24 VDC mi 24 VAC daha iyi?

Katılım
24 Eki 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba,

Pnomatik sistemlerde kullanılan valf bobinlerinden 24 VDC-24VAC hangisinin daha iyi olduğunu veya birbirlerine göre farklılıkları hakkında yardımcı olabilir misiniz ?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
tam istediğin cevap olmayacak ama 24V AC'yi üretmek için trafo, 24V DC'yi üretmek için güç kaynağı gerekli. Kontrol sistemlerinde genelde 24V verecek güç kaynağı diğer ekipmanların çalışması için konulur, dolayısıyla 24VDC bobinli seçmek daha mantıklı. yani elinde olan mevcut sisteme göre seçmen faydalı olur. Ama 24V DC-AC arasında bir fark var mı bilmiyorum, ben de merak ettim.
 
Valfler endüktif yük özelliği taşıdığı için role kontağı ile kontrol edildiğinde belirli bir süre sonunda sorun çıkartır.
DC Voltaj kullanıldığında; Kontakların açıp kapaması sırasında oluşan ark boyu uzun olduğu için kontakların çabuk bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Dc valf kullanacaksanız SSR role ile kontrol etmeniz daha doğrudur.
AC Voltaj kullanıldığında kontak sorunu yaşanmaz. fakat AC çalışan valf bobini bulmak zordur.
Projenizde ki var olan enerji kaynağına göre seçim yapmalısınız.
 
eğer sistem tasarlıyorsan bana göre kullanacağın valf türü senin tasarımın ve maliyetler ile alakalıdır tasarımın basitliği ve sadeliği en önemlisi sağlamlığının yanında ucuzluğu da önemlidir dc veya ac kullanmak önemli deildir önemli olan projene uygun olanıdır

yok bu önceden yapılmış sistemde tamirat ise elinde olmayan malzeme yerine başka bir malzeme kullanacaksan kaf dağını yeniden fetetme derim
 

DC beslemeyle çalışan sistemlerde bu durumu önlemek için valf bobinlerine ters bir diyot bağlanıyor, ya da valfleri kumanda etmek için özel tip söketler(filtreli, RC filtre) var Murr Plastikte bu tip soketlerin olduğunu biliyorum ve kullandım.
 
Son düzenleme:
DC Bobinli kontaktörlerin fiyatı AC bobinli eşdeğerlerine göre daha yüksektir,özellikle büyük güçlerde bu fark daha da yükselir,bu yüzden kontaktörlü sistemlerde 24v AC kullanmak daha uygun olur.Solenoid valflere gelince,hidrolikçi bir arkadaşım hidrolik valflerde ya 220 AC ya da 24 DC kullanıldığını,24 AC nin iyi çekmediğini söylemişti doğru mudur bilmiyorum.
 
Ben valf üreten fabrikada çalışıyorum.Bence dc veya ac ile çalışan valflerin ikiside aynı derecede verim veriyor.Dc deki valflerdeki tek sorun yukarıdaki arkadaşında anlatığı gibi röle kontağının arktan dolayı yapışması.Senin için önemli olan elindeki mevcut sisteme uygun valf seçmen .Ac veya Dc olmasının fazla önemi yok.
 
teşekkür ederim zaten benim de kafama yatmamıştı
 
Arkadalar selamunaleyküm cümleten
bende bu ark olayını ararken paylaşımlarınızı okudum. Yeni bi işe başladım ve burdada bu ark olayı var diyod olayını araştırdım kesin çözüm olmadığını söylediler ssr de çok pahalı oluyor yaklaşık röle ile arasında toplamda 1000tl oynayabiliyor. Bu konuda yardımcı olursanız çok dua ederim. Hayırlı işler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…