230v Amfi için Şebeke Gerilimi?

yucetuna

Üye
Selamlar, Bazı cihazlar 220v (genellikle biraz daha eski) bazı cihazlar 230v (genellikle daha yeni günümüz..) AC girişine sahip oluyor. 650VA trafo olan 8 ohm 30w A Class çalışan cihaz için ideal şebeke voltajı ne olmalıdır? Yani verimli çalışması için +- şebekede kaç volt görmeliyim? Şebeke tek faz ve yeri geliyor 210v altına inebiliyor. Trafolar ne kadar tolaranslı yapılıyor acaba?

Hoparlörün istediği akım, ses seviyesi vb bir sürü kriter de var arada ama ideal olan olması gereken voltajı merak ediyorum.

Şimdiden teşekkürler..

Türkiye elektrik şebekesi standartlarında avrupa birliğini takip ediyor. Orada da en son alınan karar ile şebeke voltajı 230VAC ± %10 dur. Yani şebeke voltajı 207 - 252 VAC arasında olması normaldir. Eğer elindeki A class amfi doğru bir şekilde tasarlanmış ise, yukarıdaki voltaj aralığının her noktasında kendinden beklenen performansı sağlaması lazım.

A class amfileri genelde odyofiller tercih ediyor ve maksimum kalite beklentisi oluyor. Bu durumda şebeke voltajından ziyade, şebekenin parazitsiz olması önem arzediyor. Odyofillerde genelde para bir kriter değildir, o yüzden böyle durumlarda kullanılmak üzere şebeke voltajını temizleyen cihazlar satılıyor. Yani cihazı fişe takıyorsun, çıkışında temiz 230VAC oluyor.

Cevabınız için çok teşekkür ederim @taydin ustam.

Ayrı hat ayrı özel tip sigorta ile ve biraz daha izolasyonu stok olanlara nazaran daha iyi RFI-EMI ortam gürültüleri için güç kablolarım var. Alt yapıyı olabildiğince sağlam tutmaya çalıştım kendimce. Sinüsü bozmayan bir power conditioner var Isotek marka regülatör gibi davranmıyor sadece şebeke gürültüleri için..

Evet o dediklerinize kısmen yakınım ama audiophile diyemem kendime. Onlar müzikleri ile cihaz dinleyen kişiler genellikle. Ben cihazlarımla müziği olabildiğince kaliteli dinlemeyi arzulayan biriyim.

Class A amfilerde crossover distorsiyonu denen durum AB tasarımlara göre olmuyor onlar kadar verimli değiller ve ses doğallığı tonlama kulağa daha iyi geliyor. Gücün kullanılmayan kısmı ısı ile atıldığından bu şebeke voltajının önemini merak ettim. Yani 225-235v aralığında ürettiği stabil güç ile daha düşük 220v altında da aynı mı diye..

Bu ampli üreticisini ilgilendiren bir sorun., Yani, onun, standartlardaki toleransı bilerek, dizaynını yapması gerekir. Tabi voltaj yükselmelerine karşı da önlem alınması gerekir.

Dizayn ederken uyulması gereken standartlara uygunmu üretildi?

Enerji sağlayan, belirli toleranslar içinde vermesi gereken gerilimi veremiyorsa önlemler alabilirsiniz.
Yalnız bunler "düşük" güçler için o kadar sorun olmayabilir.

Eski amplilerde, sadece transformatör, diyot ve kondansatörden oluşan Power Supply kullanılırdı , şimdi ise Switch Mode regülatörler kullanılabiliyor. (Yani devrede regülasyon var)
Ayrıca eskiden (ve hala) düşük voltajlı yarı iletkenler kullanılıyor..
Bu güç seviyelerinde (ampli), şebekenin 1/5, 1/4 oranında voltaj kullanılıyor diye dşünürseniz, o oranda ampli besleme voltajı düşebilir.
Yani şebeke gerilimindeki oynama bu oranlarda size yansır. (Tabi voltaj seviyesi olarak)

Yani, pratikte, düşük güçlerde ses dinliyorsanız o kadar mesele olmaz.

Siz ayrıca Online UPS kullanıyorsanız bu durum hiçbir problem yaratmaz.
İstrseniz "kaç watt düştüğü" hesaplanabilir.

Daha döğrusu, gerçekçi bir değerlendirme isterseniz, şebeke voltajının ne kadar düştüğünü ölçmeniz gerekir.

Kolay gelsin

Biraz daha detaya inebiliriz.
Güç, Voltajın karesi ile orantılıdır.

Şebeke voltajı %10 düştü diyelim, sizin supply voltajınız da %10 düşer,
Yani 0,9xV
(0,9) Karesi = 0,81

Bu ise %19 güç kaybı demektir.

Ses olarak kayıp ne kadar olur
10log(0.81)≈−0.91 dB
Yani ses seviyesi, dB olarak ≈ −0.9 dB Kaybınız olur.
İnsan kulağı bu kadar az bir "kaybı" hissedemez.

Ayrıca kaç dB kaybı hisseder derseniz onun da cevabı -3dB dir.

Bu ise tam 2 kat güç demektir yani siz ister 10Watt tan 20Watt a, isterseniz 500W tan 1000W a çıkın, dinleyenler "ses biraz! arttı" derler.

Ampliniz ister A sınıfı, isterse AB sınıfı olsun, "ses" olarak kaybınız değişmez

Özet olarak böyle bir düşüşü dert etmenize gerek yoktur.

@AG Mehmet ustam teşekkür ederim cevaplarınız için.

Luxman Trafoları iyidir sanıyorum Tamura oluyor daha eskiler de Tango olanlar var.. Bir acaba vardı kafamda. Dağıtım şirketlerinin gereken bakımı ve alt yapıyı gereken şekilde yaptığına güvenmediğimden merak ettim sağolun..

Biz deliler,, "güzel ses" duyduğumuzda kendimizden geçeriz.
Hoparlörünüz güzelse hiç dert etmeyin, bunlar küçük şeyler.

Sağlık dilerim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…