Ahşap işlerinde 2 türlü vacumlama sistemi vardır.
1-Fincanlı vacum.
Bu sistemde küçük fincanlar ile kesilecek malzemeye göre vakum yerleri değiştirilip kesim işi yapılır.
Kesimde 2 yöntem izlenir, eğer fincanlara zarar vermeyecek kesimler varsa yada hesaplaması kolaysa yada standart iş ise bıçak malzemenin dibine kadar indirilebilir ve kesim yapılır.
Eğer kesim karışık ve fincan yerleri hesaplanamıyorsa yada üşengeç bir operatör varsa kesim malzemenin altında bir miktar pay bırakılarak yapılır (0.2-0.3). Bu sayede bıçağın fincanlara değme riski ortadan kalkar. Ancak bu tip kesimlerde sonrasında temizlik işi çıkar.
Bazıları sürekli aynı işi yapıyorsa tek yüz Lam malzemeden yada değişik malzemelerden bir vakum kalıbı yaparak da kullanabiliyor.
2-Flat tabla
Fabrikasyon üretilen CNC lerde küçük kanallarla hava dolaşımı sağlanan standart tablalar bulunur. Değişik noktalarından vakum hava çekiş delikleri mevcuttur. Bunlar ya bölgelere ayrılmıştır yada standart aralıklarla tüm tablaya eşit dağıtılmıştır.
Eğer bölgelere ayrılmışsa her bölge için bir açma kapama musluğu yada butonu vardır. Bu sayede yapılacak işin ebatına göre vakum ayarlanabilir. Kullanılmayacak bölgelerde boşa vakum gücü harcanmaz ve iş yapılan bölgede toplanır bu sayede vakum gücü verimli kullanılmış olur. Eğer vacum tablası bölgelere ayrılmamış ve buna uygun bir düzenleme yoksa bu seferde kullanılmayan bölgelerdeki vakum delikleri özel conta tıpalarla kapatılarak bu bölgedeki vakum kapatılabilir. Bu şekilde ki tablanın üzerine direkt malzeme konmaz. Önce 12-16 mm kalınlıkta ham mdf konur. Bu sayede kesim işlerinde bıçağın fabrikasyon tablaya zarar vermesi engellenmiş olur. Vakum önce konulan bu ham MDF yi çeker daha sonra üzerine konan işlenecek malzemeyi. Bir süre sonra bu konan MDF tabla
bıçak izleriyle tahrip olur, belirli aralıklarla bu tabla MDF 0.2-0-5 arasında taranarak düzeltilir. HEr taramada MDF belli miktar döner ve bir süre kullanımdan sonra bu MDF tabla atıl olur. Yeni bir MDF tabla konularak aynı işlemler yapılır.
Her iki sisteminde kendine göre artı ve eksi yönleri vardır. Fincanlı olanlar genelde dar CNC lerdir ve genelde kapak işlerinde kullanılır. Flat olanlar genelde 2100x2800 olanlardır.
Vakum tablası yapmak aslında hiç de zor değil. Hava geçirgenliği olmayan sert bir malzemeden kendinizde yapabilirsiniz.
Tüm tablalar için geçerli olan kuralı uygulamayı unutmayın ama.
"Yeni tabla konmuşsa, mutlaka taranır..."
[video=youtube;sx8fAv5f8js]http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=sx8fAv5f8js&feature=endscreen[/video]
[video=youtube;lvfSaxDcgTk]http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=lvfSaxDcgTk&feature=endscreen[/video]