Sn.Halkom,
Diğer mesajında da bahsettigim gibi,güç trafosu bir yüksek gerilim degerini,diger bir yüksek gerilim degerine dönüştüren trafolardır.
Kimi kaynaklar demişsiniz,olabilir nihayetinde bazı kaynaklar amatörce hazrlanıp piyasaya sürülmekte ve bir çok kişi yada kişiler,bundan dolayı yanlış bilgilenmektedir.
Türkiyede kullanılan yüksek gerilim sınıflar yeni şart nameye göre; 1KV ve 380KV aralıgındadır.Bu gerilim aralıklarında üretilen trafolar,
Örnegin;
250 MVA'lık bir trafo= Primer :380 KV , Sekonder : 154KV Bu bir güç trafosudur.
50 MVA'lık bir trafo= Primer :154 KV , Sekonder : 34.5KV Bu bir güç trafosudur.
20 MVA'lık bir trafo= Primer :34.5KV , Sekonder : 15 KV Buda bir güç trafosudur.
16 MVA'lık bir trafo= Primer :34.5KV , Sekonder : 6.3 KV Buda bir güç trafosudur.
1600 KVA'lık bir trafo= Primer :34.5KV , Sekonder : 400 V Bu ise Dagıtım trafosudur.
1000 KVA'lık bir trafo= Primer :34.5KV , Sekonder : 400 V Buda bir Dagıtım trafosudur.
600 KVA'lık bir trafo= Primer :34.5KV , Sekonder : 400 V Buda bir Dagıtım trafosudur.
Not : Türkiyede kullanılan 250MVA lik sadece 3 adet trafo vardır. 15Kv ve 6.3Kv degerlerindeki trafolar türkiye genelinde kaldırılmaktadır.Bunların yerlerine dagıtım transformatörlerine 34,5Kv direk iletilerek,yerleşimin ve enerji talebinin artmasından dolayı,gerilim düşümünü en aza indire bilmek için trafolarda 34.5kv / 400 volt olarak yeniden yapılandırılmaktadır.
Saygılarımla...