Ben 34 yaşında bir EEM yim.
15, 20 sene önce üniversite sınav birincileri
Elektrik Elektronik, endüstri, makina gibi mühendislik bölümlerini tercih ediyorlardı.
Artık o furya çoktan bitti, bakkal gibi heryerde üni. ve müh. fakülteleri var ve
işsiz birçok mühendis.
Yakın zamanda teknik öğretmenlerinde ders tamamlayıp müh. olmalarıyla müh. sayısı dahada arttı.
Birkaç üni. hariç diplomanın etiket niteliği kalmadı.
Üni. okumak, işin teorisini öğrenmek harika bir şey, bunun için ülkemizde sayılı üni. var, elbette hepsini bilmiyorum ama
en iyisindede anadoluda müh. okumuş biri olarak arada dağlar kadar fark olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.
Asıl öğrenme yinede kişide bitiyor, üni ortamı sadece yol gösterebilir tabiki yol bulmak isteyene. Neden sorusunu sorup bu iş nasıl böyle olmuş, nasıl bu güne gelinmiş bu elektronun serüveni nedir diye öğrenmek kendinde bitiyor. Yoksa hiçbirşey anlamadan sadece ağır matematik soruları çözerek müh. olma ihtimalide var. Şu an youtubeda, bloglarda, nette öyle anlatımlar, belgeseller vs. var ki benim diyen üni.yi cebinden çıkarır (tabiki genelde İngilizce).
Öğrenmek isteyen için MIT gibi ünivetsitelerin muhteşem dersleri bile nette mevcut.
Daha yazmakla bitmeyecek kadar çok şey var ama işin sonu manevi olarak rahat olabilmek için önce maddiyatı başarmak gerekiyor. Mühendisliğin (eem) ülkemizde olmak için verilen emeğe karşı getirisi olarak ele alındığında yenik olduğunu düşünüyorum. Aynı emeği verip çok daha rahat iş bulup rahat koşullarda çalışabileceğin bölümler var.
Kendimden örnek vereyim çocukluğumdan beri elektrnikle zevkle uğraşan her gün kendini bu konuda geliştiren bir mühendisim ama yeni bir üni. okuyup elektroniği hobi olarak yapmayı düşünüyorum artık.
Farklı yönleriyle anlatmaya çalıştım tabiki bu benim tecrübemle benim için geçerli ve ben her halükarda EEM okurdum.
Bir örnekte vereyim, müh. okurken lise mezunu memur bir öğrenci atkadaşımızda bizimle okuyordu, ben otobüste kucak kucağa 1 saat yol giderken o maaşlı izinli arabasına atlayıp geliyordu. Lise mezunu memur olmak daha kolay, ben hata etmişim hayalim olduğundan hemen müh. okudum şimdi olsa önce işimi kurar sonra okurdum.
Yine söylüyorum bu benim için geçerli, dünya benim olsa ben yine elektronikle uğraşırım ama ne kadar iyi imkanım olsa bir o kadar iyi uğraşabilirim.