yerine taktım, çalıştırınca kokpitte yine ABS uyarısı uzun düdüklü ikazla yine açıldı. Ayni sorun yine devam ediyor gibi görünüyordu.
Artık teknik servisi çağıracağız galiba derken aracı marşla yaklaşık 10 - 15 dakika boyunca çevirdim, benzin önce kesik kesik gelip motor çok az çalışıp hemen durdu. Tekrar kontak anahtarını çevirdiğimde motor çalıştı, benzin geldi, gösterge panelindeki ABS uyarı ışığı da söndü. Aracı tam benzinsiz bırakıp ben yolda kalmadım ama son benzin almaya gittiğimde biraz geç gittim, herhalde benzin tortusu benzin süzgecini geçip benzin borularında anlık bir tıkanıklığa neden oldu, bu aksaklığı yani benzinin motora enjeksiyonla oldukça geç gelmesini (10 dakika marşla) doğrudan buna bağladım.
Kısacası aracın açılıp kapanmayan sol ön elektrikli camından başka bir sorunu şimdilik kalmadı. Sağ elektrikli cam açılıp kapandığı ve muayene için sadece sol ön cam büyük olumsuzluk çıkarmadığından bu camı üşenip uzun zamandır da yaptırmadım. Çok gerekirse sol ön kapıyı açarak işlerimi o şeklide hallediyorum.
Neyse sözün kısası; araç motorunun çok detaylı yıkanması, ECU'sunun biraz ellenmesiyle ve 10-15 dakika boyunca devamlı marşla çalışır duruma gelip daha önceki tüm gösterge sorunlarından tümüyle kurtuldu. Kolay gelsin.