3 Fazlı Motorun Devreye Alınması

irkli_y

Üye
Katılım
8 Tem 2011
Mesajlar
40
Puanları
1
Merhaba
Aşagıda değerleri yazan pompadan 2 adet bulunmakta ve yangın hattını beslıyor. Basınc hattı 10bar ile 8bar arasında kabul edilen normal değerler. ancak 6bar ın altına düşerse pompa1 ,4bar ın altına düşerse aynı özellikteki pompa2 devreye girmesi gerekiyor.
Hesaplamalarda bir hata olmuş sanırım bu pompaları da yangın anında enerjilerin kesileceği için var olan jeneratöre bağlanmış.
Motorlar yıldız üçgen bağlantı ile bağlanmış.

Tabi ben de bir hesap yapmaya çalıştım ve yanlış hesaplamadıysam (yanlışsa lütfen düzeltir misiniz?) Kalkış gücü olarak Pk=147kVA , normal çalışma gücü de Pn=65kVA buldum. Yanı bu jeneratöre aydınlanma ve başka cüzzi enerji giderlerinin dahil olmadığını düşünsek bile pompa biri kaldıramayacağını ancak başka bir yardımcı motor ile sürme yardımı sonrasında sadece pompa1 i çalıştırabileceğimizi söyledim.
Her ikisi isteniyorsa jeneratörün değişmesi gerektiğini belirttim.

Sizden cevaplamanızı istediğim
1) Softstart da düşünülebilir mi? Yada yardımcı motor mu yada bunların dışında mı bir yol verme yöntemi denenmeli.
2)Birde bu plaka bilgilerinden 2 pompa ve kısmı aydınlatma ve diğer ihtiyaçlar için bir jeneratör almak istersek kaç kVA lık bir jeneratör almalıyız

Teşekkürler.


 
Ekli programdan yararlanabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • D.G Size Calculation(22.8.12).rar
    74.4 KB · Görüntüleme: 21
Arkadaslar merhaba

Bu jeneratör bu motorlar için yada bir tanesi için uygun mu? Her ikisi de yıldız ucgen bağlı su an . Kaldıramadığını hem hesaplarda hem de deneysel olarak test ettik. Uygun sürme tekniği kullanırsak (önerilerinizi bekliyorum) bu jeneratörü büyütmeli miyiz? Yoksa işimizi görür mü?
 
Jenerator sadece guc endeksli bir makina degildir.gerilim akim frekans hepsini baz alir
Fotodaki jenerator ilk bakista guc ve akim degerini kurtariyor ama demeraj akimi oldugu icin motorun ilk kalkisini gerceklestiremez ve stop eder.oyle zannediyorum ki yaptiginiz deneylerde de boyle bir durumla karsilastiniz.
Yildiz ucgen ise yaramadi diyorsunuz.
Jeneratoru buyutmek saglikli bir cozum olabilir
 

Merhaba
Peki yıldız üçgen işe yaramadığı için, bu jeneratör ile bu motorlardan bir tanesi yada her ikisini(mümkünse) devreye almak istersek hangı yol verme yöntemi uygulanmalı bu konu hakkında bir öneriniz varmı?

Buna benzer bir durumda olan varsa paylaşabilir mi?
 
Probleminizin adı çoğu projecinin bilmediği veya atladığı "ilk adım yükü" mevzusudur. Piyasadaki çoğu jeneratörün ilk adım yükü %40-%60 arası gezer (çok dandik ve çok kaliteliler hariç). 100kVA jeneratörün adım yükü 40kVA dır senin yangın pompan 55kw problemin bu arkadaşım. Neyle yol verirsen ver o jeneratör o motoru kaldırmaz. Jeneratörü değiştirmeden önce de bu hususa dikkat et. Yıldız/Üçgenle yolvermeyle softstarterle yol verme arasında kayda değer bir fark olmaz. Adım yükü problemi yaşamamak için İdeal çözüm İnverterle yol vermedir.
Yangın yönetmeliği yangın pompa motorlarının en az iki kaynaktan besleniyor olmasını şart koşar. Bunun birisi şebeke ise diğeri jeneratör veya dizel motor olabilir. Jeneratör değiştirmeden önce tercih yaparken bu önemli bilgi de aklında olsun ! (inverterler+ yeni jeneratör maaliyeti ile dizel motorun mali mukayesesi)
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…