Merhaba arkadaşlar. bu konu ile ilgili yaşadığım bir tecrübeyi paylaşayım..
PLC programını yazdığım fabrikada benden bazı motorların var olan devirlerini düşük bulduklarını ve daha yüksek devire çıkarmamı istediler..
Bende motorlar üzerlerinde yazan devir, gerlim ,akım ,güç vb değerleri standarttır dedim .. yada sürücü almalarını söyledim..
Fabrika ortamlarında en az para en iyi iş isterler.. hele birde faturasız benim gibi yazılım konusunda çalışıyo iseniz..
Neyse baktım ödeme yapmıyolar ama ben plc yazılımı konusunda eksik yok bitirdim aradan bir ay geçti.. sürücü de almıyolar..
Baktım olmuyo illa ben yapacam (fabrika ortamlarındaki ustaları anlamadım gitti..) tca 785 kullandım kalkış kontrolü hız kontolü oldukça iyi.. fakat sıfır geçiş kontrolüne göre çalıştığı için 50 hz de eksi ve artı alternansı keserek devir kontrolü yapıyo.. neyse..
sadece 50 hz de kontrol yapıyo.. Aynı zamanda PIC ile uğraştığım için baya bi araştırma sonucunda pwm derken şu derken bu derken SPWM metodu hep aklımdaydı ama işe daha kısa yoldan halletmek isityodum .. baktım olamaycak.. spwm metodu ile yaptım fakat..
tek fazlı motor diyelimki 3000 devir/d .. eğer daha yüksek devirlere çıkarmak istiyo isek yapılması gerekenler
1-motorun markası önemli motoru üreten firma ile görüşülmesi gerekmektedir.
2-maximum kaç hz e kadar tepki veriyor. bazı motorlar belirli frekasnlsrdan sonra kısa devreye düşüyor.
3-üretici firma size zaten şu hz e kadar olur şurdan sonrası tehlikelidir diyecek..
4-Eğer gerçekten güzel bişey yapacaksanız spwm metodu ve işlemci kullanmak zorundasınız..
5-mosfet yda ıgbt ile sürmek zorundasınız (tristör triak çok verimli deil)
mutlaka akım kontrolü yapılmak zorunda..
ve ben yaptım daha pahallıya geldi piyasadaki sürücülerden benimde bir sürü zamanım gitti.. parisi yeniden keşfettik..
NOT:Türkiye gerçeğinden küçük bir alıntı