30 Saniyede Güneş Işığıyla Su Kaynatmak Mümkün

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,278
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Nature dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, Swinburne Teknoloji Üniversitesi, Sidney Üniversitesi ve Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanlarının ortaklaşa geliştirdiği grafen tabanlı bir film, güneş ışığında 30°C'den 150·C derece sıcaklığa 30 saniyede ulaşabiliyor. Güneş ışığından daha fazla faydalanma potansiyeli sunan bu materyal, 90 nanometre kalınlığında ve üzerine düşen güneş enerjisini % 85 oranında soğurma kapasitesine sahip. İnce yapısı sayesinde diğer materyallerle kolayca ısı alışverişinde bulunabiliyor. Araştırmacılar prototip olarak 2,5cm x 5 cm boyutlarında, çalışan bir film üretmeyi başardı. Düşük maliyetli ve toplu üretime uygun yapıda olan materyalin tuzlu su arıtımından, renkli ekranlara kadar birçok kullanım alanı mevcut.

Materyalin endüstriyel üretimi için çalışmalara başlanmış ve üç yıl içerisinde raflarda yerini alması hedefleniyor.

Alıntıdır. Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Mayıs 2019, Yıl 52, Sayı 618, Tekno-Yaşam, Sayfa 39, 30 Saniyede Güneş Işığıyla Su Kaynatmak Mümkün
 
Merhaba,

saniyorum Avusturya Ulusal Üniversitesi yerine Avustralya Ulusal Üniversitesi olmaliydi.

saygilar
 
https://www.hotcourses-turkey.com/s...an-national-university/864/international.html

Merhaba. Sn. naschibo; bu konuda çok haklısınız, ama asıl orijinalindeki metinde "Avusturya Ulusal Üniversitesi" olarak yazıyor, az önce dergiye tekrar baktım, google'dan arama yaptığımda ulusal bir üniversite olarak sadece Avustralya olanı çıkıyor, "Avusturya Ulusal Üniversitesi "olarak yazılınca " Avustralya mı demek istediniz?" şeklinde uyarıcı bir düzeltme yazısı google'dan çıkıyor. Ne yazık ki Bilim ve Teknik Dergisi bu konuda bir yanlışlık yapmıştır, üzülerek bunu buradan belirteyim. Çünkü bu yazıyı bir tarayıcıdan bire bir geçirerek vermiştim, yani bu hata direk benden kaynaklı değildir. Bu düzeltmeniz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…