Arkadaşlar ben bu konuyla yeni ilgilenmeye başladım. Şu konu kafama takıldı;
4-20mA arası akım göndererek PLC ile haberleşen cihazlar var. Ben bu akım gönderme olayına takıldım. Benim bildiğim 2 nokta arasında potansiyel fark oluşturulabilir, akım gönderilemez. "akım gönderme" olayını bana bir arkadaş açıklayabilirse çok memnun olurum....
4-20 mA çıkış veren sensörler iki kablosundan birisi + ucu PLC analog inputun + kısmına bağlanır. Buradan bu sensör beslenir. sensörün - ucu ise PLC analog inputun - ucuna bağlanır ve bir akım oluşması sağlanır. PLC analog input ampermetre mantığı ile çalışıp kapalı çevrimdeki akımı ölçer. Burada 4-20 mA sensör ise direnç değişimi ilede akım üreteci olur.
Pek birşey anladığım söylenemez, demek istediğim şu, mesela bu kontrol yöntemiyle ,1000 metre uzaktaki bir yakıt tankının içerisindeki yakıtı +- 1 cm duyarlılıkta ölçüp görebiliyoruz. bu uzaklıkta kablonun direnci bu akımı nasıl etkilemiyor?
"Burada 4-20 mA sensör ise direnç değişimi ilede akım üreteci olur." ne demek?
haberleşme sağlayan cihazların bu akımı montajdan sonra kalibre edebildiğini varsayıp konuyu kapatıyorum o zaman bütün yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim