26 yaşında mühendislik okumaya kalkışmak

Ramazans12

Üye
Katılım
31 Tem 2013
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba kardeşlerim/abilerim,
günlerdir aklımı kurcalayan bir konuyu burada sizinle paylaşmaya karar verdim.Benim için hayatımın dönüm noktası olabalicek bir konu olduğunu düşündüğüm için düşünerek yazılmış gerçekçi fikirlerinize ihtiyacım var .
kedimden bahsedeyim ; yaşım 26 ,Elektrik teknik meslek mezunuyum , 7 yıl güç ve dağıtım panoları imalatında çalıştım . son bir yıldır otomasyon sektöründe çalışıyorum . orta seviyede plc programlama kabiliyetim var ve her gecen gün kendimi geliştiriyorum . işimi gerçekten çok seviyorum ve işimde olabildiğince ileri gitme isteğim var .bu yüzden elektrik Elektronik mühendisi yada mekatronik mühendisi olmak istiyorum . otomasyon ile ilgi farklı mühendislik bölümleride olabilir .

böyle bir şeye kalkışmama değecek mi sizce görüşlerinizi bekliyorum .

EK BİLGİLER : istanbulda okumam şart zira hem okuyup hem çalışmam gerekecek. yüksek ihtimalle özel bir üniversite olacak bu .
 
özel üniversitelerde en az %50 burs yakalayabilirsen hemen git durma. ama çalışacaksan onlarda ikinci öğretim olmuyo sanırım.

işin aslı şu; herşey kendini nekadar geliştirdiğine ve geliştirebileceğine bağlı.
10 senelik mühendis hala 5000 lira maaşla masa başında bir firmada rutin işler yapıyo.
kimi mühendis güzel firmalarda güzel pozisyonlara geliyor.
kimi genç mühendis ise kendi firmasını kurup ihaleler alıyor.

bana sorarsan kesinlikle değecektir. başlamak bitirmenin yarısıdır.
 
ikinci öğretim istanbulda yok maalesef, %50 bursu alacağımı düşünüyorum .öğrenmek gelişmek otomasyon alanında çok hoşuma gidiyor.
En çok aklıma takılan nokta okula ayırdığım vakitden dolayı otomasyon alanında tam zamanlı çalışamamaktan dolayı kaçıracağım iş tecrübeleri . mühendisliği diploma sahibi olmak için değil işimde ileri gelen biri olmak için istiyorum . bana bu yönden katkı sağlaması ilk önceliğim . sonrasında işinde mühendislik mertebesine ulaşmak manevi olarak beni çok destekleyecek .
 
Fikir vermesi açısından söyleyeyim seneye bende mühendisliğe girmeye çalışacağım ki yaş şu anda 47...

Lakin Mühendisliğe bakış açınız biraz yanlış. Mühendislik sizi manevi açıdan destekleyecek yada titr kazandıracak bir şey değil. Mühendislik , nosyondur ve bir bakış açısıdır. Uygulamalı bir mühendislik okuyacaksanız (Elektrik, Elektronik, makine, otomasyon v.s ) bu size işin teoriğini de barındıran bir bakış açısı kazandırır. Siz bunu pratik ile ne kadar iyi birleştirirseniz yaptığınız uygulamalar o kadar verimli olur.

Dolayısı ile mesleğinizde ilerlemek, belirli bir kariyer sağlamak istiyorsanız ister istemez işin disiplini içinde barınan eğitimleri almak zorundasınız. Bunu başka şekilde de yapabilirsiniz ama onlar Mühendislik eğitiminin bütünlüğünü içermez.

Ve yaşınız zan ettiğiniz kadar geç bir yaş değil.30 yaşında okulu bitirseniz ve bu sürede çalışırsanız diğer arkadaşlarınızdan farklı olarak saha tecrübesi olan bir mühendis olursunuz zaten.

Bu tür şeyler için asla geç değildir.
 
Yanıtınız için teşekkürler . ilk önce şunu söylemeliyim mühendislikle ilgili bakış açısı olarak sizinle aynı fikirdeyim . manevi olarak destekteklemesinden kastım insanın kendini gerçekleştirme ihtiyacından kaynaklanıyor. Eğer başlarsam benim için çok zor bir süreç olacağının farkındayım ve bu süreci başarılı bir şekilde geçmek beni mutlu eder . saygılar .
 
