3fazın biri toprağa direk bağlanırmı?

osocan

Üye
Katılım
6 Mar 2008
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar engin tecrübenıze bısey danısmak ıstıyorum.
Geçenlerde bi yönetmelikte okudum topraklama sıstemlerı hakkında
Acıkcası sasırdım ve ıdrak edemedım
'3 fazlı sıstemlerde fazın bırını dırek topraga verılmelıdır' denıyordu
Nası yanı ben r,s,t den bırını topraga baglamalımıyım ..trafo merkezınde notru topraklanmıs olsa da?aklımadakı dıgerıde eger baglarsam olacaklar yanı kısa devreler vs..?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Trafo çıkış bağlantısı üçgen ise,faz çıkışlarından bir tanesi toprağa bağlanabilir.
 
tesekkur ederım hocam.
şebekemdeki fazların arasındaki gerilim değerlerine yani faz faz arası 380 volt ise mi bir fazı baglayabılırmıyım topraga?
aksı bır degerlendırmenız varmıdır hocam..nasıl sebekeme gelen trafomun baglantısını yıldızmı/ucgenmı cozebılırım?
 
genel de hocam tedaş dagıtım trafoları yıldız baglıdır....1.sorunun cvb fahrı hocamın dedıgıne gore yane baglamazsın cunku cıkıs yıldız baglı dır trafolarda genelde
 

ya ben anlamadım nasıl trafo cıkısı ucgen olunca 3 fazdan biri topraga bağlanır? Trafo çıkışından amaç zaten 3 faz üretmek değilmi?
 
merhaba ,tartışmada kafa karıştırıcı bir yön bulunmakta,çıkışı üçgen bağlı bir trafonun birleşik çıkışlarından sadece bir ucmu toprakla birleştirilecek,yoksa üç çıkışında birer ucumu.

ekte bulunan şemadaki a resmi yada b resmimi,ben anladığımı yansıtmaya çalıştım.üçgen uçlardan birisinin toprağa verilmesi çok saçma ve imkansız gibi geliyor.
 

Ekli dosyalar

  • resima.jpg
    29 KB · Görüntüleme: 131
yüksek gerilim tarafolarında değilde, orta gerilimden 380 V indiren terafolarda giriş üçgen, çıkış ise yıldız bağlantılıdır, çıkış yıldız olduğu için yıldız noktası trafo üzerine nötr gibi çıkartılır ve bu ucu toprağa götürerek ancak nötr olarak olarak kullnabilriz, bunda İŞLETME topraklanması denmektedir. Eğer işletme topraklamamız zayıf ise şebekemizde çok aşırı dalgalanma olur, ayrıca trafo binalarında ve dağıtım panolarında da pano gövdeleri, trafo binaları kapıları ve metal gövdeler ayrıca toprağa bağlanır bununda adı KORUMA topraklamasıdır, bunun dışında 380 volt 3 faz dan bi tanesi toprağa verilir diye bişey ne duydum ne de böyle bişeye ihtiyacım oldu.
 
trafoların yıldız noktalarının topraklanmasının biliyordum da
şimdide üçgen olan trafoların çıkış fazlarınınsargılarının birer uçlarının topraklanması gerektiğii de öğrenmiş olduk teşekkürler
 
Arkadaşlar bahsettiğiniz 3 fazdan birini topraklamak, dediğiniz gibi üçgen-üçgen bağlı trafolarda geçerlidir.Bu bağlantı şekli tedaşın trafolarında geçerli değildir.Genellikle özel trafolarda kullanılır fakat ada çok nadirdir.Bu bağlantı şeklinin dez avantajı dengesis yüklerde kullanılmaz.Bu nedenle bağlayacağınız yük üç fazlı asenkron motor gibi dengeli yük olması gerekir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…