Kolay gelsin herkese.Arkadaşlar benim elimde 12 volt 1,7 A matkap bataryası var.Bu bataryayı doldurmak istiyorum elimdeki malzemeler 220/24 volt trafo ve doğrultucu mevcut.Şimdi bu 24 voltu dc ye çevirdim 24 voltu 12 volta düşürmek için dirençmi kullanmam lazım kaçlık bir direnç lazım ve başka hangi elemanları kullanmalıyım.
12 voltluk bataryaya 12 v.dc vererek şarj yapmanız imkansızdır.Devreden geçen akımın şiddeti sıfır olur,regüleyle voltaj düşürme devresine pek de gerek yoktur aslında.Size açık bir ipucu vereyim.Arçelik ıslak&kuru pratik süpürgelerdeki trafodan süpürge bataryalarına gelen voltaj ve akım giriş değeri 8 volt ac. ve 0.23 amperdir.Süpürgedeki tek bir diyotla doğrultma yapılıp (8-0.70=7.3 volt dc.)elde edilen bu 7.3 volt d.c. değeri, 3.6 volt,1.3 amperlik ni-cd'lu tip 3'lü bir bataryaya direk olarak,direnç ve kısıtlama olmadan verilir.
1.3/0.23=5.6 çıkar.Yani bataryanın 5.6 kat daha düşüğü olan bir amper değeriyle beslenmiştir.Besleme voltajı da batarya voltajının tam tamına 2 katıdır.(7.3/3.6=2) Ama bu nikel-kadmiyum tipte şarj olan batarya türü için geçerlidir.Son çıkan matkaplar gibi lityum-iyon tipteyse muhakkak voltaj ve gerilim kontrollü bir özel entegre devreden sonra bataryanın şarj işleminde kullanılması(Ceplerde ve dizüstülerdeki gibi)gerekir,keza bildiğiniz gibi bu türler,şarj esnasında gelişigüzel voltaj ve akımlarda, fazla ısınmadan dolayı patlayıcı,yanıcı olabilirler,dikkatli şarj gerekir..
1.7/5.6=0.30 amper yani 300 miliamper,24 volt ac. veren bir trafo,tek bir diyotla nikel-kadmiyum tip bataryaya şarj için direk olarak bağlanabilir.Minyatür trafonuzun(2-4 watt'lar arası) ac çıkış değerini miliamper olarak okuyun.300 miliamperse 24 volt ac. çıkışı varsa(Elinizdeki diğer trafoyu da okuyun) işinizi rahatça,güvenle görecektir.Bu değerden yüksekse o takdirde akım sınırlaması yapan ama 12'ye değil,18-20 volt dc ye düşüren akımı da 300-350 miliamperle sınırlayan bir entegre regülatör devresini düşünün.Ayrıca batarya lityum-iyon tipteyse mutlaka akım,gerilim sınırlamalı entegre gerekir.Elinizdeki ni-cd tip bataryayı 12 dc.kaynak,12 dc. bataryayı şarj etmez,voltaj farkı olmadan batarya hiç bir şekilde şarj olamaz,bunu mutlaka dikkate alın.Kolay gelsin.