Ben 34 yaşında bir EEM yim.

15, 20 sene önce üniversite sınav birincileri Elektrik Elektronik, endüstri, makina gibi mühendislik bölümlerini tercih ediyorlardı.
Artık o furya çoktan bitti, bakkal gibi heryerde üni. ve müh. fakülteleri var ve
işsiz birçok mühendis.
Yakın zamanda teknik öğretmenlerinde ders tamamlayıp müh. olmalarıyla müh. sayısı dahada arttı.
Birkaç üni. hariç diplomanın etiket niteliği kalmadı.

Üni. okumak, işin teorisini öğrenmek harika bir şey, bunun için ülkemizde sayılı üni. var, elbette hepsini bilmiyorum ama
en iyisindede anadoluda müh. okumuş biri olarak arada dağlar kadar fark olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.
Asıl öğrenme yinede kişide bitiyor, üni ortamı sadece yol gösterebilir tabiki yol bulmak isteyene. Neden sorusunu sorup bu iş nasıl böyle olmuş, nasıl bu güne gelinmiş bu elektronun serüveni nedir diye öğrenmek kendinde bitiyor. Yoksa hiçbirşey anlamadan sadece ağır matematik soruları çözerek müh. olma ihtimalide var. Şu an youtubeda, bloglarda, nette öyle anlatımlar, belgeseller vs. var ki benim diyen üni.yi cebinden çıkarır (tabiki genelde İngilizce).
Öğrenmek isteyen için MIT gibi ünivetsitelerin muhteşem dersleri bile nette mevcut.

Daha yazmakla bitmeyecek kadar çok şey var ama işin sonu manevi olarak rahat olabilmek için önce maddiyatı başarmak gerekiyor. Mühendisliğin (eem) ülkemizde olmak için verilen emeğe karşı getirisi olarak ele alındığında yenik olduğunu düşünüyorum. Aynı emeği verip çok daha rahat iş bulup rahat koşullarda çalışabileceğin bölümler var.
Kendimden örnek vereyim çocukluğumdan beri elektrnikle zevkle uğraşan her gün kendini bu konuda geliştiren bir mühendisim ama yeni bir üni. okuyup elektroniği hobi olarak yapmayı düşünüyorum artık.

Farklı yönleriyle anlatmaya çalıştım tabiki bu benim tecrübemle benim için geçerli ve ben her halükarda EEM okurdum.

Bir örnekte vereyim, müh. okurken lise mezunu memur bir öğrenci atkadaşımızda bizimle okuyordu, ben otobüste kucak kucağa 1 saat yol giderken o maaşlı izinli arabasına atlayıp geliyordu. Lise mezunu memur olmak daha kolay, ben hata etmişim hayalim olduğundan hemen müh. okudum şimdi olsa önce işimi kurar sonra okurdum.
Yine söylüyorum bu benim için geçerli, dünya benim olsa ben yine elektronikle uğraşırım ama ne kadar iyi imkanım olsa bir o kadar iyi uğraşabilirim.
 
Başarı köyüne azim ve mücadele köprüsünden geçerek varılır. Hiç bir şey için geç değildir ben üniversitede okurken 50 yaşında teknisyen de vardı sınıfta. Yeter ki iste.
 
Allah işinizi rast getirsin verdiğiniz bilgiler ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.
8 yıldır elektrik sektörünün çeşitli alanlarında çalıştım. Bina tesisatından dağıtım panolarına, ordan fabrika tesisatına en sonunda dağıtım panolarından otomasyon sektörüne girdim . otomasyon sektöründen ilerlemek istiyorum artık . Fakat çalışma koşulları gereği mühendislerin hazırladığı projeyi alıp atölyede montaj yapıyorum. Bende proje hazırlamak keşif yapmak tesisin otomasyon programını yazmak istiyorum ama bu tip işlerde yetişmek için yeni mezun mühendisleri tercih ediyorlar. Pano montajı konusunda usta olduğum için bu tip işlere giremiyorum. İşin bu kısmına girmek için mühendislik okumak istiyorum açıkçası.
Başarı köyüne azim ve mücadele köprüsünden geçerek varılır. Hiç bir şey için geç değildir ben üniversitede okurken 50 yaşında teknisyen de vardı sınıfta. Yeter ki iste.
Teşekkürler hocam . Hangi bölüm de acaba merak ettim doğrusu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…